İlham Ehmed'den DAİŞ'in yeniden dirileceği uyarısı

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı İlham Ehmed, İsveç medyasına verdiği söyleşilerde DAİŞ çetelerinin Suriye'de “halifeliği” yeniden kurabilecekleri uyarısında bulundu.

İlham Ehmed'in İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlediği basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamalar İsveç kamuoyunda yankı yarattı. Televizyon kanalları ve gazeteler, Ehmed ile yaptıkları söyleşilere geniş yer verdi.

Medya kuruluşlarının çoğu Ehmed'in Rojava'daki sistemin ortadan kaldırılması durumunda DAİŞ çetelerinin yeniden halifelik kurabileceği uyarısını öne çıkardı.

Ehmed, Expressen gazetesine verdiği söyleşinde “Eğer Rojava'ya uluslararası destek verilmezse bizim için gelecek yok. Şu anda soykırıma dönüşebilecek katliamlar sürüyor. Demokratik proje yok olabilir. Bu tüm Suriye için bir umuttu” dedi.

Trump'ın ABD askerlerini bölgeden çekmekle tarihi bir hata yaptığını söyleyen Ehmed, “Onlar Türkiye'ye bize saldırması için imkan verdiler. Bir kez daha onlara hatalarını düzeltmeleri çağrısını yapıyoruz. Biz, ABD'nin hala bunu yapacak gücü olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Türk devletinin DAİŞ çetelerini kurtarmak için cezaevlerini bombalandığına dikkat çeken Ehmed, Türkiye'nin paralı askerlerinin DAİŞ'e yakın ideolojileri olduğunu ve Türkiye'nin isteklerini elde etmesi halinde kazananın DAİŞ olacağını söyledi.

Ehmed, İsveç'in 800 bin tirajlı gazetesi Aftonbladet'e verdiği söyleşide ise İsveç ve bazı Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'nin saldırılarını kınamasını ve silah ambargosu uygulamasını önemli bulduğunu ama bunların Türkiye'nin saldırılarını durdurmak için yetmeyeceğini belirtti.

Ehmed, Türkiye'ye ekonomik ve diplomatik yaptırımların uygulanmasını ve Kuzey Suriye hava sahasının kapatılmasını istedi.

Erdoğan'ın Kürtleri bölgeden uzaklaştırmak ve yerlerine Sünni Müslümanları yerleştirmek istediğini ifade eden Ehmed, binlerce insanın yaşamını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

İsveç Haber Ajansı TT de, Ehmed'in basın toplantısını “Kürt lider: İslam Devletinin halifeliği yeniden dirilebilir” başlığıyla abonelerine ulaştırdı.