PKK TEV-ÇAND Komitesi: Her sanatçı Hozan Sefkan çizgisinde olmalı

Şehadetinin yıl dönümünde Hozan Sefkan'ı anan PKK TEV-ÇAND Komitesi, "Hozan Sefkan kültür-sanat hareketimizde yaşayacak. Her sanatçı Şehit Sefkan çizgisinde ve onun direniş ruhuyla halkının yanında yer almalı" dedi.

PKK TEV-ÇAND Komitesi yazılı açıklama yaparak, Kürt halkının emektar sanatçılarından, 16 Nisan 1985'te şehit düşen Hozan Sefkan'ı andı.

'EN İYİ CEVAP HOZAN SEFKAN'IN DURUŞUDUR'

PKK TEV-ÇAND Komitesi'nin açıklaması şöyle:

"Hozan Sefkan (Celal Ercan) devrimci mücadele ve yaşamıyla, yine kültür ve sanat alanına yaptığı katkılarla tarihe iz bırakan kişiliklerden biri olmayı başarmıştır. İdeolojisiz, örgütsüz ve özünden boşaltılmış bir sanat ve sanatçılığı dayatanlara karşı en iyi cevap Hozan Sefkan’ın duruşudur, yaşam ve mücadele tarzıdır. Önder Apo’nun 'sanatçı halkının savaşçısıdır, savaşçı halkının sanatçısıdır' belirlemesine uygun olarak Hozan Sefkan gerektiği yerde sanatını en iyi bir şekilde icra etmiş, gerektiğinde de halkı için savaşmış, en zor koşullarda devrimcilik, gerillacılık yapmış ve bu yolda şehit düşerek ölümsüzler kervanına katılmıştır. O bir halk ozanı, devrimci ve öncü bir kişilik olarak özgürlüğe adanmış bir yaşamın sahibi olmuştur. PKK devrimci militanlığının seçkin bir kişiliği ve bu çizgide örnek bir sanatçı olmuştur.

ÖNEMLİ ESERLERİ HATIRLATILDI

Hozan Sefkan Avrupa ve Ortadoğu’da devrimin bir neferi gibi çalıştı. Öncelikle partinin ve özgürlük devrimimizin öncü bir kişiliği oldu ve bununla birlikte sanatını da yaratıcı bir çaba ile halk ve devrimin hizmetine koymasını bildi. Şehit Mizgin ile birlikte Hunerkom’un kuruluşunda yer aldı. Önemli eserlerin sahibi oldu, önemli eserleri seslendirdi. 'Teman Köyü' şarkısı ile düşmanın soykırımcı karakterini ve halkının acılarını dile getirmiş, 'Ha Gerilla' şarkısı ile gerillanın nasıl halkın umudu olduğunu ifade etmiş, 'Kandil Dağı' şarkısı ile mücadeleye davet etmiş ve 'Oğlu Şehit' şarkısı ile şehadet gerçeğini, şehitlere bağlılığın onur ve gururunu bize yaşatmış ve yurtseverlik duygularını halkımıza aşılamıştır. 'Kürdün gelini' şarkısı ile direnen ve düşmana asla teslim olmayan Kürt kadının özgürlük iradesini daha o zamandan seslendirmiştir. 'Destar' şarkısı ile Kürt kültürünü çok güzel bir şekilde seslendirmiştir. Hozan Sefkan her zaman kolektif bir çalışmayı komûnal bir yaşamı esas aldı. Asla bireysel bir arayış, popülizm vb. peşinde olmadı. Hozan Sefkan 1985 yılının 16 Nisan’ında Heftanîn’de yapılan bir komplo sonucu 7 arkadaşı ile birlikte şehit düştü.  

Şehit Sefkan 1960 Dersim Çemişgezek-Laleşox doğumludur. Dersim katliamının anılarını, acılarını büyüklerinden dinleyerek büyüdü. Düşmanın soykırımcı karakterini çocukluğundan beri öğrendi. Düşmana karşı büyük bir öfke ve intikam duygularıyla yetişti. Halkının yaşadığı acıları bir sanatçı duyarlılığıyla derinden hissetti. Mazlum halkına ve ülkesine derin bir sevgiyle bağlandı. Şehit Sefkan’ı devrimci mücadeleye çeken halkına ve ülkesine duyduğu bu sevgi ve düşmanına karşı duyduğu kin, öfke ve intikam duyguları olmuştur.

'BİZE ÖRNEK OLMAYA DEVAM EDİYOR'

Şehit Sefkan, Şehit Mizgin ile birlikte kültür ve sanat hareketimizin çizgisini belirleyen öncü kişilikleri olarak kabul edilmişlerdir. Yaşamları, mücadeleleri, kişilikleri ve sanatçılıklarıyla bizlere örnek olmaya, öncülük etmeye devam etmektedirler. Her yurtsever sanatçı bu öncü kişilikleri yakından tanımalı, anlamalı ve yaşamlarında örnek almalıdır. Soykırımcı faşist düşmanın halkımızın değerlerine topyekûn saldırdığı bu dönemde her sanatçı Şehit Sefkan çizgisinde ve onun direniş ruhuyla halkının yanında yer almalı ve her türlü bedeli göze alarak öncülük etmelidir. Başka türlü sanat ve sanatçılık yapılabilir mi? Şehit Sefkanlar'ın bizlere bıraktıkları devrimci mirasa ve değerli anılarına ancak bu şekilde layık olabiliriz.

Şehit Sefkan yoldaşımızı şehadetinin 36. yılında saygı ve minnetle anıyoruz. Özgürlük umutlarına zafere ulaşıncaya kadar sahip çıkacağımızın sözünü veriyoruz."