AK’ye tecride ilişkin dosya verildi

Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nin Strasbourg’daki Avrupa Konseyi önünde başlattığı eylem ikinci haftasını geride bıraktı. Eylemciler tecride ilişkin bir dosyayı Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Michael Neurauter’a teslim etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nin “Dem Dema Azadiyê ye” hamlesi kapsamında 1 Aralık’ta başlattığı eylem ikinci haftasını geride bıraktı.

“Özgürlük Kazanacaktır; Abdullah Öcalan İçin Harekete Geç” şiarıyla yapılan eylem ile Abdullah Öcalan üzerindeki tecride son verilmesi ve özgürlüğünün sağlanması talep ediliyor.

Avrupa Konseyi önünde devam eden eylemi her gün Avrupa’daki Kürt siyasetçiler, kadın ve gençlik kurumları, Demokratik Kürt Toplum Merkezleri ve Avrupa Demokratik Güç Birliği bileşeni gruplar yürütüyor.

İkinci haftanın son gününde eylemi Hollanda Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezleri Federasyonu (DEM-NED) ile Belcika Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezleri Federasyonu (NAV - BEL) üyeleri devraldı.

Grup adına NAV-BEL Eşbaşkanı Davut Keskin bir basın açıklaması yaptı.  Keskin, Türk devletinin işgal saldırıları ve Kürt halkına dönük katliam girişimlerinin giderek arttığına dikkat çekerken, Kürtlerin olağanüstü bir süreçten geçtiğini belirtti.

Türk devletinin savaş ve insanlık suçlarını bile göze alarak gerilla ve sivil halka karşı kimyasal silah kullandığını belirten Davut Keskin, Avrupa ve dünyanın işlenen suçlar karşısındaki suskunluğunu kınadı.

Kürdistan’daki savaşın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecritle beraber yürütüldüğüne dikkat çeken Davut Keskin, “Tecrit derinleştikçe savaş da boyutlanıyor” dedi.

Eşbaşkan Davut Keskin buna örnek olarak Türk devletinin SİHA saldırılarını gösterdi. Keskin, Türk devletinin 7 Aralık’taki saldırısında şehit düşen Şengal Özerk Yönetim Konseyi Eşbaşkanı Merwan Bedel’i anarak, SİHA ile gerçekleştirilen saldırıların insanlığa karşı suç teşkil ettiğini kaydetti.

Kürtlerin direnişiyle geçmişten bugüne bir çok iktidarı devirdiğini ifade eden Davut Keskin, bugün de Kürtlerin her alanda direnişiyle AKP – MHP faşist rejimini tarihe gömeceğini belirtti.

Avrupa’nın suskunluğuyla Türk devletinin savaş suçlarına ortak olduğunu ifade eden Keskin, Avrupa’nın kendi değerlerine sahip çıkmadığı müddetçe Türk faşizminin Avrupa için büyük bir tehlikeye dönüşeceğini vurguladı.

Kürt halkını bu suskunluğa ve ikiyüzlü siyasete karşı alanlara çağıran Davut Keskin, Kürt halkının mücadelesiyle önderliklerini özgürleştirerek, özgür Kürdistan’ı kuracağını belirtti.

Eylem grubu ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dair hazırladığı dosyayı Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Michael Neurauter’e teslim etti.

Grup görüşme sırasında Avrupa Konseyi’nin görevlerini hatırlatarak Türk devletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan nezdinde Kürt halkına karşı büyük bir insanlık suçu işlediğini, imzacısı olduğu sözleşmeleri ve kendi iç hukukunu çiğnediğini belirtti. 

Avrupa Konseyi’nin gerekli yaptırımları acilen devreye koymasını talep eden grup Abdullah Öcalan’ın avukatları, ailesi ile hiç bir şekilde görüştürülmediğini ve Kürt halkının Abdullah Öcalan’ın durumundan endişe duyduğunu dile getirdi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Michael Neurauter’in ise Kürt halkının sürdürdüğü eylemleri önemsediklerini belirterek İmralı başta olmak üzere Türkiye’deki cezaevlerindeki hak ihlallerini yakından takip ettiklerini söylediği öğrenildi.