İsviçre’nin 5 kentinde Türk işgal saldırıları protesto edildi

Solothurn, Basel, Wintherthur, St Gallen ile Biel kentlerinde gerçekleştirilen eylemlerde Avrupa kamuoyuna Türk devletinin işlemiş olduğu insanlık suçlarına karşı “İşgali durdurun” mesajı verildi.

İşgalci Türk devletiyle çetelerinin Kuzey Doğu Suriye topraklarına yönelik günlerdir devam eden işgal saldırıları ile sivil katliamlarla işlemiş oldukları insanlık suçlarına karşı İsviçre’nin birçok merkezinde alanlara çıkan Kürtler ve onların dostları protesto eylemleri gerçekleştirdi.

SOLOTHURN

Merkez tren istasyonu önünde gerçekleştirilen eylemde işgalci Türk devletinin sivil halka yönelik katliamlarına karşı slogan atan eylemciler bir miting gerçekleştirdi. Almanca bildirilerin okunduğu eylemde KCDK-E adına bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Demir Çelik “Rojava’da yaşanan sivil katliamlarla Kürt halkının iradesi kırılmak istemektedir. Avrupa devletleri çıkarları uğruna bu vahşet saldırılarına karşı suskunluğu yeğlemekten öteye gidememiştir. Rojava’da verilen onur direnişinde kuşkunuz olmasın Kürt halkının onurlu genç kadınları, genç erkekleriyle enternasyonalist savaşçıların direnişi kazanacaktır.” dedi.

Yapılan konuşmalar sonrası sloganlarla yürüyüşe geçen eylemciler eylemlerini 1 Mayıs alanında sonlandırdı.

BASEL

Markplatz’da bulunan Kanton Parlamentosu önünde bir araya gelen Kürtler ve onların dostları burada bir miting gerçekleştirdi. Almanca bildirilerin okunduğu eylemde sık sık işgalci Türk devleti ile çetelerinin Rojava’da işlemiş olduğu katliamlara karşı İsviçre kamuoyuna yönelik duyarlılık çağrılarının yapıldığı sloganlar atıldı.

BIEL

Merkez tren istasyonu önünde bir miting gerçekleştirildi. Türk devletinin Kuzey Suriye işgaliyle Kürt halkına soykırım yapmak istediğine vurgu yapılan konuşmalar sonrası merkez tren istasyonu içerisine giren eylemciler slogan atarak burada oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylem daha sonra sonlandırıldı.

Öte yandan Biel kentinde İsviçre Kadın Grevi Komitesi, Feminist kadın hareketi, alternatif gençlik örgütleri ile bağımsız milletvekilleri tarafından sunulan basın açıklamasında “Rojava’daki kadın direnişini sahiplenelim” mesajı verildi.

Türk devletinin Rojava’daki işgal ve katliamlarını kınayan komite açıklamada devamla “Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü toplumun destekçileriyiz. Rojava’daki halkla beraber dayanışma içinde olacağız” denildi.

Öte yandan St Gallen ile Wintherthur kentlerinde de Kürtler ve dostları işgal ve katliamlara karşı alanlara çıkarak Türk devletinin Kuzey Suriye işgalini protesto etti.