AKP-MHP iktidarının politikaları öldürüyor, her geçen dakika kayıplar artıyor

Bakurê Kurdistan'da meydana gelen deprem 4. gününe girdi. AKP-MHP iktidarının politikaları sonucu her geçen an yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor. On binlerce insan halen enkaz altında.

23.48

Depremzedelerin devlete öfkesi büyüyor

Hatay Armutlu'da enkaz altında kaldığı binadan nişanlısı Muhammet Özalp'ı arayıp da ulaşamayan ve kurtarmak için seferber olan ailesi, isyan etti. Arama kurtarma yapılmadığını vurgulayan Özalp'ın nişanlısı, “Asker gelip bizden merdiven istedi nasıl o zaman kurtarmaya gelmişler” diye sitem ederken, annesi, "Yaşıyorsa çıkarın, ölmüş ise verin oğlumu" diye feryat etti.

22.38

Enkazdan çıkarılan ölü sayısı 21 bini geçti

Türk devleti, Mereş merkezli 10 ili etkileyen depremlerde son 24 saatte 121 kişinin sağ kurtarıldığını, yaşamını yitirenlerin 17 bin 674'e çıktığını, 72 bin 879 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Böylelikle Pazartesi günü Kurdistan, Türkiye ve Suriye'yi vuran 7.8 büyüklüğündeki depremin ardından 21.000'den fazla insan hayatını kaybetti ve on binlerce kişinin yaralandı.

22.01

İsviçre Kriz Koordinasyon Merkezi: Dayanışmayı hızlandıralım

Kurdistan’da Mereş merkezli deprem sonrası Avrupa’nın her yerinde olduğu gibi İsviçre’de de içinde Heyva Sor a Kurdistan, İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadın Hareketi tarafından Kriz Koordinasyon Merkezi oluşturuldu. 

 

Bugün yapılan çalışmaları değerlendirmek amacıyla bugün Zürih Kürt Toplum Merkezi’nde bir araya gelen koordinasyon üyeleri, toplantı sonrası bir açıklama yaparak, yaşananların bir soykırım olduğu vurgulandı. 

İsviçre Kriz Koordinasyon Merkezi olarak, Türkiye’de HDP Genel Merkezi öncülüğünde oluşturulan kriz koordinasyon merkezi ile sürekli iletişim içinde olduklarını ifade eden konuşmacılar, İsviçre’deki belediye ve çeşitli kurumlarla da yardım kampanyası temelinde görüşüldüğü ifade edildi. 

Toplantıda şu hususlar dile getirildi: “Şu ana kadar bir grup genç depremzedelere yardım için gitti; ikinci grup da yola çıktı. Şu ana kadar toplanan 38 bin Frank nakti yardım yerine ulaştı. Ayrıca 3 tır malzeme de HDP Kriz Koordinasyon Merkezi’ne teslim edildi.  İsviçre’de tırlarla eşya yollamanın oldukça maliyetli olması nedeniyle yardımların nakit para olarak toplanması daha iyi olacaktır. 

13 MERKEZDE BİRİMLER OLUŞTURULDU

 Kriz Koordinasyon Merkezi adına konuşan Zeynel Demir, “Depremden sonra bütün Kurdistani yapılar olarak harekete geçtik ve dostlarımızla birlikte çalışma yürütüyoruz. Halkımızın yaşadığı mağduriyeti el birliğiyle saracağız. 13 bölgede yardım toplama çalışmalarımız sürüyor. Biz bu acılara merhem olmak için elimizde ne geliyorsa yapacağız. Halkımız soğukta uyuyamıyor, onlar rahat uyumadıkça biz de uyumayacağız, elimizde ne geliyorsa yapacağız” dedi.

‘HEYVA SOR’UN KAMPANYASI’NA DESTEK VERELİM’

Açıklamaya katılan CDK-S Eşbaşkanı ve Kriz Koordinasyon Merkezi Üyesi Selma Sürer ise, HDP Kriz Koordinasyon Merkezi’nin paylaştığı ihtiyaç listesinin temin edilmesi için ellerinden gelen herşeyi yapacaklarını kaydetti. Heyva Sor’un başlattığı yardım kampanyasına destek verilmesi çağrısını yapan Selma Sürer, bütün meclislerinin bu noktada seferberlik ruhuyla çalışma yürüttüğünü söyledi. 

İsviçre Kriz Koordinasyon Merkezi, Heyva Sor Kurdistan’ın https://heyvasor.ch/donations/donation-form/ bağlantısını kullanarak yardım yapılabileceği, bilgi için de 0041 788 09 43 47 numaralı telefonla iletişim sağlanabileceği bilgisini verdi. 

21.15

Colemêrgliler 7’den 70’e seferber oldu

Colemêrg’te Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe örgütü ile kentteki sivil toplum örgütleri, başlattıkları yardım kampanasına Colemêrg halkı 7’den 70’e destek veriyor. Çocuklar kumbaralarını, anneler hac ve umre paralarını, kadınlar ise pişirdikleri ekmekleri depremzedeler için getiriyor. Önceki gün Colemêrg, Gever, Şemzînan ve Çelê ilçelerinde toplanan 18 TIR temel ihtiyaç malzemesi deprem bölgesine göndermişti. Son iki gündür toplanan yardımlar deprem bölgesine doğru yola çıktı. 

HDP Şemzînan İlçe Yönetici Fahir Geylani, depremin olduğu günden itibaren HDP olarak yardım çalışmasına başlamalarına başladıklarını söyledi. Colemêrg halkının gerçekten çok duyarlı olduğunu söyleyen Geylani, “Yurttaşlar bu anlamda gıda, battaniye, hijyen malzemeleri gibi birçok malzeme getirmeye devam ediyor. Özellikle insanlarımız kendi sofralarında yedikleri peynir, helva, zeytin, kendi elleriyle yaptıkları konserveleri ile kuru gıdalar getiriyor. İnsanlarımız gerçekten bu konuda çok duyarlı davranıyor. Kadını, genci, yaşlısı, 7’den 70’e herkes seferber olmuş durumda. Sadece Şemzînan değil, tüm Hakkarî halkı elinde geleni yapıyor” dedi. 

Geylani, şu ifadelerde bulundu: “Çocuklar kumbaralarını, annelerimiz umre, hac paralarını getiriyorlar. Gerçekten duygulandıran davranışlardır. İki gündür annelerimiz ve kadınlar tandırda ekmek pişirerek getiriyor, kış ayları için saklanan peynirlerini getiriyorlar. Bunların yanı sıra nakdi yardımlar da geliyor. Yine birçok insanımız kendi imkanları dahilinde deprem bölgesine gitti. Gever ile birlikte topladığımız yardımları kamyonlarla deprem bölgesine gönderdik. Yine dün ve bugün topladığımız malzemeleri kamyonlara yükleyip göndereceğiz. Halkımız hiç durmadan evlerinde getirdikleri malzemeleri getirmeye devam ediyor.” 

