Ümit Acar, Ingolstadt’a anıldı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla Almanya’nın Ingolstadt kentinde bir yıl önce bedenini ateşe veren Ümit Acar, aynı kentte düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Ümit Acar, Öcalan üzerindeki tecridi ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretini protesto etmek için 27 Eylül 2018’de Ingolstadt kentinde bedenini ateşe vermişti. Birinci yıldönümünde Acar’ı anmak için aynı kentte bir etkinlik düzenlendi.

Bir salonda düzenlenen anmaya Ümit Acar’ın yakınları ve Kürt kurum temsilcilerinin de aralarında olduğu yüzlerce kişi katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ardından Ümit Acar’ın mücadele ve yaşamından kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Anmada konuşan KCDK-E Divan üyesi Demir Çelik, Öcalan’a karşı yapılan uluslararası komplonun bilince çıkarılması gerektiğini belirterek, “Ümit Acar tek değil, önderliği için, özgür Kürdistan, özgür yaşam için onlarca, yüzlerce önderliğin yoldaşlarının kendilerini feda eden bir tarihten bahsediyoruz. O nedenle önderliğin neden uluslararası komploya maruz kaldığını bilince çıkarmakta yarar var” dedi.

Kürdistan tarihi, Kürt toprakları üzerindeki sömürgecilik ve katliamlardan bahseden Çelik, Alman devletinin katliamlardaki rolüne işaret etti. Çelik, “Koçgiri, Ağrı, Zilan, Dersim, Halepçe soykırımında Alman uçaklarının” kullanıldığını belirtti.

Almanya’da YPG ve YPJ bayraklarına getirilen yasakları tepki gösteren Çelik, “IŞID’e karşı uygarlığı, faşizme karşı demokrasiyi savunan, savunmakla kalmayıp bedenini ölüme seren YPG-YPJ’nin destansı, tarihi mücadelesine saygı duyup sahip çıkacağına onu ve bayraklarını yasaklama hakkını kendinde görmektedir” dedi.

Öcalan’ın önemine vurgu yapan Çelik, “Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan bir şahıs değildir, o öncelikle binlerce yıl, yüzlerce yıl Kürdistan’da birilerinin başaramadığı, beceremediği Kürt uluslaşmasının önderidir” ifadelerini kullandı.

Tecride karşı daha önce süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemde yer alan Mustafa Tuzak da bir konuşma yaptı. Tuzak, “Önderliksiz yaşamı asla kabul etmeyeceğiz, Ümit yoldaş şahsında tüm devrim şehitlerini saygıyla anıyoruz. Önderliğimiz tecrit altında olduğu sürece biz Kürt halkı bir bütün tecrit altındayız. Kürt halkı önderliğine, değerlerine sahip çıkmak zorundadır” dedi.

Kürdistanlı Toplumlar Federasyonu Eşbaşkanı Sait Öztürk, “Ümit arkadaş şahadetiyle bize birincisi kendi kültürünü, edebiyatını, tarihini öğren, unutma demiştir. İkincisi önderliksiz yaşam olmaz, özgürlük gelmez. Üçüncüsü de düşmanını tanı demiştir. Bu çerçevede Ümit arkadaşımıza sözümüzdür, bizler önderliğimizi, ülkemizi özgürleştirene kadar çalışacağız, direneceğiz, bizden ne isteniyorsa yapacağız” şeklinde konuştu.

Anma etkinliği “Bijî Serok Apo” ve “Şehid namirin” sloganları ile sona erdi.