PKK, Xakurkê Komutanı Serhed Tendurek’i andı

PKK Şehit Aileleri ile Dayanışma Komitesi, 20 Ocak 2019’da Xakurkê’de şehit düşen gerilla komutanı Deniz Demir’i (Serhed Deniz Tendurek), şehadetinin ikinnci yıldönümünde andı.

PKK Şehit Aileleri ile Dayanışma Komitesi yaptığı açıklamada, Xakurkê komutanı Deniz Demir’in, yoldaşlarını hava saldırısında kurtarmak için kendisini kalkan yaptığını belirtti.

Açıklama şöyle:

“Kürdistan Özgürlük Hareketi PKK, yaklaşık 50 yıldır süren mücadelesinde Kürdistan ve Ortadoğu’da çok sayıda devrimci değişim gerçekleştirdi.  PKK, yaşamın anlamını değiştirerek, ölümden yaşam yarattı.  Kürt ve Kürdistan işgalcilerin ayakları altında ezilirken, bugün dünyanın her yerinde özgürlük ve onur bayrağını dalgalandırıyor.  PKK destanlardan destan yarattı, kutlu insanlar, insanlığın değerli kadın ve erkeklerinin omuzlarında, onurlu ve başı dik mücadelesini bugüne kadar getirdi. PKK bugün her zamankinden daha fazla halkların umudu, insanlığın onuru, mazlumların intikam kılıcı ve işgalciler, katliamcılar, işbirlikçi, hain ve zalimlerin korkulu rüyası oldu.

Değerli yoldaşımız ve komutanımız, Gilîdax’ın çocuğu, devrimin öncüsü Heval Serhed Deniz Tendurek (Deniz Demir), işgalci, katliamcı ve faşist devletin 20 Ocak 2019’da Xakurkê’deki namert ve korkakça saldırısında, şehadet mertebesine ulaştı.  Xakurkê komutanı, Xakurkê eyaletinde kanının son damlasına kadar cesur, öncü ve fedai bir komutan gibi mücadelesini yürüttü; son anında da kendisini yoldaşları için kalkan yaptı ve yanındaki arkadaşlarını korudu.  Arkadaşlarının hava saldırısından kurtulabilmesi için, fedakarca öne atıldı, uçakların dikkatini kendi üzerine çekti. Bu şekilde, savaş iradesi ve kabiliyetini kaybetmiş olan işgalci ve korkak ordunun uçaklarının hedefi oldu.

Serhed yoldaş 1982 yılında Kuzey Kürdistan’ın Agirî kentine bağlı Tutak ilçesinde, yurtsever bir ailede doğdu. Çocukluğunda ailesinden güçlü bir terbiye aldı, halkının maneviyatı ve kültürü içerisinde büyüdü. Daha ileri yaşlarda ilkin Kuzey Kürdistan’da gençlik çalışmalarında büyük bir emekle katıldı.  Zekası ve duyarlılığı ile yüzlerce gencin örgütleyicisi ve öğretmenliğini yaptı. Gençlerin önünü Özgürlük Mücadelesi’ne çevirdi. Gençlik yıllarında devrimin ağır görev sorumluluklarını omuzladı ve son nefesine kadar coşkulu, heyecanlı ve büyük bir moralle öncülük rolünü gerine getirdi.

Örgütlenme çalışmalarında derin, cesur ve becerikli bir yoldaştı. Örgütlenme çalışmalarının birçok alanında değerli bir yeteneğe sahipti.  Kürt ve Kürdistanı tutumu hep öndeydi. Devrimci ve sosyalist karakteri, kendisine kimlik yapmış, dirençli bir duruşu kişiliğine oturtmuştu.

Gençlik çalışmalarından sonra, basın çalışmalarında ve genel anlamda ideolojik alanda çalışmalar yürüttü. Bu çalışmalarda görevlerini başarıyla yerine getirdi.  Ayrıca kendi talebi ve ısrarı ile askeri faaliyetlere katıldı.  Kısa süre içerisinde yetenekli bir komutan oldu; askeri zekası, siyasi duyarlılığı ve yaşamdaki ince hassasiyetiyle, Xakûrkê’nin aranan komutanlarından biri haline geldi. Uzun yıllar yeni savaşçılarla ilgilendi ve eğitimini üstlendi, binlerce özgürlük savaşçısını eğitti.  Düşmana ve işgalciliğe karşı kin ve öfkesi, Gilîdax kadar büyük yüreğinde devrimci bir güce ve şehitlerin intikamını alma sözüne dönüşmüştü. Bir devrimci, kahraman ve sözünün takipçisi olarak, bu kutsal mücadele için her an yaratıcı bir emek verdi.

Serhed yoldaş, yoldaşlarına olan bağlılığı ve sevgisi ile biliniyordu. Her zaman zorlu çalışmaları kendi üzerine alır, daha kolay olanları arkadaşlarına bırakırdı.  Yoldaşlarının yükü hafif olsun diye, sabah-akşam düşünür, öne atılır, yaratıcı ve zengin yöntemlerle çalışma yürütür ve çözüm geliştirirdi.

PKK’de yoldaşlık ilişkileri, hakikati ifade eder; Serhed yoldaş, arkadaşça, sıcak, mütevazi, emekçi, sevgi dolu, saygılı ve bağlılığı ile yürekten bir hakikat insanıydı. Bilgide derinlikli, Öner Apo çizgisinde ısrarlı ve militanlıkta kararlıydı. Biz Kürdistan Özgürlük Hareketi olarak, başta yoldaşımızın ailesi ve tüm Kürt halkına başsağlığı diliyoruz, umudu ve istemlerinin kesinlikle özgürlük mücadelesi ile zafere ulaşacağını belirtiyoruz. Önder Apo ve şehitlere verdiğimiz sözü, Serhed Deniz Tendurek şahsında tekrarlıyor ve ‘Kahrolsun Türk devletinin işgalciliği, soykırımcılığı ve faşizmi, Şehîd namirin, Bijî PKK, Bijî Serok Apo’ diyoruz.”