Şemzînanlı kadınlar ise depremzedeler için bir araya gelerek ekmek pişiyor. Ekmek pişiren Şemzînanlı kadın şunları belirtiyor: “Arkadaşlar, bu zor zamanda, yardımlaşmanın en lazım olduğu zamanda birlik ve beraberlik içinde olmamız lazım. Köyümüzde ve daha birçok köyde de depremzede kardeşlerimiz için ekmek pişiyoruz. Yardımlarınızı eksik etmeyin. Bugün dayanışma günü, bugün birlik ve beraberlik günü. Birlikten kuvvet doğar, bugün sadece vicdanlar konuşacak.” 
         


      

21.08

Paris’te depremzedeler için yardım toplanıyor

Aralık 2022’de silahlı saldırıya uğrayan Ahmet Kaya Kürt Kültür merkezi çalışanları Paris’in en işlek caddeleri ve metrolarında Heyva Sor adına bildiriler dağıtarak yardım topladı. Fransa’da yaşayan halklar, Kurdistan halkı ile dayanışma içindi olduklarını bir kez daha gösterdi.

Paris’teki Kürt yurtseverler, Kurdistan'daki depremzedelerin ihtiyaçları giderilene kadar her gün alanlarda yardım ve dayanışma içinde olacaklarını dile getirdi.

20.42

Ölüm bilançosu 17 bin 406'ya yükseldi

Türk devleti Mereş merkezli 10 ilde etkili olan depremlerde 17 bin 406 kişinin hayatını kaybettiğini, 71 bin 866 kişinin yaralandığını açıkladı.

20.34

Lorient’te depremzedelerle dayanışma toplantısı

Fransa'nın Lorient kentinde depremzedelerle dayanışmak amacıyla toplantı yapıldı. Kervénanec'te bulunan "Maison Pour Tous de Kervénanec”’in öncülük ettiği depremzedeler ile dayanışma toplantısına Lorient Morbihan Kürt Kültür Evi temsilcileri, Lorient Morbihan Alevi Kültür Merkezi temsilcileri, Lorient kentindeki bir çok kurumun temsilcileri katıldı.

Akşam saatlerinde Maison Pour Tous de Kervénanec'e ait bir salonda yapılan toplantıya, yakınlarını depremde kayıp eden aileler de katıldı.

Lorient kentinde yoğunluklu olarak depremde etkilenen Mereş, Dîlok, , Semsûr ve Rihalı Kurdistanlılar yaşıyor.

Toplantının açılış konuşmasını Maison Pour Tous de Kervénanec müdürü Herve Quentel yaptı.

Herve Quentel konuşmasında felaketi yaşayan Kurdistanlılar için yardım kampanyası başlattıklarını belirterek, burada yakınlarını kayıp eden Kurdistanlılar ile dayanışma içerisinde olduklarını, depremzede Kurdistanĺılara en kısa zamanda toplayacakları yardımları ulaştırmak için Kurdistanĺı kurumlar ile iletişim halinde olacaklarını söyledi. Lorient kentindeki Fransızların da dayanışmaya çok önem verdiğini ifade eden Quentel, Lorient kentinde yakınlarını kayıp eden aileler için de psikolojik destek olmak üzere kendilerinee düşen görevi yerine getireceklerini söyledi.

Dayanışma toplantısına Lorient kentindeki eczanecileri temsilen katılanlar da sağlık mamullerini temin edeceklerini söyledi.

Depremde yakınlarını kaybeden Kurdistanlılar da, yakınlarıyla yaptıkları görüşmeleri aktararak, duygu ve tepkilerini, “Depremin yarattığı yıkımı tarif etmek imkansız. Bugün dördüncü gün. Enkazların altı cansız bedenlerle dolu. On binlerce insan, yakınlarının enkaz altında ölümüne tanıklık etti. İnsanlar yardım dileyerek can verdi. Halk bir yudum içme suyuna muhtaç bırakıldı. Depremden sağ çıkanlar bu kez açlığa ve soğuğa teslim edildi.Yaşadığımız acılar tarif etmekte zorlanıyoruz. Kürt ya da Alevi olduğumuz için mi bu acılar bizlere reva görülüyor? sözleriyle ifade etti. 

20.21

Hêvî Derneği yardım kampanyası başlattı

Kerkük'te Hêvî Derneği depremzedeler için yardım kampanyası başlattı.

Kurdistan Toplumu Özgürlük Hareketi Kerkük Bölgesel Meclisi, Bakur ve Rojava için yardım toplama kampanyasına desteğini açıkladı.

Savaş Mağdurlarını Destekleme Ortak Derneği Başkanı Mihemed Neriman düzenlediği basın toplantısında, "Kuzey ve Batı Kürdistan'daki halkımızın yanı sıra Türkiye ve Suriye halklarının maruz kaldığı talihsizlikle yüzleşmek zorundayız. Sokaklarda yaşayan birçok aile var. Bu soğuk havada ve çok zor bir hayat yaşıyoruz. Şehrin tüm yapı ve yapıları dahil vicdan sahibi herkesin bize ve bu felaketin mağdurlarına yardım etmesini rica ediyoruz.

Kürdistan Toplumu Özgürlük Hareketi Kerkük Bölge Meclisi Eşbaşkanı Komel Sermed ise, "Son günlerde hem  Bakur, hem Başûr’da şiddetli bir deprem meydana geldi. Kürdistan Toplumları Özgürlük Hareketi olarak tüm gücümüzle bu kampanyayı destekleyeceğiz. Tüm Kerkük halkını ahlaki, insani ve insani görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz” dedi.

20.00

HDP Avrupa Kriz Koordinasyon Masası ile irtibata geçilebilir

Avrupa'dan deprem bölgesi ile yardımlaşma koordine etmek için HDP'den bir sözcü belirlendi.

Deprem bölgesine yardım ulaştırmak ve koordinasyonda kolaylaştırıcı olmak için HDP Genel Merkezi’nde oluşturulan Kriz Koordinasyon Merkezi’ne bağlı olarak depremden etkilenen illerde de oluşturulan kriz masası bulunuyor.

Türkiyeli, Kurdistanlıl ve duyarlı insanların HDP kriz masası ile temasını kolaylaştırmak için Avrupa'da bir sözcü belirlendi. HDP Almanya Eş Sözcüsü Faysal Sarıyıldız Avrupa'da değişik kurum, kuruluş, federasyon ve bireylerin yürüttüğü ve deprem bölgesine ulaştırılmasında kolaylaştırıcı olması için Kriz Koordinasyon Merkezi ile temasta olacak.

