İsviçre’de üç kadın şehit için anma yapıldı

Türk devletinin kasım 2019’da gerçekleştirdiği saldırılar sırasında şehit düşen Peyman Bagok (Hülya Mercan), Agirî Gabar (Xezal Temel) ve Çavrê Cîlo (Helin Karadeniz) için İsviçre’nin Aarau kentinde anma etkinliği gerçekleştirildi.

12 Kasım 2019 günü Türk devletinin gerçekleştirdiği saldırılarda şehit düşen Peyman Bagok, Agirî Gabar  ve Çavrê Cîlo için İsviçre’nin Aarau kendindeki Kürt Kültür Merkezi’nde bir anma etkinliği gerçekleştirildi.

Anma şehitler için yapılan saygı duruşuyla başladı. İlk konuşmayı yapan Şehid Aile Kurumu (KOMAV) Metin Mintaş direnmekten başka çare olmadığını kaydetti.

Mintaş, “Yıllardır mücadele devam ediyor. Bu mücadelede şehitlerimiz oldu. Şehitlerin ödediği bedellerle mücadele bugüne geldi. Biz onlara borçluyuz. Bugün Rojava’da Güney Kürdistan’da uçaklar gerilla ve sivil alanlarını bombalıyor. Gerilla direniyor, bizde alanlarda olmalıyız” dedi.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı İsmail Kardaş, şehitlere ilişkin konuşmanın kolay olmadığını belirterek, “Şehitlerimiz bizim varoluş gerekçemizdir. Şehitlerin yaşamı üzerine düşünmek anlamak gerekir” dedi.

Kardaş, “İşgalci Türk devleti Kürtlere yönelik imha saldırılarını aralıksız sürdürüyor. Bize düşen gerillanın direnişine sahip çıkmaktır. Dün geceden beri saldırılar aralıksız sürüyor. Bu saldırılara karşı alanlarda olacağız. İşgalci devlet mutlaka yenilecektir” şeklinde konuştu.

Şehit Aileleri adına Çavre Cilo’nun abisi Kadri Karadeniz, “Aileler olarak üzüntülüyüz ama bu mücadeleye verilen şehitler sayesinde bu aşamaya geldi. Benim bir başka kardeşim daha önce şehit düşmüştü. Çavre bizim ikinci şehidimizdir. Şehit Kürt halkının şehididir. Kürt halkının başı sağolsun” ifadelerini kullandı.

Aarau Rojbin Kadın Meclisi sözcüsü Dilan Çetinkaya şehitlerin hayalleri gerçekleşene kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Kürt siyasetçi Adil Botan, “Bugün andığımız şehitleri tanıyorum. Bunlar komutanlarımızdır. Komutanlık fedailik demektir. Dün gece başlayan saldırılarda devlet psikolojik savaş haline getirmek istiyor. Bu kirli propagandaya karşı herkes duyarlı olmalıdır. Gerilla direniyor, biz Avrupa’dakiler kendimize sahip çıkalım yeter. Özgürlük yakındır” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra hazırlanan sinevizyon gösterildi. Anma “Şehit namirin”, “Bijî berxwedana gerîla” sloganlarıyla sona erdi.