İsveç'te Dünya Rojava Günü eylemleri

2 Kasım Dünya Rojava Günü'nde İsveç'in 5 kentinde meydanlara çıkan binlerce kişi Türk devletinin işgalini kınadı. Eylemlerde Rojava Devrimi sahiplenildi.

Başkent Stockholm'un yanı sıra Göteborg, Malmö, Karlstad ve Umeå ilinde sokak ve meydanları dolduran binler, Türk devletinin işgalini kınayan ve Rojava'yı terk etmesini talep eden sloganlar attı.

Malmö ve Umeå kentlerinde Kürdistanlılar ve dostları Türk turizmini protesto etmek için turizm büroları önlerinde Türkiye'nin boykot edilmesi için eylemler gerçekleştirdi.

GÖTEBORG

Gustav Adoldf Meydanı'nda gerçekleşen eylem Kürt sanatçı Feriboz'un ey raqib marşını söylemesi, devrim ve Rojava şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına bir konuşma yapan Abdullah Deveci, kadınların önderliğinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın paradigmasını temel alan Rojava'daki sistemin ezilen halklarda bir umut yarattığı için Türk devletinin saldırı ve işgaline uğradığını söyledi.

QSD ve YPG/YPJ güçlerinin direnişleri sayesinde DAİŞ'in dünya için bir tehlike olmaktan çıktığını hatırlatan Deveci, işgale son verilinceye kadar Rojava Devrimi’ne sahip çıkacaklarını vurguladı..

Sol Parti Milletvekili Tony Haddou, kendisinin Asuri-Süryani olduğunu hatırlattıktan sonra Türk devletinin Kürtler ve azınlık halkların birlikte özerk bir yönetim oluşturmalarına karşı olduğu için Rojava'ya işgal ettiğini dile getirdi.

İsveç hükümetinin Türkiye'ye silah satışlarını durdurmasını olumlu ancak yetersiz bulduğunu söyleyen Haddou, Türkiye'ye ekonomik yaptırım uygulanmasını ve Kuzey Suriye'nin uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesini istedi.

Rojava Platformu adına konuşan Samal, DAİŞ çetelerine karşı mücadelede Kürtlerin 11 bin savaşçısını şehit verdiğini hatırlatarak “Kürt halkı gerekirse daha fazla bedel ödeyecek ama asla statüsüz yaşamayı kabul etmeyecek” dedi.

Kadın Platformu'ndan Mia Johansson, kadın ve Kürt düşmanı Erdoğan'ın eşitlikçi, adil, feminist bir sistem olduğu için Rojava'daki sistemi hedef aldığını söyledikten sonra, “Buna karşı kadınlar asla sessiz kalmayacak ve Rojava Devrimi’yle dayanışmayı zafere kadar sürdürecek” dedi.

Rojava Komitesi'nden Alexander Svensson, Türk devletinin işgalini kınayan ve gerçekleştirdiği insanlık suçlarını teşhir eden bir konuşma yaptıktan sonra kendi bestesi olan Êfrin şarkısını söyledi.

Konuşmalardan sonra halk, Türk devletini kınayan ve Rojava Devrimi’ni sahiplenen sloganlar eşliğinde yürüdü.

MALMÖ

Kürdistanlılar ve dostları, kent merkezindeki turizm bürosu önünde Türk turizmini boykot etmek için bir eylem gerçekleştirdi. Yaklaşık 2 saat süren eylem sırasında Türk devletinin Rojava'da gerçekleştirdiği savaş suçları teşhir edildi. İsveçlilere Türk turizmi ve ürünlerini boykot etmeleri, turizm şirketlerine de Türkiye'ye bilet satmamaları çağrıları yapıldı.

Eylemden sonra Kürdistanlılar ve dostları, saat 13.00 sularında Gustaf Adolf Meydanı'nda Rojava'yı sahiplenen bir miting gerçekleştirdi. Konuşmaların tamamlanmasından sonra kitle Latin Amerika ve Şilililerin gösteri yaptığı alana yürüdü.

Birleşen iki grup, Triangel Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca Türk devletinin Rojava'da gerçekleştirdiği insanlık ve savaş suçları teşhir edildi. Uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yapıldı. İsveççe, Kürtçe, Arapça ve İspanyolca Türk devletini kınayan sloganlar atıldı.

UMEÅ

Kürdistanlılar ve dostları, Cuma günü bit pazarında eski eşya satışı yaptı. Akşam saatlerinde de Rojava halklarıyla dayanışma amacıyla bir konser gerçekleştirdi. Her iki etkinlikten elde edilen gelirler Heyva Sor'a teslim edilecek.

2 Kasım Dünya Rojava Günü'nde de saat 15.00'de Rådhustorget Meydanı'nda bir gösteri gerçekleştirdi.

Rojava Komitesi'nin çağrısıyla yapılan gösteriye Sosyal Demokrat İşçi Partisi İl Yönetim Kurulu Üyesi Alejandro Caviedes, Sol Parti adına Nasteho Osman, Moderat Parti Milletvekili Edward Riedl ve Sol Parti adına Alex konuşmacı olarak katıldı.

Türk devletinin işgalini kınayan ve geri çekilmesini talep eden konuşmaların bitiminden sonra kitle, il merkezindeki turizm bürosunun önünde bir blokaj eylemi gerçekleştirdi.

KARLSTAD

Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafında il merkezinde düzenlenen eylemde işgal kınandı. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlere Türkiye'ye yaptırım uygulaması çağrıları yapıldı.