Faysal Sarıyıldız yaptığı açıklamada "Kuzey ve Rojava Kurdistanı’nda yaşanan depremle tarifi zor bir felaket meydana geldi. Acımız derin, yüreğimiz yaralıdır. Bu acıları ancak paylaşarak azaltabiliriz. Yaralarımızı sararken katliamcı bir devlet ve iktidardan bir beklentimiz olamaz. Toplumsal dayanışmamızı büyütmekten başka çaremiz yok. Halkımız bu konuda hassastır. Kürdistan ve Türkiye’de Kriz Koordinasyon Merkezi ile sürekli temastayız. Avrupa'dan Heyva Sor a Kurdistan, Alevi Kurumları, MAR-DEF, İslami Kuruluşlar, Köy Dernekleri, Federasyonlar, Dernekler, İnisyatifler başta olmak üzere birçok insanın çalışması ve duyarlılığı var. Tüm kurumlar ile iletişim içindeyiz. Dolayısıyla Avrupa'daki çalışmalara, yardımlaşmalara ve sorulara kolaylaştırıcı bir rol oynamak adına, bir tür sözcü olarak, HDP Kriz Koordinasyon Merkezi ile temasta olacağız. Yurtdışında yapılacak özellikle nakdi yardımın sağlıklı bir şekilde ihtiyaç sahibi insanlarımıza ulaşması için yoğun bir çaba içerisinde olacağız. Toplumsal dayanışmayla yaraları sarmak için böylesi bir sorumluluk üstlendik. Gelişen duyarlılık önemlidir. Dolayısıyla Avrupa'da dayanışma ve yardımlaşmak isteyen kurum temsilcileri başta olmak üzere herkese imkanlarımız dahilinde yanıt olmaya çabalayacağız."

HDP Avrupa Kriz Masası ile iletişim için şu telefondan ulaşılabilir: 0049 173 384 55 90

19:11

Hançerli köyüne hala ulaşım yok

Depremin ardından geçen 90 saatte yolu ulaşıma açılmayan Hançerli köyü sakini Cüneyt Maho, “Depremden kurtulduk, soğuktan donacağız” dedi.

Kurdistan’da 10 kentte büyük enkaza neden olan Mereş merkezli depremde, 4 gün geçmesine rağmen henüz ulaşılamayan birçok enkaz bölgesi bulunuyor. Depremin ilk gününden bu yana karayolu ulaşımının açılmadığı Meletî’ye bağlı Hançerli köyü sakinleri, soğuktan donmak üzere olduklarını bildirdi. Elektrik ve suyun olmadığı köyde yaşayan Cüneyt Maho, “Depremden kurtulduk, soğuktan donacağız” dedi. 

90 saatin ardından ilk kez gönderilen bir kepçe aracılığıyla, birkaç gün yetecek kadar erzak getirildiği bilgisini veren Maho, ancak tüp olmadığı için yemek yapamadıklarını aktardı. 

Maho, köyde bebeklerin donma riskiyle karşı karşıyla kaldığını bildirdi. 

Kar seviyesinin bir metreyi aştığı köydeki yurttaşlar, çadırların ulaştırılmaması nedeniyle kar altında yaşama tutunmaya çalışıyor. 

17:42


Depremin üzerinden 4 gün geçmesine rağmen halen göçük altında binlerce insan var. Enkazlarda AFAD çalışanları ve çok sayıda sivil yurttaş arama-kurtarma çalışması yapıyor. Depremzedeler hiçbir devlet yardımı alamadıklarını belirtiyor.

17.22

Tülay Hatimoğulları: Yetkililer Hatay’a üvey evlat muamelesi yapıyor

Depremin hemen ardından memleketi Hatay’a doğru yola çıkan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, gece yarısı saatlerinde ancak Hatay’a ulaşabildi. Bölgeye ulaşır ulaşmaz Erzin’den Samandağ’a kadar durum tespiti yapan Hatimoğulları, bölgede arama kurtarma ekiplerinin, desteğin günler boyunca ulaşmadığına tanıklık etti. Özellikle İskenderun, Antakya, Samandağ’da büyük bir yıkım olduğunu aktaran Hatimoğulları, binlerce insanın enkaz altında, yakınlarının ise çaresiz kaldığı ve Hatay’a üvey evlat muamelesi yapılmasını yetkililere seslenerek eleştirdi. 

Hatimoğulları, henüz Aralık ayının sonunda TMMOB’un hazırladığı raporda değindiği canlı fay hattı üzerinde yer alan Hatay’a dair uyarılara yer vererek cevaplanması istemi ile Meclise verdiği soru önergesinde Hatay’da acilen alınması gereken önlemleri sıraladığını ancak göz göre göre gelen felaketle karşı karşıya kalındığını vurguladı. 

Bölgede kurtarılan halkın hayatta kalma mücadelesini sürdürdüğünü, geçen zamana rağmen merkezi bir koordinasyon oluşturulmadığı için kendisinin sivil-gönüllü inisiyatif ile bir koordinasyon çalışması başlattıklarını söyledi. Gelen tüm yardımları yurttaşlarla buluşturmaya çalıştıklarını aktardı.

Geçen günlere rağmen, halen enkaz altından seslerin geldiği Hatay’da doğru müdahale, kurtarma çalışmalarında kullanılacak gerekli malzemelerin sağlanması ve arama kurtarma çalışması ile kurtarılan canların sayısının artabileceğine dikkat çeken Tülay Hatimoğulları; atılan yetersiz adımlara karşın dayanışmayı büyüterek depremin yaralarını birlikte sarabileceklerini ifade etti.  

17.08

İzmir'de OHAL'e tepki: OHAL değil seferberlik’

Çiğli Emek ve Demokrasi Güçleri, büyük depremin ardından yaşanan yetersizliklere ve OHAL ilan edilmesine karşı Çiğli Belediye binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada,  “Almadığınız önlemleri, yalanlarınızı, ortada bıraktığınız halkı OHAL ile gizleyemezsiniz” pankartı açılırken, “OHAL’le örtbas edemezsiniz”, “OHAL değil seferberlik”, “Deprem değil bu bir katliam” “Kader değil cinayet", “Deprem değil ihmal öldürür” sloganları atıldı.

Açıklamayı yapan platform üyesi Deniz Uslu, deprem bölgesinde arama kurtama çalışmalarının yetersiz olduğuna işaret ederek, özellikle İskenderun, Hatay bölgesine AFAD ve ihtiyaç malzemelerinin gönderilmediğini söyledi. Halkın kendi seferberliğiyle enkaz altındaki insanlara ulaşmaya çalıştığını ifade eden Uslu, “Devlet, 4. derece alarm seviyesi olduğunu söyleyip 7 günlük yas ilan ederken kamusal seferberlik çağrısı yapmıyor. Halk çıplak elleriyle enkaz kazmaya çalışırken, inşaat şirketleri çalışmaya devam ediyor. Halk, devletin hiçbir kurumuna güvenmiyor-güvenemiyor. Depremden sağ kurtulanlar temiz suya, gıdaya erişemezken hipotermi tehlikesi ile baş başa bırakılıyor” dedi.

