AKPM’de açlık grevleri konulu toplantı ve konferans

AKPM İcra Bürosu, Türkiye’de siyasi muhalefetin maruz kaldığı baskıların her geçen gün artması konusunda yapılacakları değerlendirmek, ne tür önlemler alınabileceğini tartışmak amacıyla “Acil gündem oturumu” kapsamında toplanıyor.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) İcra Kurulu Türkiye’deki gelişmeleri ele almak amacıyla acil gündem ile toplanacak. Ayrıca açlık grevleri ve taleplerin de değerlendirileceği bir konferans düzenlenecek.

Perşembe günü öğleden sonra AKPM Genel Kurulu’nda başlayacak tartışma ve ortak karar önergeleri çıkarmak amacıyla düzenleneceği öğrenildi.

“Türkiye’de giderek ağırlaşan politik muhalefetin durumu ve temel haklarını Avrupa Konseyi’ne üye bir devlette korumak için neler yapılmalı” başlığı ile duyurulan acil gündem oturumunda Türkiye’de başta HDP yönetici ve seçilmişleri olmak üzere genel muhalefete karşı girişilen tutuklamaları, ifade ve fikir özgürlüğü kısıtlamaları olmak üzere Avrupa Konseyi normlarına ters düşen gidişata dikkat çekmek ve bunlara karşı önlemlerin alınmasının hedeflendiği öğrenildi.

Tartışmada DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevleri direnişleri ve taleplerinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Edinilen bilgilere göre, acil oturum kararının alındığı AKPM İcra Bürosu toplantısında Türk heyetinin başkanının, Türkiye’de her şeyin normal olduğu, hiçbir sorunun olmadığı, bu süreçte bu toplantıya gerek olmadığını savunduğu ve bunun üzerine büronun diğer üyelerinin birçok örnek vererek tepki gösterdiği belirtiliyor. Ayrıca Türk heyetinin bu tutumu üzerine acil olarak toplantı kararı aldığı da öğrenildi.

Oturumda AKP iktidarının Türkiye’deki uygulamalarının AK kriterlerine göre değerlendirilerek, masaya yatırılması ve ortak bir tasarının onaylanması bekleniyor.

Ayrıca ele alınacak konular arasında azınlıklar üzerindeki baskılar, CPT’nin görev ve sorumlulukları, Şeriatın insan hakları ve demokrasiye uyumu, basının üzerindeki baskılar vb. konuları işleyen raporlar da oturumda tartışılarak, bir dizi karar alınacak.

AÇLIK GREVİ KONULU KONFERANS DA DÜZENLENECEK

Öte yandan AKPM İcra Kurulu’nun talebi üzerine düzenlenecek oturum dışında ise, DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in öncülüğünde başlatılan açlık grevi direnişçilerinin taleplerinin de gündeme gelece bir konferansın düzenleneceği edinilen bilgiler arasında.

TEMELLİ DE TEMASLARDA BULUNACAK

HDP Eş Başkanı Sezai Temelli ve beraberi heyet de AK ve bünyesindeki organların temsilcileri ile görüşme yapacak. HDP heyetinde HDP milletvekilleri Hişyar Özsoy, Feleknas Uca ve Pero Dündar da bulunuyor.