AK önündeki kitlesel eylem: Harekete geçilsin!

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların tecride karşı harekete geçilmesi şiarıyla Avrupa Konseyi (AK) önünde başlattıkları kitlesel oturma eylemi, tüm coşkusuyla sürüyor.

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde 7 Kasım 2018’de başlatılan ve cezaevlerinde 7 bin tutsağın dahil olduğu süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerine, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı ziyarete yetkili tek kurum olan İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT)’nin de olduğu Strasbourg’da ise 14 eylemci katılıyor. CPT’nin bağlı olduğu ve Türkiye’ye yönelik yaptırım yetkisi olan AK’nin harekete geçmesi amacıyla Strasbourg’da ise 3 haftadan bu yana kitlesel oturma eylemi düzenleniyor.

‘TECRİDE KARŞI HAREKETE GEÇİLSİN’ TALEBİ DİLLENDİRİLDİ

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ile Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) tarafından yapılan çağrıya uyan 150 civarında Kürdistanlı, bu hafta Pazartesi’den bu yana yeniden AK önünde toplandı. Bugün sabah saatlerinden itibaren AK ile CPT binalarının ara noktasında bulunan eylem alanında toplanan kitle, çevreden geçenlere yönelik bilgilendirme çalışmalarıyla güne başladı.

Saat 12.00’de AK binasının girişine doğru yürüyen kitle, burada insan zinciri oluşturarak sloganlarla tecride karşı harekete geçilmesi çağrısını yineledi. Sık sık farklı dillerde ‘Öcalan’a özgürlük’, ‘Tecride son’, ‘Terörist Türkiye’ ve ‘Katil Erdoğan’ sloganları atan kitle, Kürt Halk Önderi’nin posterlerini açtı. İnsan zinciri eylemi sırasında Leyla Güven ile tecride karşı fedai eylemi gerçekleştiren tutsakların resimlerinin de olduğu pankartlar açıldı.

TEV-ÇAND ÜYESİ TİYATRO SANATÇILARI DA EYLEMDE

3 hafta önce Avrupa Parlamentosu (AP) önünde kitlesel açlık greviyle başlayan eylemin başlangıcından bu yana TEV-ÇAND üyesi sanatçılar da eylemcileri yalnız bırakmıyor. Bugün de Koma Ehmedê Xanî tiyatro grubu üyeleri Gulperi ve Şirin Alma ile Siraç Yıldız ve Remocan Strasbourg’daydı. Sanatçılar eylem alanında Hingiv ve Rojname adlı iki oyunu sergiledi.

KADINLARIN YOĞUN KATILIMI VAR

TJK-E’nin de çağrıcısı olduğu eyleme Almanya’nın yanı sıra Fransa, İsviçre, Avusturya, Belçika ve Hollanda’dan 150’ye yakın eylemci katılıyor. Eyleme her gün yeni katılımlar da olurken, özellikle kadınların yoğun biçimde yerlerini aldığı görülüyor.

NEDEN AK ÖNÜNDE EYLEMDELER?

Tecride karşı düzenlenen süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinde artık tehlikeye aşamaya gelindiği ve zindanlarda fedai eylemlerinin yaşandığı bir dönemde başlatılan kitlesel oturma eylemiyle, CPT’nin bağlı olduğu AK’nin harekete geçmesi isteniyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından Ocak ayında CPT’nin İmralı’daki tecrit sistemine yönelik hazırladığı raporu baz alarak, Türkiye’nin uyması gereken kuralları hatırlatan ve Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılmasınıisteyen bir karar tasarısı kabul edilmişti.  Ancak kararı uygulamayan Türkiye’ye karşı herhangi bir yaptırım uygulanmış değil.