Uslu, deprem bölgesinde yaşanan sorunlara çözüm için şu taleplerde bulundu:

“* OHAL kararı kaldırılmalı, kamusal seferberlik ilan edilmeli,

* Tüm zincir marketler/su firmaları kamulaştırılmalıdır,

* Tüm şirketlerin çalışmaları durdurularak iş makinaları bölgeye sevk edilmelidir,

* Devlet ve ilgili kurumlar tüm imkanları ile seferber edilmelidir,

* Doğru, şeffaf ve açık bilgilendirmeler yapılmalıdır,

* Bölgedeki özel hastane ve okullar, oteller, konaklama tesisleri, toplu konutlar devlet eliyle parasız bölge halkına açılmalıdır, 

* Halkın bölgeden tahliyesi sağlanmalıdır,

* TTK bünyesinde eğitim gören madenciler başta olmak üzere ülkedeki tüm arama ve kurtarma çalışmalarına katılacak olanlar özel izinli sayılmalı ve süratle deprem bölgelerine ulaştırılmalıdır,

* Devlet; TMMOB, TTB olmak üzere  meslek örgütleri ile birlikte hareket etmek zorundadır, 

* Uluslararası yardım başvuruları karşısında tüm kolaylık sağlanmalıdır,

* Başta sermaye patronları olmak üzere; müteahhit firma yöneticileri, ilgili kamu görevlileri, sorumluluğu ve ihmali bulunanlar hakkında soruşturma başlatılmalıdır."

 

16:44

Amed’de 5 kişinin cenazesine ulaşıldı

Rezan ilçesi Emek Caddesi’nde 482’nci sokakta yıkılan 9 katlı Akar Apartman’da biri bebek üç kişinin, aynı ilçenin Işxak Apartmanında ise 2 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Amed’in Rezan İlçesi Emek Caddesi’nde 482’nci sokakta yıkılan 9 katlı Akar (Halka arasında Hisami deniliyor) Apartmanı’nda biri çocuk 3 kişinin cenazesi çıkarıldı. 130 kişinin enkaz altında olduğu düşünülen apartmanda sabah saatlerinde de bir kişi çıkarıldı.

Rezan ilçesinin Sento Caddesi üzerinde yıkılan 8 katlı 32 dairelik Işık Apartmanında da iki kişinin cenazesine ulaşıldı. 

16.22

Silopiya Belediyesi Bazarcix'ta sıcak yemek dağıttı

16:20

Nurdağı'ndan amaç cenazeleri tek parça çıkarmak

Nurdağı'ndaki arama kurtarma çalışmalarında yer alan AFAD gönüllüsü, çalışmalara geç kalındığını söyleyerek, “Tek amacımız cenazeleri tek parça çıkarmak” dedi.

Depremden en çok etkilenen yerlerden biri olan Dilok'un Nurdağı ilçesinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken, enkaz altında kalanlardan giderek umut kesiliyor. Kentte arama kurtarma çalışmaları daha çok Aslanlı, Yavuz Selim ve Bahçelievler mahallelerinde yoğunlaşıyor. Yeni ve Fatih mahallesindeki arama kurtarma çalışmaları ise sonlandırıldı. Kentte hala aramaların yürütülmediği onlarca bina bulunuyor.

Nurdağı’nın neredeyse yüzde 80’i yok olurken kentten geriye kalan binalar ise yaşanmayacak durumda. Enkazların başında bekleyen insanlar ise, yakınlarından bir haber alma umuduyla kenti terk etmiyor.

AFAD gönüllüsü  E.Y., kentte artık amacın cenazelerin tek parça çıkarılması olduğunu ifade etti. AFAD gönüllüsü, “Kente zaten arama çalışmaları geç başladı. Buraya geldiğimizde üçüncü gündü ve maalesef ki kritik 72 saati geride bıraktık. Enkazlardan birinden canlı çıkması gerçekten mucize olur. Aramalarda artık amaç cenazeleri tek parça çıkarmak. İnsanlar enkazların başında bir umutla bekliyor ama üzülerek söylemem gerekiyor ki artık umut etmek için bile geç kalındı. Biz elimizden geleni yapıyoruz, fakat insanların sağ çıkarılması imkansız. Günlerdir aç, susuz ve soğukta bekliyorlar, sağ çıkarlarsa gerçek bir mucize” diye konuştu.

15:51

Hatay'dan deprem fotoğrafları
         


        

15:36

Kayıplar giderek artıyor

Türk devlet yetkilileri 16 bin 170 kişinin yaşamını yitirdiğini, 64 bin 194'ünün de yaralandığını açıkladı.

Bölgedeki kaynaklar on binlerce insanın hayatını kaybettiğini belirtiyor.

15:32

Bazarcix Zeynep Uşağı köyü dümdüz olmuş

 

15:10

HDK ve HDP'li 40 kişilik grup daha deprem bölgesine hareket etti

HDK ve HDP Kriz Koordinasyon Merkezi’nde yer alan yaklaşık 40 kişi, Semsûr’a gitmek üzere İstanbul’dan  hareket etti. Koordinasyon bünyesinde HDK Kültür ve Sanat ile Sağlık Meclisi yanı sıra Gölge Kültür Sanat Merkezi (GKSM), Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Bilim Eğitim Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV), Kadın Zamanı Derneği ve pek çok sivil toplum örgütü üyeleri yer aldı. Yaklaşık 40 kişilik koordinasyon ekibi, ilk yardım çantası, battaniye, uyku dolumu ve el feneri yanı sıra pek çok temel ihtiyacı karşılayacak malzeme ile yola çıktı.  

HDK ve HDP’nin Kriz Koordinasyon Merkezi’nde yer alan diğer grup da gece saatlerinde Mereş’e gitmek üzere hareket edecek.

15:06

OHAL yürürlüğe girdi

Depremin etkili olduğu 10 kentte 3 ay boyunca geçerli olacak olan OHAL kararı muhalefetin itirazına rağmen Meclis’te kabul edilerek yürürlüğe girdi.

15:03

Oluç: Yıkımın bu seviyede olmasının sorumlusu iktidar

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, depremin büyük yıkıma dönüşmesinin sorumlusunun iktidar olduğunu belirtti, OHAL'in yıkımı artıracağını vurguladı.

 

14:31

HDP cezaevlerindeki ölümlere ilişkin ‘derhal soruşturma’ istedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP), deprem ardından cezaevlerine ilişkin hiçbir sağlıklı bilgi alınamadığını belirterek, derhal soruşturma başlatılmasını talep etti.

 

14:08

Elbistan'da enkazların yüzde 70'inde kurtarma çalışması yapılmadı

Elbistan'da kurtarma çalışmaları depremden iki gün sonra başladı. Çalışmaların büyük bir bölümü gönüllerce yürütülüyor. 3 bine yakın bina ve konutun enkaza döndüğü ilçenin yüzde 70’i tamamen yıkıldı. Enkazların yüzde 70’inde kurtarma çalışması yapılmadı. Tek çadırın bile kurulmadığı kentte, su, elektrik,  ısınma sorununu giderecek malzemeler ve insanların hava sıcaklığının eksi 15’e düştüğü ilçede sığınabilecekleri bir yer yok. Otopsi yapılacak gerekçesiyle cenazelerin gömülmesine izin verilmiyor. Köylerde ise durum çok daha kötü.

13:52

Depremzerelere yardımlar engelleniyor 

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Berivan Xalid, Türk devleti ve Şam hükümetinin deprem bölgelerine gönderilen yardımların engellediğini söyledi.

