İsveç'in 4 kentinde işgal protesto edildi

Türk devletinin Rojava, Doğu ve Kuzey Suriye'ye yönelik saldırı ve işgal girişimi İsveç'in 4 ilinde yapılan eylemlerle protesto edildi.

Başkent Stockholm'de Kürdistanlılar ve dostları, 9. kez Sergelstorg meydanında gösteri yaparken, Malmö ilinde Türk devletini kınamak için iki eylem düzenlendi. Helsingborg'de Kürt gençleri, Göteborg'de Kürdistanlılar ve dostları, sivil itaatsizlik eylemleri gerçekleştirdi.

STOCKHOLM

Kürdistanlılar ve dostları, her akşam olduğu gibi yine Sergelstorg Meydanı'nda bir araya gelerek Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal girişimini kınadı.

Meydanın üzerindeki üst geçitteki parmaklıklara Türk devletinin işgalini kınayan dev pankartlar asan eylemciler, sık sık “Erdoğan'ı ezeceğiz”, “Türk devleti Rojava'dan defol”, “Kanlı ellerinizi Kürdistan'dan çekin” gibi Türk devletini kınayan sloganların yanı sıra Rojava direnişini destekleyen sloganlar attı.

Devrimci marşların çalındığı gösteride Amara Kadın Meclisi adına konuşan Ayşe Göktepe, Türk devletinin Rojava ve Kuzeydoğu Suriye'ye yönelik işgalinin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu söyledi.

İsveç, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'in Türk devletinin katliamlarına karşı etkin bir tavır almamalarını kınayan Göktepe, katliam ve soykırımların durdurulması için öncelikle Kuzey Suriye'nin uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesini talep etti.

Göktepe, Türk devletinin kimyasal silah kullanarak savaş suçu işlediğini söyledi. Birleşmiş Milletler'e uzmanlarını Rojava'ya göndererek konuyu araştırması çağrısı yaptı.

HELSİNGBORG

İşgalin başlamasından beri Türk devletinin kitlesel eylemlerle protesto edildiği Helsingborg'de gençler, sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi.

Kentin girişindeki caddenin üzerindeki üst geçide “Türk devletinin Rojava'da Kürtleri katletmesini durdurun” yazılı bir pankart astı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resminin bulunduğu flama ve YPG bayrağı taşıyan gençler, “Biji Serok Apo”, “Şehit namırın” ve “Yaşasın Rojava” sloganlarını attı.

MALMÖ

İsveç'in güney kesimindeki Malmö ilinde Türk devletini protesto etmek için iki ayrı eylem düzenlendi.

İlk eylem il merkezindeki meydanda saat 12.00 sularında gerçekleşti. Türk devletinin işgalini kınayan pankart ve dövizlerin taşındığı eylemde İsveçlilere Türk mallarını boykot etmeleri çağrısı yapıldı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin İsveçli parti ve sivil toplum örgütleriyle birlikte saat 16.00'da gerçekleştirdiği ikinci eylem Türk turizmini boykot amacıyla yapıldı.

Kortejin en önünde “Yetişkinlerin savaşında çocuklar ölüyor” pankartını taşıyan çocuklar, Turizm bürolarının önünde gösteri yaptı.

Çocuk ve kadınların kortejin en önünde yer aldığı yürüyüşler süresince Türkiye'yi kınayan ve turizmin boykot edilmesini talep eden sloganlar atıldı.

GÖTEBORG

İl merkezindeki meydanda kurdukları çadırda gün boyu Türk devletin işgali hakkında İsveç halkını bilgilendiren Kürdistanlılar, akşam saatlerinde il merkezinde yürüyüş ve alışveriş Merkezi ve Göteborg Tren Garı'nda sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi.

Çadır önünde akşam saatlerinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları yürüyüşe geçti. Önce alışveriş merkezi, daha sonra da merkez tren garına giden kitle, yarım saat eylemler gerçekleştirdi.

Eylemde yapılan konuşmalarda Türk devletinin Rojava ve Kuzey Doğu Suriye'de kimyasal silah kullandığı belirtildi. Dış dünyaya Türk devletinin vahşetine karşı harekete geçmesi çağrıları yapıldı.

Eylemlerde Türk devletini kınayan ve Rojava'yı destekleyen sloganlar atıldı.