Portekizli Nero 6 aydır QSD’nin elinde

Suriye’ye 2012’de gelerek çetelere katılan ilk Avrupalılardan biri olan DAİŞ’li Ebu Yakup Endülüsi kod adlı Nero Saraiva, 6 aydır QSD’nin elinde tutuklu.

DAİŞ’e katılan 5 futbolcudan biri olduğu söylenen Portekizli Nero Saraiva, QSD’nin elindeki tutuklular arasında. 6 kez İngiltere’de 5 kez de Suriye’de evlenen Nero Saraiva’nın 11 evliliğinden toplam 8 çocuğu var. Şu anda iki eski eşi ve yeni eşi Hol Kampı’nda yaşıyor. Saraiva, 7 yılın ardından DAİŞ işgali altındaki son alan Baxoz’daki son DAİŞ’liler arasında yer almasına rağmen şimdi pişman olduğunu iddia ediyor. Bütün hayatını detaylarıyla anlatan Saraiva, DAİŞ sürecini ise geçiştirmeyi tercih ediyor.

QSD güçlerine 3 Mart 2019’da ailesiyle birlikte yaralı olarak teslim olan Nero Saraiva hakkında pek çok iddia bulunuyor. Avrupa’daki istihbarat örgütleri ve Avrupa basını, Nero Saraiva’nın DAİŞ’in İngiliz infaz timi olan ‘Beatles çetesi’ üyelerinden olduğunu belirtiyor. İngiliz savaş fotoğrafçısı John Cantlie’yi kaçırmakla suçlanan Nero Saraiva’nın, ABD’li gazeteci James Foley’in kameralar önünde infaz edilmesinden iki yıl sonra DAİŞ’in Yabancı Savaşçılar Birimi’nin komutanı olduğu ileri sürülüyor. Nero Saraiva, kendisi gibi Portekiz göçmeni olan arkadaşlarıyla birlikte Türkiye’ye, oradan da Ehrar u Şam çetelerinin yardımıyla Suriye’ye geçtiklerini; Ömer Şişani’nin 2012’de kurduğu Muhacir ve Ensar Ketibesi’nde yer aldığını, 2014’te ise diğer Portekizli arkadaşları Edgar Costa, Celso Costa ve Sacit Ture gibi kendisinin de DAİŞ’e katıldığını söylüyor.

UYUŞTURUCUDAN HAPİS YATMIŞ

Nero Saraiva, Portekiz’den 2000’de gittiği İngiltere’de üç yıl sonra uyuşturucu işinden dolayı tutuklanıp iki yıl hapis yatıyor. 2007’de de Portekizli arkadaşları Edgar Costa, onun kardeşi Celso Costa ve Sacit Ture’nin telkiniyle İslam dinini seçiyor. Müslüman olduktan sonra evleniyor. Çalışmaya devam ediyor ama artık tatil günlerini, boş vakitlerini bu arkadaşlarıyla geçiriyor; onlarla Londra’nın doğusundaki Nur ol İslam Cami’ne gitmeye başlıyor.

İSLAM TERCİHİNDEN SONRA AFRİKA

Nero Saraiva, arkadaşı Edgar Costa ile 2010’da Tanzanya’ya gidiyor. Amaçları, burada Sudan vizesi alıp Afrika Üniversitesi’ne kaydolmak. Birkaç ay kaldıktan sonra İngiltere’ye para bulmak için dönüyor. Dönüşte havaalanında İngiliz anti terör birimi tarafından dört gün sorgulanıp bırakılıyor. Arkadaşı Edgar Costa ise Tanzanya’da kalıp evleniyor.

SUDAN’DA AFRİKA ÜNİVERSİTESİ

İngiltere’de parayı bulduktan sonra Tanzan’ya dönerek vize alıp arkadaşıyla Sudan’a geçiyor ve 2011’de Sudan’da Afrika Üniversitesi’ne kaydoluyor. Zaten iki üç ay sonra 2012’ye giriliyor ve Suriye’deki iç savaş başlıyor. Arkadaşlarıyla birlikte Suriye’ye gelmek üzere hazırlık yapmaya başlıyor.

SUDAN’DAN İSTANBUL VE HATAY’A

Arkadaşı Edgar Costa ile Nisan 2012’de Suriye’ye geçmek üzere önce İstanbul’a, oradan da Hatay’a, buradan da taksiyle Reyhanlı’ya geçiyor. Bir hafta falan kaldıktan sonra Ehrar u Şam aracılığıyla İdlib’e ulaşıyor. Bir hafta sonra da diğer arkadaşları Celso Costa ve Sacit Ture, aynı güzergahtan İdlib’e varıyor.

EHRAR U ŞAM ÇETE GRUBU GÜNLERİ

İdlib’de Ehrar u Şam ile hareket ediyor. Atme’deki ‘sivil kamp’ta kalıyor. Bab El Hewa Sınır Kapısı, Liva Faruk çete grubu tarafından rejimden alınınca gelen resmi yardımların dağıtımında görev alıyor. İngiltere’deki grupların gönderdiği yardımlar Türkiye’den resmi olarak Bab’a geçtiği için bu faaliyetlerini rahatlıkla sürdürüyor.