13:02

Silopya'da yardım kampanyası aralıksız sürüyor

 

13:00

KNK: Ulusal seferberliğe çağırıyoruz

KNK, Kurdistan'daki depreme ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, ulusal seferberlik çağrısında bulundu, "Şimdi dayanışma zamanı" dedi. Açıklamada şöyle denildi: "Rojava ve Kuzey Kurdistan’da felaket yaşandı. Şu ana kadar yaşamını yitirenlerin sayısı 20 bin civarında. On binlerce insan da enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Yaralı sayısı ise yaklaşık 100 bin. Yüz binlerce bina yıkıldı, milyonlarca insan savunmasız bir şekilde yardıma ihtiyaç duyuyor. Önlem almayan Esad’ın Baas rejimi ve AKP-MHP iktidarı bu felaketin sorumlusudur. Depremden sonra bu rejimler, harekete geçmemiş ve halk çoğu kentte yalnız bırakılmıştır. Şu anda bile yardımlar birçok bölgeye ulaşmıyor. Depremzedelerle dayanışma içinde olmalıyız. Kurdistan’ın dört bir yanındaki ve yurt dışındaki tüm Kurdistan halkını ve Kürt dostlarını ulusal ruh ile seferber olmaya ve depremzedeler için yardım etmeye çağırıyoruz. Şimdi dayanışma zamanıdır!”

12:59

HDP Kriz Koordinasyon Merkezi’ne  30 bin başvuru

HDP Kriz Koordinasyon Merkezi’ne, saat 14.00'e kadar 30 bin depremzede başvuru yaptı. Başvuranların arasında yakınları enkaz altında bulunanlarla,  yakınlarına ulaşmaya çalışan depremzedeler bulunuyor. Çok sayıda kişi de depremzedelere yardım etmek için HDP’ye ulaştı.  

12:44

Silopiya'dan yardım görüntüleri

 

12:37

Türk devletine göre kayıp sayısı 14 bin 351

Türk devlet yetkilerinin göre saat 14.25’te; depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 14 bin 351 olduğunu duyurdu. Hayatını kaybedenlerin sayısının çok daha fazla olduğu ifade ediliyor.

12:21

Elbistan Devlet Hastanesi'nden görüntüler

 

12:19

Suriye'de yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bin 162'ye çıktı

Suriye’deki depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bin 162'ye, yaralananların sayısı ise 5 bin 235'e yükseldi. Enkazından çıkarılan yaralılar sağlık merkezlerine sevk edilirken, evleri yıkılan veya zarar gören depremzedelerin, geceyi sokaklarda geçirdiği bildirildi. 

 

11:58

Türk polisi Meletî’ye giden yardımlara el koydu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mêrdîn İl Örgütü tarafından depremin yaşandığı Meletî’nin Wêranşar (Doğanşehir) ilçesinde gönderilen gıda ve temel yaşam malzemelerinin olduğu TIR ilçe girişinde TEM polisleri tarafından durdurularak, el konuldu. TIR’a el koyan polisler, tüm itirazlara rağmen geri vermedi.  

11:56

İzmir Barosu: Deprem bölgesinde tutsaklar aileleri ile görüştürülsün

 
 İzmir Barosu, Mereş merkezli 10 ili etkileyen depremlerden sonra cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini Adalet Bakanlığı'na sordu. Yazılı açıklama yapan İzmir Barosu, deprem bölgesindeki cezaevlerinde ağır hak ihlallerinin yaşandığını, yaşam hakkı ve işkence-kötü muamele yasağının ihlal edildiğini belirtti.

Açıklamada, Adalet Bakanlığı'na şu mesajlar verildi:
 
* "Hatay, Malatya ve Türkoğlu Cezaevlerinde yaşandığı iddia edilen ölüm ve yaralanmalar hakkında açıklama yapılması,
 
* Yazı ekinde bulunan listede yer alan cezaevlerinin deprem sebebiyle hasar görüp görmediğine ilişkin bilgi verilmesi,
 
* Hasar görmüş cezaevlerinde bulunan mahpusların; hangi cezaevlerine nakledildiğine ilişkin bilgi verilmesi,
 
* Yazı ekinde yer alan listede yer alan cezaevlerindeki tüm mahpusların yaşam hakkının korunmasına  yönelik tedbirler hakkında bilgi verilmesi,
 
* Mahpusların yaşam hakkı ve işkence/kötü muamele yasağını ihlal edecek şekilde muamelelere maruz kaldıklarına ilişkin iddialar hakkında açıklama yapılması,
 
* Tüm cezaevlerinde bulunan mahpusların aileleri ve yakınları ile süre kısıtlaması olmadan görüntülü görüşme, iletişim kurma hakkının tanınması ve bu konuda zaman geçirmeden gerekli işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz."

11:46

Botan'dan gelen yardımlar Dîlok'ta dağıtılıyor

Botan'dan gönderilen TIR’lar, depremden ağır hasar gören Dîlok'a ulaştı. İhtiyaç malzemeleri HDP Kriz Masası tarafından organizeli bir şekilde dağıtılıyor. Ekmek, su, çocuk bezi, kuru gıda, battaniye ve belirlenen  ihtiyaç ürünleri, Êlih, Sêrt ve Şirnex'den gelen gönüllüler tarafından Dîlok merkez, Nurdağı ve Îslahiye'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.  

11:44

Türk devletine göre kayıp sayısı 14 bin 14

Türk devlet yetkililerine göre yaşamını yitirenlerin sayısı 14 bin 14’e yükseldi. Yaralananların sayısı ise 63 bin 794’e çıktı.

Bölgedeki kaynaklar kayıpların çok daha fazla olduğunu belirtiyor.

11:39

HDP Temsilciliği: Güney halkı maddi yardım yapmalı

HDP Kürdistan Bölgesi Temsilciliği, halka, aktivistlere, sivil toplum kuruluşlarına Kuzey Kürdistan’daki depremzedeler için yalnızca maddi yardım yapılması çağrısında bulundu. İşgalci Türk devleti Kurdistan Bölgesi ve diğer ülkelerden gönderilen insani yardım malzemelerine el koyuyor. Bu nedenle HDP Kurdistan Bölgesi Temsilciliği, Kürdistan Bölgesi, yalnızca maddi yardım yapılması gerektiğini belirtti.

Rojava’ya yapılacak yardımlara ilişkin de açıklama yapan HDP Temsilciliği, halkın Rojava’daki depremzedelere yönelik her türlü yardımın yapılabileceğini ve depremzedelere ulaşması konusunda herhangi bir engel bulunmadığını duyurdu.

11:18

Colemêrg’ten 18 TIR yola çıktı

Colemêrg’te Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe örgütü ile sivil toplum örgütlerinin başlattıkları kampanya kapsamında Gever, Şemzînan ve Çelê ilçelerinde topladıkları yardımları deprem bölgelerine gönderdi.  Kent merkezinde 5 TIR ve 2 nakliye aracı, Gever’de 12 TIR, Şemzînan’da 1 TIR,  Çelê’de ise 1 Kamyon temel yardım malzemesi deprem bölgesine doğru yola çıktı. 

