14 Temmuz direnişçileri bir çok ülkede anıldı

Amed zindanlarında 12 Eylül vahşetine karşı 5 nolu cezaevinde gerçekleşen 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri Avrupa’nın bir çok ülkesinde anıldı.

Almanya’nın Stuttgart, Hamburg ve Saarbrüken kentleri, İsviçre’nin St. Gallen kenti, Fransa’nın Marsilya ve Hollanda’nın Nijmegen kentlerinde düzenlenen etkinliklerle 14 Temmuz direnişçileri anıldı.

STUTTGART

Stuttgart’ta Esslingen Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen anmada 5 Temmuz’da hayatını kaybeden KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerib ile 16 Haziran’da hayatını kaybeden gerilla Rubar Sosin (Fehmi Yiğit) de anıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada “Şehit Namirin” sloganları atıldı. Şehit Aileleri adına bir konuşma yapan Mehmet Orak, “14 Temmuz ihanete karşı cezaevinde bedeni ölümsüzlüğe yatıranların şehit düştüğü önemli bir gündür” dedi.

KDP ile Türk devleti arasındaki işbirliğine dikkat çeken Orak, “Bu ortak savaşta PKK’nin öncü kadrolarından biri Diyar Xerib ve yoldaşları şehit oldu. Bizler bu ihaneti kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

Daha sonra Kürt siyasetçi İmam Canpolat, Viyana’da İran rejimi tarafından katledilen Kürt lider Dr. Qasımlo ile Dersim’de gerçekleştirilen Zilan Katliamında hayatını kaybedenleri andı. Canpolat “Biz Kürt halkı olarak şehitlerimizi unutmayacağız ve faşizmi yıkacağız” dedi.

16 Haziran’da Cehennem Deresi’nde hayatını kaybeden Rubar Sosin’ın abisi Cudi Yiğit de kısa bir konuşma yaptı. Cudi Yiğit, “Kardeşim hain bir pusu sonucu şehit düşürülmüştür. Şehit olan sadece benim kardeşim değil hepimizin şehididir. Mücadelesinin devamcısı olacağımız sözünü veriyorum” diye belirtti.

20 Temmuz Cumartesi günü Stuttgart’ta Güney Kürdistan işgaline karşı yapılacak eyleme bütün Kürtlere çağrı yapıldı.

SAARBRÜCKEN

Saarbrücken’de 14 Temmuz direnişçileri için bir anma yapıldı. Demokratik Toplum Merekzi’nin düzenlediği etkinlikte bir konuşma yapan merkezin eşbaşkanı Dexil İbrahim, Xerib şahsında tüm Kürdistan devrim şehitlerini andı. İbrahim, KDP ortaklığındaki işgal saldırılarına tepki göstererek, bunun “ihanet” olduğunu belirtti ve buna karşı direnişi yükseltmek gerektiğini vurguladı.

Şehit Aileleri Komisyonu adına konuşan Zero Dersim, şehitleri sahiplenmenin yolunun direnişi yükseltmek olduğunu kaydetti.

Kürdistan İslami Topluluğu CİK adına yapılan bir konuşmada, zalimlere karşı dik durmak gerektiği belirtildi.

HAMBURG

Aynı amaçla Hamburg’da yapılan anmada, kısa bir süre önce Kandıra cezaevinde katledildiği belirtilen siyasi İrfan Kılıç da anıldı. Ölüm orucuna ilişkin bir sinevizyon gösteriminin yapıldığı anmada, Kürt siyasetçi Şervan Çewlik, 14 Temmuz direnişinin özgürlüğün kapısını araladığını söyledi. KDP’nin Türk devleti ile işbirliğine de tepki gösteren Çewlik, “ihaneti kınadıklarını” belirtti.

Şehit Aileleri Komisyonu temsilcisi ve aynı zamanda 14 Temmuz direnişçisi Hayri Durmuş’un kız kardeşi Ayten Durmuş, “Bizi besleyen ve yaşatan şehitlerimize karşı duyduğumu maneviyattır. Onlar hiçbir çıkar gözetmeden bu halkın mutluluğu için canlarını çekinmeden feda ettiler. Onlar bize değil, biz onlara borçluyuz” dedi.

PYD adına konuşan Dayika Selim, “Şehitlerle gurur duyduklarını” belirtti. CİK temsilcisi Mele Eşref, İslam’da “şehadetten” bahsetti.

ST. GALLEN

İsviçre’nin St. Gallen kentinde 14 temmuz direnişçileriyle ilgili bir anma programı yapıldı. Anmada 14 temmuz direnişçilerinin yanısıra, “Ş. Cotkar Karker, Ş. Diyar Xerib, Ş. Miran Duderi ve Doğan Serhat” anıldı. Anmada şehitlerin yaşamlarıyla ilgili aileleri tarafından kısa anlatımlar oldu. Anma şehitler için yapılan sinevizyonla birlikte son buldu.

MARSİLYA

Marsilya’da Kürdistan Demokratik Toplum Merkezi’nde 14 Temmuz direnişçileri ve Diyar Xerib anıldı. Siyasetçi Bedrettin Kavak, Amed zindan direnişinin yaşandığı dönemi, koşullarını ve yarattığı sonuçları anlattı.

NİJMEGEN

Hollanda’nın Nijmegen kentinde aynı amaçla bir anma etkinliği düzenlendi. Mezopotamya Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte Xerib anılırken, Türk devletinin Güney Kürdistan’daki işgali ve işbirlikçiliğe tepki gösterildi.

Şehit Aileleri Kurumu KOMAW Hollanda temsilcisi Mehmed Zengin, 14 Temmuz direnişçileri ve Xerib’i anan bir konuşma yaptı. Şırnak Milletvekili Leyla Birlik de anmaya katılarak, 14 Temmuz direnişinin önemine ilişkin konuştu.

KCDK-E adına Hesen Çewlik, yoldaşlık temelinde görevlere sarılmak gerektiğini belirtti.