ANALİZ

Zînî Wertê ve kuşatma

Zînî Wertê’de olup bitenler, burayla sınırlı değil, genel planın bir parçasıdır. Bunun için de başta Zînî Werte olmak üzere hat boyunca gerilla alanlarını kuşatmaya alma tutumu terk edilmeli.

Zînî Wertê etrafında olup bitenler halkımızın gündemine yoğunca girdi. Bu temelde belli bir hassasiyet, ilgi, tepki de gelişti. Zînî Wertê’nin sadece bir küçük nokta olmadığı, bu küçük noktanın istenmeyen ve ulusal birliğe ciddi zararlar verecek bir hale dönüşebileceği ihtimaline karşı halkımızın, bölgenin duyarlı çevreleri haklı olarak tepkileri gelişti ve halen de sürüyor.

Zînî Wertê etrafında yaşananlara bakıldığında görüldü ki; başta Kürt kamuoyu ve yurtseverliği çok duyarlı ve birçok olumsuzluğun da önüne geçebilecek güce sahiptir. Gönül isterdi ki; böyle bir kamuoyu, böyle bir yurtsever duruş Kürdistan’da olup bitenlere karşı sürekli dimdik ayakta olsun. Kürdistan’da böyle bir gelişme son derece önemli, önemli olduğu kadar da mutlaka daha da geliştirilmeli ve genişletilmeli.

Biliyoruz; Kürtler dörde bölünmüş olsalar da giderek ulusal ve yurtseverlik duyguları gelişiyor, bu da ortak reflekslere yol açıyor. Bu duygu gelişimini Kobanê, Efrîn, Serêkaniyê, Girê Spî, Kerkûk, Kirmanşan ve Cizîr’de gördük. İbre her geçen gün dört parçada yaşayan Kürtlerin duygularının ortaklaşmasına eviriliyor. Bu evrilmenin, ortak refleks, düşünme ve harekete götürülmesi son derece önemli. Bunun için Zînî Wertê’de olup bitenlere karşı halkımızın refleksi saygıya değerdir.

TEHLİKE AŞILMIŞ DEĞİL

Zînî Wertê’ye Kandil’i kuşatmak için getirilen güçler, beklenmeyen bir fitili ateşlenmeyi beraberinde getirebilir ki, bu Kürtlerin sıklıkla tarihlerinde rastladıkları ve yaşadıkları “Kürt’ü Kürt’e kırdırtma” politikalarının sonuç almasına yol açabilir. Halkımız ve dostları, bunu gördükleri için harekete geçti ve belli bir kamuoyu yarattı, ancak tehlike aşılmış değil. İşbirliği içerisinde hareket eden güçlerin, TC’nin baskılarına karşı ne kadar direnebileceği belirsizdir. Sömürgeci ve soykırımcı faşist Türk rejimi, Kuzey’de Kürtlerin belediyelerine el koyuyor, mezarlıklarını tahrip ediyor, naaşlarıyla oynuyor, tarihi mirasını sular altında bırakıyor, legal siyasetine siyasi soykırımı dayatıyor, zindanları daha fazla dolduruyor ve Kürdistan’ın her tarafına bombalar yağdırmaya devam ediyor. Böylesine Kürt düşmanı bir güçle ilişkide olanlar, istedikleri kadar iyi niyetli de olsun TC onları boş bırakmayacak ve mutlaka Kürtler arası bir savaşa zorlayacak. Zînî Wertê’de halkımız duyarlılık göstermemiş olsaydı bilinsin ki şimdi TC’nin dayatmalarıyla yaşanacaklar çok tehlikeli ve trajik olacaktı.

BÜTÜN GEÇİŞ YOLLARINA MÜDAHALE

Halkımızın bu duyarlılığı, refleksi ve tepkisinin yetmediği görülüyor, çünkü KDP’ye bağlı güçler sadece Zînî Wertê ile yetinmiş değiller. Hacı Ümran’dan Çoman’ın tüm geçiş hatlarına, Çoman’dan Sideka’ya oradan da Şirwan’a kadar birçok yere yeni karakollar inşa etti. Bu karakolların ya da makaralarının tümü gerillanın geçiş hatlarına, yani aynen Zînî Wertê’de olduğu gibidir. Üstelik gerillanın geçiş hatları kepçelerle tahrip edildi. Gerilla, ağırlıklı olarak yerleşim merkezlerinin dışında hareket ediyor. Bunun için kimi zaman son derece fiziki olarak büyük tehlikeler içeren yerleri kullanıyor. Ne var ki bu yolları bile KDP güçleri kepçelerle bozdu. Evet, öyle ki 500 metre uzunluğunda olan bir yola kepçelerle 10 tane çukur açılarak geçiş hatları tahrip edildi.

MİT BU KARAKOLLARDA YOK MU?

KDP, böylece gerillanın geçiş hatlarını engellemeye ve kontrol etmeye; kurdukları yeni karakollarla da denetim altına alarak izlemeye çalışıyor. Çok uzaklara gitmeden, her gerilla kendine ve KDP güçlerine bunların neden yapıldığını sorarak anlamaya çalışıyor. Halkımızın da bu soruları muhataplarına sorması en doğal hakkı. Güney’de MİT ile faşist Türk ordusunun ortak operasyonlarıyla ne kadar gerillanın şahadete ulaştığı biliniyor. MİT ve yerel istihbarat denildiğini de herkes biliyor. Peki bu MİT’çiler kiminle çalışıyor, kimin üzerinde bilgi alarak gerilla hedeflerine yöneliyor? MİT elemanlarının bu karakollara yerleştirilmediğini kim iddia edebilir? Zînî Wertê’deki KDP güçleri içerisinde Türkçe konuşanların ekranlara yansıdığını herkes gördü. Benzer bir şekilde MİT’e ait araçların da örüldüğü medyaya yansıdı.

HESABINI KİM VERECEK

Böyle tehditler karşısında gerillanın savunmasız kalacağını herhalde hiç kimse düşünemez. Bu karakol ve geçiş güzergâhlarında yaşanacak olumsuzlukların hesabını kim verecek? MİT sorumlusu Hewlêr’de vuruldu diye aylardır Mexmûr’un etrafını tutan, kuşatan, ambargo uygulayan, halkımızı zor durumlarla karşı karşıya bırakan TC’ye dayalı bir KDP gerçekliği varken, bu yol kesmelerin, barikat kurmaların, kepçelerle yol bozmaların başka bir amaca hizmet etmeyeceği, dahası TC’nin istemleri temelinde geliştirilmediğini kim söyleyebilir?

ZÎNÎ WERTÊ İLE SINIRLI DEĞİL

Uzatmadan belirtelim; Zînî Wertê’de olup bitenler, burayla sınırlı değil, genel planın bir parçasıdır. Bunun için de başta Zînî Werte olmak üzere hat boyunca gerilla alanlarını kuşatmaya alma tutumu terk edilmeli. Aksi taktirde yaşanacak olası tüm gelişmelerden KDP sorumlu olacaktır. Artık Kürtler, Kürt yurtseverliği dört parçada başka bir güce dayanarak halkımıza acılar yaşatacak hiçbir güce tahammül etmiyor, etmeyecek.