11:16

Sadece  Yeniköy Mezarlığı’na 152 kişi gömüldü

Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu Kriz Masası verilerine göre, 182 kişi yaşamını yitirdi, bin 80 kişi yaralandı, yaralılardan 130’unun tedavisi sürüyor. Durumu ağır olan 32 kişinin ise yoğun bakım ünitelerinde tedavileri devam ediyor. 

Kentte, sadece merkez Rezan ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı’na şu ana kadar 152 kişinin cenazesi defnedildi. Çevre, il, ilçe ve köylere gönderilen cenazelerle birlikte bu sayının daha fazla olduğu tahmin ediliyor. 

Edinilen bilgiye göre, hastane morglarında da en az 33 cenaze bulunuyor. Bu cenazelerden birinin kimliği henüz bilinmezken, toplam 12 cenaze Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda, biri kimliksiz 12 cenazenin ise Diyarbakır Adli Tıp Kurumu morgunda, yine biri kimliksiz 9 cenazenin ise Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi morgunda bekletildiği öğrenildi. 

11:12

Yüksekdağ: Bu iktidarın yarattığı enkazdır

Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde rehin tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, deprem faciasında yaşamını yitirenler için başsağlığı mesajı gönderdi. Ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde Yüksekdağ, “Yitirdiğimiz bütün canlarımız için üzüntümüzü paylaşıyoruz, acımız çok büyük. Bütün ailelere, halkımıza başsağlığı diliyorum. Yaralarımızı birlikte saracağız. Bu enkaz siyasi bir enkazdır, bu iktidarın yarattığı enkazdır. Bu enkazdan birlikte çıkacağız, birlikte kaldıracağız. Aynı zamanda doğal afetin yol açtığı bir enkazdır. Ne olursa olsun bu enkazı birlikte kaldıracağız. Birlikte yaşanabilir bir hayatı da var edeceğiz. Bu umudu büyütmediğimiz zaman, bütün yaşam damarlarımız kuruyacaktır. Başka bir yolumuz, başka bir çaremiz yok” dedi. 

 

10:50

Rusya ve BDT’de dayanışma kampanyası

Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde yaşayan Kürtler, Kurdistan'daki depremzedeler ile dayanışma kampanyası başlattı. Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya gelen Rusya ve BDT Kürtleri temsil eden kurumlar, kampanyanın startını verdi. BDT'de yaşayan Kürtler direkt Kürt Kızılayı'na yardımlarını yapabilecek. Rusya’ya karşı uygulanan ambargodan dolayı Rusya’da yaşayan Kürtlerin yardımlarını aktarabilmeleri için Rusya Federasyonu Kürtleri Ulusal-Kültürel Federal Otonomisi ayrı bir hesap açarak kampanya başlattı. Rusya ve BDT Kürt kurumları adına konuşan Federal Otonomi Eşbaşkanı Ferhat Patîyev, Moskova Kürtleri Meclisi Eşbaşkanı Rafîke Kamil, Rusya Kürt Kadınları Organizasyonu başkanı Tera Qadir ve Uluslararası Kürt Toplumsal Kurumları Eşbaşkanı Arif Azmanî, kampanyaya katılım çağrısı yaptı.

 

10:47

Karasu: Herkes seferber olmalı

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu: Bütün yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Ailelere başsağlığı diliyorum. Enkaz altında kalanların bir an önce çıkarılması için herkesin seferber olması gerektiğini vurguluyorum. Bu temelde halkımızın, Kurdistan halkının, Türk halklarının, Suriye'de Arap, Süryani, Kürt tüm halkların acısını paylaşıyorum.

10:47

Karasu: Kardeşlik böyle zamanlarda belli olur

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu: Fırat'ın batısındaki bu büyük yıkımlar karşısında halkımız orayı inşa etmeye büyük destek vermeli. Tabii ki Kürt halkı, halkımız, Amed'de, Urfa'da ve diğer alandaki yıkımlara da tabii çare olmalı. Orada da büyük bir dayanışma içinde olunmalıdır. Bir bütün olarak Kürt halkı ve Türkiye halkları bir dayanışma örneği göstermelidirler. Kardeşlik böyle zamanlarda belli olur. Komşuluk böyle zamanlarda belli olur, insaniyet böyle zamanlarda belli olur.

10:46

Karasu: Çözüm toplumsal dayanışmada

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu: Toplumumuz güçlü dayanışma içinde olmalıdır. Bu tür afetler, felaketler toplumun dayanışmasıyla giderilir. Devletin kurumları bu işin üstesinden gelemez… Toplumun dayanışması, örgütlenmesi önemlidir. Esas çareyi toplum bulur. Toplumun kendisi bulur. Bunu görmemiz, bilmemiz gerekiyor. Toplumun imkanları her türlü yaraya çare olur. Kurdistan halkı örgütlü bir halktır, bilinçli bir halktır. Derhal kendi alanlarında olgun afetlere çare olurlar. Devletten de çok beklememek lazım. Devlet zaten toplum için kurulmamıştır, toplumu sömürmek için, toplum üzerinde baskı kurmak için gerçekleşmiş bir oluşumdur. Hele Türk devleti zaten otoriter, faşist bir devlettir. Bir savaş gücüdür.

10:46

Karasu: Türk devleti gerçeği gizlemeye çalışıyor

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu: Depreme ciddi yaklaşımı zayıflatmaktır. Bunu halk paniğe kapılmasın biçimde yapmak yanlıştır. Aslında Türk devleti böyle yaparak kendi gerçeğini gizlemeye çalışıyor. Bu konudaki sorumluluğunu gizlemeye çalışıyor. Yürüttüğü politikaları, depremlere tedbir almadığını gizlemeye çalışıyor. Bu açıdan bunu da şiddetle kınıyoruz.

10:45

Karasu: Yüzyıllardır böyle deprem görülmedi

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu: Herhalde yüz yıllardır Kurdistan ve Türkiye coğrafyasında böyle bir deprem görülmemiştir. Devlet yetkilileri bu depremin büyüklüğünü, ağırlığını hafifletiyor. Verdikleri ölü sayısı azdır. Tabi ki biz de isteriz ölümler az olsun, yıkımlar az olsun. Ama gerçekleri ortaya koyalım ki toplum daha güçlü dayanışma içine girsin, insanlık daha fazla dayanışma içine girsin. On binlerce insanımız yaşamını yitirmiştir. Yine o kadar yaralı vardır. On binlerce ev yıkılmıştır.

10:35

Burası Kürt mahallesi ondan yardım yapılmıyor
 

 
Mereş'in Bazarcix ilçesindeki depremzedeler de kaderlerine terk edilmiş durumda. Depremzedelerden biri, "Şu ana kadar yardım gelmedi. Devlet yok. Belediye başkanı, vali, kaymakam yok, niye gelmiyorsunuz? Kendi taraflarına gittiler. Burası Kürt mahallesi olduğu için sevmezler. Muhalefet partilerinin vekilleri geldi sadece, HDP Diyarbakır vekilleri geldi" dedi. Aç ve susuz kaldıklarını söyleyen depremzede, "2 gün sonra yiyecek geldi. Tunceli, Diyarbakır, Adana, Mersin, Ankara, İstanbul'dan geldi. Devlet nerede? Evim yıkıldı. Bunun sorumlusu iktidardır. Muhalefet yanımızda" diye ekledi.

