İsviçre’nin 7 kentinde Kürdistanlılar ve dostları alanlardaydı

Türk İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesine tepki gösteren Kürdistanlılar ve dostları İsviçre’nin 7 kentinde protesto eylemi düzenledi.

İsviçre’nin Bern, Basel, Cenevre, Luzern, Zürih, St Gallen ile Lozan kentlerinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, AKP’nin Amed, Van ve Mardin belediyelerini gasp etmesini protesto etti.

BERN

Bern kentinde merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen 300’ü aşkın Kürdistanlı, Türkiyeliyle İsviçreli “Kürt halkının iradesine saygı duyun”, Kayyum Kürdistan’dan defol”, “Herkes için demokrasi” yazılı pankart ve dövizlerle belediyelerin gasp edilmesini protesto etti.

Sık sık AKP-Erdoğan karşıtı sloganların atıldığı eylemde Almanca bildirilerin okundu. Eylemde bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Demir Çelik “Halkın iradesine yapılan saldırıların asıl nedeni Rojava’ya yapılacak olan saldırıların önünü açarak Kürt halkın sesini kısmaktır. Faşizme geçit vermemek için topyekün bir direniş gösterilmelidir” dedi.

Konuşmalardan sonra halk, 20 dakikalık oturma eylemi ile eylemini sonlandırdı.

Kitlenin dağılmasına yakın meydana gelen provakasyon sonrası halka saldıran polislerin Kürt gençlerini gözaltına almak istemesi kitlenin direnişiyle engellendi.

LOZAN
Lozan’daki eylem adresi de merkez tren istasyonu önüydü. Hak gasplarının protesto edildiği eylemde Fransızca bildiriler okunurken İsviçre İşçi Partisi POP adına Anaïs Timofte ile Yeşiller Partisi adına Ilias Pencahrd birer konuşma yaptı ve Kürt halkıyla dayanışma mesajı verdi. Belediyelerin gasp edilmesinin kabul edilemeyeceğini belirten konuşmacılar Türk devletin diktatör bir rejimle yönetildiğine vurgulandı. Konuşmalardan sonra eylem sloganlarla sona erdi.

Öte yandan Basel ve Zürih’te merkez tren istasyonlarında Cenevre’de Mont-Blanc alanında St Gallen de ise Bärenplatz’da hak gasplarına karşı Kürdistanlılarla dostları alanlara çıkarak protesto etti.