ARKADAŞLARI EŞLERİ İÇİN GİDİYOR

Arkadaşları, üç ay sonra hem eşlerini getirmek hem de orada yardım organize etmek için İngiltere’ye gidince yalnız kalıp Ehrar u Şam çetesinin elemanı olmayı sürdürüyor.

ÖMER ŞİŞANİ’NİN ÇETESİNDE

Nero Sariva, Ağustos 2012’de Selahaddin’e tekrar giren rejimin Halep’e girmesini engellemek yol tutmak için Ehrar u Şam tarafından görevlendirilen elemanlar arasında yer alıyor. Burada Ramazan ayında DAİŞ çetesinin başlarından Çeçenistanlı Ömer Şişani ile tanışıyor. Hemen ardından da Şişani’nin kurucusu olduğu Mucahid ve Ensar Ketibesi’ne katılıyor.

ARKADAŞLARI TEKRAR İDLİB’DE

Bir süre sonra İdlib’e gelerek Atme’den İngiltere’deki arkadaşlarıyla bağlantı kuruyor. Bir süre sonra yardımlar, ardından arkadaşları Celso ve Edgar Costa da İngiltere’den yeniden İdlib’e dönüyor. Arkadaşlarıyla birlikte Halep’e giderek gelen yardımlarla Haretan’da bir hastane kuruyor.

REQA’YA GEÇİŞ VE DAİŞ’E BİAT

DAİŞ ile ÖSO arasında 2014’te yaşanan çatışmalar sürecinde Reqa’ya geçip DAİŞ’e katılan Saraiva, burada iyi karşılanıyor ve hemen bir eve yerleştiriliyor. Bir ay sonra yabancı çete elemanlarından oluşan Ebu Musab Zerkavi Ketibesi’ne dahil ediliyor.

DAİŞ SÜRECİNİ GEÇİŞTİRİYOR

Nero Saraiva, DAİŞ öncesini çocukluğuna kadar uzun anlatırken DAİŞ sürecini geçiştiriyor. Ebu Musab Zerkavi Ketibesi’ndeki görevinin gelen Avrupalıların kayıtlarını tutmak olduğunu, zaten birkaç ay sonra ‘hilafetin ilanı’ ardından yaralı olduğu için Musul’daki hastaneye gittiğini iddia ediyor. Orada da bir yıl kaldıktan sonra yeniden Reqa’ya döndüğünü söylüyor. 2015’ten sonra kendi isteğiyle ‘hilafet ordusu’ dediği DAİŞ çetesinde rejim alanlarını gözlemekle sorumlu olduğunu ileri süren Saraiva, “Hama, Humus, Tedmur, Dêrazor vb. alanlarda rejimin hareketlerini Reqa’daki emirimize rapor ediyorduk” diyor.

REQA KURTARILINCA DÊRAZOR BÖLGESİNE

Artık tüm alanlar ve Reqa, QSD tarafından kurtarılıp özgürleştirilince Meyadin’e ve oradan Dêrazor bölgesine geçiyor.

ARKADAŞLARI TEK TEK ÖLÜYOR

Nero Saraiva, birlikte Suriye’ye gelip DAİŞ’e uzanan yolculuğunda eşlik eden arkadaşlarıyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Edgar Costa, DAİŞ içinde Ebu Mekina Endülüsi ve Ebu Bekir Endülüsi; Celso Costa, Ebu İsa Endülisi; Sacit Ture ise Ebu Yuşa Endülüsi isimlerini kullandı. Sacit Ture, 2016’da Halep’te Quires Havaalanı yakınlarında rejimin attığı havanla öldü, Costa kardeşler yaralandı. Costa kardeşler ve aileleri ile ben ve ailem 2018’de Xiraniç’teydik. QSD, birkaç gün savaşı durdurmuştu. İdlib’e çıkıp oradan Türkiye’ye geçmek istiyorduk ama geçemedik. Celso Costa, Hecin/Keşme’de; Edgard Costa ise Dêrazor/Susa’da öldürüldü.”

BAXOZ’DAKİ SON DAİŞLİLER ARASINDA

Nero Saraiva, DAİŞ’in işgali altındaki son alan olan Baxoz’da kalan son elemanları arasında yer alıyor. Burada kafasından ve omuzlarından yaralandıktan sonra ailesiyle birlikte QSD’ye teslim oluyor.

ŞİMDİ PİŞMAN OLDUĞUNU İLERİ SÜRÜYOR

Saraiva, şimdi DAİŞ’e katılmaktan pişman olduğunu iddia ediyor. Nero Saraiva’nın iki eski eşi ve son eşi ile üç çocuğu şu anda Hol Kampı’nda. Saraiva’nın son eşi Sporting Lisbon'un genç akademisinde oynayıp daha sonra DAİŞ’e katılan Fabio Pocas’ın eski eşi. Pocas ölünce eşi Saraiva ile evlenmiş.