Başka bir depremzede ise "Çocukları alıp balkona çıktık, sonra kendimizi dışarı attık. Her yer yıkılmıştı, çıkacak yol yoktu, enkazın içinden çıktık. Ses veren olmadı. AFAD ekibi geldi, bakıp geri gittiler. Aç ve susuz bekliyoruz. Kendi çabamızla bisküvi, kurabiye bulduk, çocuklara verdik. En kısa zamanda yardım bekliyoruz" diye konuştu.

Gündelikçilik yaparak geçimini sağlayan bir kadın depremzede ise "Üzerimizde birkaç elbiseden başka şeyimiz yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Ben ellerin yevmiyeleri ile gidip bu evi yaptım. Günlük 100 liraya çalıştım. Bir daha nasıl yapacağım" dedi.

Kadın depremzede, "Yardım kolisini açıp mont istedim ama kızdılar" diye ekledi.

10:22

Güleryüz: Merkeziyetçi anlayış çöktü, toplumsal dayanışmayla yaraları sarıyoruz

HDP Kriz Koordinasyon Merkezi adına konuşan Mahfuz Güleryüz, "İnsanlar kaderine terk edildi, merkeziyetçi anlayış çöktü, toplumsal dayanışmayla yaraları sarıyoruz" dedi.

 

10:10

KONGRA-GEL: İnsanlarımızı namerde muhtaç etmeyelim

KONGRA-GEL, deprem nedeniyle açıklama yaparak, "Heyva Sor a Kurdistanê hem Bakûr hem de Rojava için kampanya yürütüyor. Bu zor ve acılı günlerde insanlarımızı namerde muhtaç etmemeliyiz" dedi.

 

09:53

‘İnsanlar yardım gelmediği için öldü’

Mereş’in Bazarcix ilçesinde göçük altında kalan aile bireyler için Paris’ten gelen bir kişi, “İnsanlar yardım gelmediği için öldü” dedi.

6 Şubat’ta Mereş merkezli depremlerin ardından halen belirsiz sayıda insan göçük altında kurtarılmayı bekliyor.

Bazarcix ilçesinde yıkılan bir binanın yıkıntıları altında kalan annesini kurtarmaya çalışan bir Tahir Karaduruk, imkansızlıklardan dolayı tepkisini ifade etti.

“Afetin üçüncü günü, ben bu sabah Paris’ten geldim. Şu gördüğünüz yer bizim evimiz” diyerek söze başlayan Bazarcixli, yıkıntıları göstererek şöyle anlatıyor: “Babamla annem yaşıyor. Annem yatak odasında yatarken, gece 03.00 sıralarında babam tesadüfen tuvalete gidiyor ve o anda ev yıkılıyor. Babam direk dama çıkarken, damdan direk aşağı iniyor. Annem ise içeride kalıyor. İlk gün ses geliyor. İkinci gün yine ses geliyor. Kimse yok. Çoğu insanlar zaten bundan öldü.”

Karaduruk,  “Şu an yardım gelmiş ama dozerler ve kepçelerde çalışacak mazot yok” diyor.

Kendi parasıyla mazot aldığını söyleyen Karaduruk, “O mazotu koymasaydım şu an arkadaşlar burada çalışamazdı” dedikten sonra farklı kentlerden yardıma gelen insanlara teşekkür ediyor.

 

 

09:36

Yardım gitmeyen Hatay halkı: Alevi'ye yardım yok!

Hatay’da Küçükdalyan ve Subaşı mahallelerine günlerce yardım gelmemesine tepki gösteren mahalle halkı, “Alevi mahalleleri olduğu için yardım getirmediler” dedi.

 

09:17

DİB: Deprem iktidar eliyle kıyıma ve yıkıma dönüştü

Demokrasi için Birlik (DİB):  "!Olağanüstü Hal, deprem bölgesindeki halkın yaşamsal ihtiyaçlarını çözmek için ilan edilmiyor. Halkın dayanışması engellenmek amaçlanıyor. Binlerce ölümün ve yıkımın faturası muhalefete kesilmek isteniyor. Bazı bölgelere ulaşılmamışken, iktidarın bütün yaptığı demokratik sivil toplumun, halkın ve muhalefetin yaptığı yardım ve destek çalışmalarını engellemek, gazetecileri tutuklamak, soruşturma açmak, kentlere girişleri yasaklamak, belediyenin ya da toplum örgütlerinin yardım TIR’larının üstüne valilik amblemi koymak, halka sıcak yemek dağıtılmasını engellemek, Twitteri kısıtlamak oldu.

İktidar eliyle bir kıyıma ve yıkıma dönüşen Maraş merkezli depremde binlerce kişi hayatını kaybetti. Can kayıplarının artacağı görülüyor. Devletin bütün kurumlarıyla çökertilmesinin bedelini binlerce kişi enkaz altında canını kaybederek ödedi. Kızılay ve AFAD da, tekelleştirilen yardım ve destek çalışmalarındaki organizasyonsuzluk nedeniyle enkazdan çıkanlar, evlerinden çıkıp canlarını kurtaranlar açlığa, susuzluğa ve soğuğa mahkûm oldu. 20 yıldır izlenen rant ve yağma politikası, nereye gittiği belli olmayan deprem vergileri, yurt dışında biriken servetler, deprem bölgesi olan bir ülkede depremle mücadeleye ayrılan komik bile denemeyecek bütçe, bu yıkımın sorumlusunun kim olduğunu ortaya koymaktadır. Şimdi Saray bunun telaşıyla bir toplumsal tepkiyi engellemeye çalışıyor. 

Muhalefet susturulmak, iktidara yönelecek tepkiler zorbalıkla susturulmaya çalışılıyor. Oysa toplumsal örgütlenmelerin 99 depreminden bu yana geçen sürede yok edilmesinin bedelini halk canıyla ödüyor. Toplumun birbiriyle dayanışmasının kanallarını açmak, bütün kamu kaynaklarını ve devlet imkanlarını deprem bölgesindeki halkın ihtiyaçlarına yönlendirmek yerine OHAL ilan eden iktidara karşı ortak bir tutum almak kaçınılmazdır. Tüm muhalefete ve demokrasi güçlerine çağrımız; iktidarın baskı ve zorbalığına karşı ülkece büyük bir yıkım yaşadığımız bu çok uzun ve zorlu sürece etkili bir biçimde müdahil olma koşullarını ne pahasına olursa olsun yaratmak, halkın canı söz konusuyken tümüyle gayri meşru hale gelen engellemeleri tanımamaktır.”

09:08

Britanya’da depremzedeler için dayanışma ağları

Kürt, devrimci, sol ve Alevi kurumları, Britanya’nın bir çok kentinde, kriz masaları oluşturarak, depremzedeler için kampanyalar başlattı. Londra’da yaşlısından gencine, öğrencisinden işçisine herkes, Kuzey Kurdistan ve Türkiye’deki depremin yaralarını sarmak için yardım ve bağış kampanyalarına hem destek veriyor hem de katılıyor.

