İsveç'te Seyfo kurbanları anıldı

İsveç'in Örebro kentinde yaşayan Asuri-Süryaniler, soykırımın 104. yıldönümü dolayısıyla düzenledikleri bir etkinlikle Seyfo soykırımının kurbanlarını andı.

Süryani Kilisesi ve Seyfo anıtı önünde konuşmalar yapan Papaz  Jacob Kasselia, Yazar Yakup Bilge ve Avrupa Süryaniler Birliği Temsilcisi Yakup Nuhomo, soykırımının yaralarının sarılması ve uzlaşmanın sağlanması için soykırımının kabul edilmesinin önemine vurgu yaptılar.

Kilise lokalinde yapılan konuşmalar ve soykırımda yaşamını yitirenler için düzenlenen ayinden sonra Süryaniler, birlikte yürüyerek Seyfo anıtı önüne geldiler.

Papaz  Jacob Kasselia,  Seyfo anıtı önünde yaptıkları konuşmada Süryanilerin çok ağır bir soykırımından geçirilmelerine rağmen hala ayakta olduklarını belirttikten sonra  “Bizler için en önemlisi geleceğimizi yeniden kurabilmek ve gençlerimize sahip çıkmaktır. Yapabileceğimiz ve yapmamız gereken en doğru şey budur. Geleceğimizi ancak çocuk ve gençlerimize sahip çıkarak güvence altına alabiliriz” şeklinde konuştu.

Avrupa Süryaniler Birliği Temsilcisi Yakup Nuhomo, İttihat ve Terrakki'nin başlattığı soykırımında bazı Kürt aşiretlerinin yer almasının acı verici olduğunu belirtikten sonra şunları kaydetti.

“Halkımız Seyfo'dan sonra yeniden yaşama tutunmaya çalıştı. Ama yok etme politikası devam etti. Zorla askere alınmalar ve çalıştırmalar sürdü. 1938 ila 1945 yılları arasında Varlık vergisi ve zorunlu askerlik uygulamalarıyla halkımız sindirilmek istendi. Kıbrıs işgalinden sonra Hıristiyan halklara yönelik yeni bir saldırı başlatıldı. 1915 yılındaki soykırım özel savaş politikaları ve yeni saldırı biçimleriyle devam etti.”

Tüm bunlara rağmen Süryani halkının ayakta kalmayı başardığını ve Ortadoğu'da yaşadığı ülkelerdeki kardeş halklarla birlikte özgürlük mücadelesi verdiğini söyledi.