Solcu başbakan korona önlemlerini kaldırmak istiyor

Almanya’da Sol Partili başbakanla yönetilen tek eyalet olan Thüringen, 6 Haziran’dan itibaren koronavirüsün yayılmaması durumunda alınan bütün tedbirleri kaldırmayı planlıyor.

Mart ayının başından bu yana koronavirüsün etkili olduğu Almanya’da ilk kez bir eyalet, aylardır uygulanan sosyal mesafe ve kamuoyuna açık yerlerde maske gezme gibi kurallarından vazgeçme kararı aldı.

Sol Parti, Yeşiller Partisi ve Sosyal Demokratlar Partisi (SDP)’nin hükümette olduğu ve Sol Partili Bodo Ramelow’un başbakanlık koltuğunda oturduğu Thüringen Eyaleti, dünyayı sarsan ve yüzbinlerce kişinin ölümüne yol açan salgının ardından artık günlük hayatın normalleşmesinden yana.

Eyaletin başbakanı Ramelow, koronavirüs salgınıyla bağlantılı olarak alınan bütün önlem ve yasakları 6 Haziran’da bitirecek bir plan üzerinde çalıştığını bildirdi. Eyalet yönetiminin koyduğu yasaklar yerine halkın kendi tedbirlerini alması gerektiğini belirten Ramelow, federal hükümetin belirlediği 100 bin kişiye 35 yeni vaka sayısına tekrar ulaşıldığı takdirde yeniden tedbirlerin alınacağını açıkladı.

DİĞER EYALETLER TEMKİNLİ

Pazar günleri yayınlanan “Bild am Sonntag” gazetesinin bugünkü sayısına konuşan Ramelow Mart ayında 60 bin vaka üzerinden kendilerini hazırladıklarını belirterek şu bilgileri verdi: “Şu anda hali hazırda sadece 245 vakamız var. Tabii ki bu sayıyı aldığımız tedbirlerle yakaladık, ancak artık bunlara gerek olmadığını düşünüyorum.”

Ramelow’un hazırladığı korona tedbirlerini bitirme planı Salı günü eyaletin hükümet kabinesi tarafından görüşülecek. Hükümetin diğer ortaklarının plana nasıl yaklaşacağı bilinmiyor, ancak diğer eyaletlerin yönetimleri tedbirlerin kaldırılması konusunun gündeme alınmasını erken buluyor.

MERKEL PROTESTO EDİLEN TEDBİRLERİ SAVUNDU

Bu arada koronavirüs tedbirlerine karşı her hafta sonu Almanya’da yapılan protesto gösterileri dün de vardı. Başkent Berlin’in yanı sıra birçok kentte düzenlenen gösterilerde protestocular, korona tedbirlerinin temel hak ve özgürlüklerin ihlali olduğu iddia edilerek, Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümete sert eleştiriler yöneltti.

Başbakan Merkel ise yayınladığı haftalık video mesajında konuya değinerek, Alman Anayasası’nın 1’inci maddesinde yer alan "İnsan onuru dokunulmazdır" ilkesine dikkat çekti.  Merkel “Bizler de anayasanın bu maddesine dayanarak sağlık sisteminin işler kalması tedbirler aldıklarını belirtti.