 

09:06

Suriye'de yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bin 998’e yükseldi

Suriye'de depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bin 998’e yükselirken, yaralananların ise 5 bin 192’e çıktığı belirtildi.

08:55

Hatay'da halk devlete tepkili

 

08:38

Semsûr'da çok sayıda insan enkaz altında, cenazeler sokaklarda

Semsûr’da depremin 4'üncü gününde yüzlerce enkazın altında çok sayıda insan bulunuyor. Enkaz altından çıkarılan cenazeler hastane ve okul koridorları ile sokak başlarında bekletiliyor. Çadırların kurulmadığı kentte, depremzedeler geceyi enkaz haline gelen evlerinin önünde yaktıkları ateşin başında, Kürtçe ağıtlar ile geçirdi. Halk kendi imkanları ile kurtarma çalışması yürütüyor.

 

 

 

 

08:28

Bazarcix'ta çok sayıda insan enkaz altında

Bazarcix ve köylerinde şu ana kadar 800’ün üzerinde insanın yaşamını yitirdiği, binlerce kişinin  yaralandığı belirtiliyor. Kentin yüzde 50'sinin yıkıldığı, halen çok sayıda insanın enkaz altında olduğu vurgulandı.
Cemevleri ve Halkların Demokratik Partisi’nin kriz masaları ve yardım merkezleri yoğun bir çalışma içinde. Halkın yiyecek, içecek ve ısınma sorunlarını girmek için ekiple çalışıyor. Ekipler, Amed, Çewlik ve  çevre kentlerden geldi.

08:22

Hatay'da depremden kareler


         


        

08:11

Bazarcix'tan objektifimize yansıyanlar


         


        

08:09

Kıbrıs’ta da kampanya başlatıldı

Kıbrıs'ta kurulan Kürt Halkı ile Dayanışma Komisyonu ve Kürt temsilciler deprem mağdurlarıyla dayanışma için bir bağış kampanyası başlatıldı.

07:50

Botanlı kadınlar depremzedeler için ekmek kampanyası başlattı

Şirnex’in Silopiya (Silopi) ilçesindeki kadınlar da, “Her evden bir leğen ekmek" kampanyası başlattı. İlçeye bağlı Barbaros, Kizir, Ofis ve Cudi mahallelerinde kadınlar, yaktıkları tandırlarda pişirdikleri ekmekleri deprem bölgelerine gönderecek.

07:42

3 bin nüfuslu Keferdız'a hiçbir kurtarma eki gelmedi

Dîlok'un Nurdağı ilçesinin Keferdız (Sakçagöz) Mahallesi'nde, evlerin hemen hemen hepsi yıkıldı. Mahallede 3 binin üzerinde nüfus bulunurken, şimdiye kadar arama kurtarma ekibi gelmedi. Hahallede, halk kendi imkanlarıyla cenazelerini enkaz altından çıkarmaya çalışıyor. 

07:37

HDP'li Ersoy:  Antakya artık yok, dörtte üçü yıkılmış durumda

HDP Milletvekili Oya Ersoy, Hatay'da ilk gün hiçbir  yardım olmadığını, ikinci gün siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin yardım etmeye başladığını söyledi. Ersoy, Vinç ve teknik malzemenin ise 3. gün şehir merkezine geldiğini  belirtti. Uzakta kalan ilçelerde profesyonel bir  kurtarma çabasının olmadığını vurgulayan Ersoy, şunları söyledi: "Antakya artık yok. Antakya'nın dörtte üçü yıkılmış durumda. İnsanlar ilk günden itibaren kapalı bir mekana giremiyorlar, hiçbir ev kullanılamıyor. Herkes sokaklarda. Arabaları olan arabalarında, evlerinden önünde ateş yakarak duruyorlar. Su yok, elektrik yok, telefon yok..."

HDP Milletvekili Ersoy, kameralarımıza şunları söyledi:

 

07:27

Hatay'da depremzede: 2 gün hiçbir yardım gelmedi

Hatay'da depremden kurtulan bir kişi, 2 gün boyunca hiçbir yardımın gelmediğini söyledi. Daha sonrada sivil toplum örgütlerinin kendilerine yardım ettiğini belirtti.

 

07:24

Depremden kurtulan Kara: 2 gün aç susuz kaldık

Meletî’de depremden kurtulan Adem Kara şunları söyledi: “Bütün binalar yerle yeksan olmuş, ayakta kalanlar paramparça. Ben merkezden geldim. Oradaki durum gerçekten çok kötü. Ekmek, su bulamıyoruz. İki gün aç ve susuz kaldık. Arama kurtarma çalışması hiç yoktu. Biz sadece Malatya’da deprem olduğunu sandık. Ancak önceki akşam televizyon izleyebildik. Baktık ki her yerde olmuş. Dozer, kırıcı- derici makinalar lazım” dedi.

07:21

DSÖ: kayıpların artması bekleniyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:   Türkiye ve Suriye'de depremler nedeniyle hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyorum. Hava koşulları ve devam eden artçı sarsıntılarla birlikte hayat kurtarmak için zamana karşı yarışıyoruz. İnsanların barınak, yiyecek, temiz su, tıbbi bakım ve diğer sağlık hizmetlerine ihtiyaçları var. DSÖ, her iki ülkede yürütülen mücadele için Acil Durum Fonu'ndan 3 milyon dolar ayırdı." 

DSÖ'nün her iki ülkeye de tıbbi malzeme desteği sağladığını ve özel tıbbi bakım konusunda yardım ettiğini belirten Ghebreyesus, DSÖ'nün Dubai'deki lojistik merkezinden, tıbbi malzeme ve cerrahi travma kitleri taşıyan bir uçağın İstanbul'a, diğerinin ise Şam'a hareket ettiğini kaydederek, üçüncü bir uçağın da gönderilmesini planladıklarını ifade etti.

DSÖ'nün sahadaki müdahalelerini koordine etmeleri için üst düzey bir ekibin de gönderildiğini vurgulayan Ghebreyesus, "Bunlara ek olarak, her iki ülkede de 77 ulusal ve 13 uluslararası acil sağlık ekibi de görev yapıyor" dedi.

 DSÖ Genel Direktörü, hayatını kaybedenlerin sayısının arkasının beklendiğini de dile getirdi.

07:14

Depremde yaşamını yitirenlerin sayısı her geçen dakika artıyor

Türk devlet kurumu AFAD,  yaşamını yitirenlerin sayısının 9 Şubat saat 07.45 itibarıyla 12 bin 873’e, yaralananların sayısının ise 62 bin 937’ye ulaştığını duyurdu. Hayatını kaybedenlerin sayısının on binler olduğu belirtiliyor.

07:12

Temelli: AKP-MHP iktidarı bu defa tüm topluma suçüstü yakalandı

HDP’nin Mereş heyetinde bulunan Van Milletvekili Sezai Temelli, tablonun hala çok ağır olduğunu söylerken, Twitter yavaşlatılmasını ise iktidarın suçlarını örtme çabası olarak yorumladı.