Aktivistler Rheinmetall’de vardiya değişimini engelledi

 Dün geceden bu yana Rheinmetall’in fabrikasına giden yolu kapatan aktivistler, fabrikada vardiya değişimini engelledi. Aktisvitler “Bir gün de olsa ölüm makinesine dönüşen bu firmanın bugün silah üretmesini engelledik” dediler.

Kürdistan’dan Yemen’e, Meksika’dan Afrika ülkelerine dünyanın birçok savaş bölgesinde baskıcı rejimler için silah üreten Alman silah devi Rheinmetall’in Unterlüß’de bulunan fabrikasının yakınlarında silahlanma karşıtları 1 Eylül’den bu yana kamp kurmuşlardı.

Çeşitli etkinliklerle Rheinmetall’in dünyaya verdiği zararı anlatan kampın katılımcılarından bazı aktivistler fabrikaya giden yol üzerinde gösteriler gerçekleştiriyordu. Dün gece bu aktivistlerin sayısı arttı ve fabrikaya giden yol tamamen kapatıldı. İki aktivist kendisini yoldaki direklere bağlarken, sivil itaatsizlik eyleminden dolayı işçiler ve çalışanlar fabrikaya giriş-çıkış yapamadı.

'EFRÎN’DEKİ SUÇLARA RHEİNMETALL DE ORTAKTIR'

Bu sabah erken saatlerde ise fabrikadaki vardiya değişimi gerçekleşemedi. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı yol, araçların yanı sıra yayalara da kapatıldı. Rheinmetall’in silah ve cephane üretimini bir günlüğüne engellediklerini belirten eylemcilerin sözcüsü Ulli Becker “Rheinmetall uluslararası yasaları ihlal ederek Türk devletinin işgal ettiği Efrin’de yaşanan suçlara ortaktır. Çünkü bu işgal öncesi her türlü araç-gereç ve cephane Rheinmetall tarafından üretilmiştir” diye konuştu.

Aynı şekilde Yemen’deki savaşın başlamasından bu yana Rheinmetall’in Suudi Arabistan için de silah ürettiğini hatırlatan Becker, şu görüşleri dile getirdi: “Silahsız ve savaşsız bir dünya istiyoruz. Fakat Almanya’nın en büyük silah üreticisi Rheinmetall bunu engelliyor. Savaşlarda kullanılmak üzere silah üreten bu firma bizim açımızdan bir ölüm makinesine dönüşmüştür.

Unterlüß 1 Eylül’den bu yana Almanya çapından gelen savaş ve silahlanma karşıtları ile aktivistlerin en önemli durağı haline geldi. 2. Dünya Savaşı’nın başlangıcı olarak kabul edilen Hitler Almanya’sının Polonya’ya saldırdığı 1 Eylül 1939’un yıl dönümünde aktivistler Unterlüß’de “Savaş burada başlıyor” sloganı ve “Rheinmetall-Silahsızlandırma” adıyla bir kamp kurdu.

Devrimci gruplar, sol örgütler, sendikalar ve birçok sivil toplum örgütünün desteğiyle “Savaş burada başlıyor” sloganı ve “Rheinmetall-Silahsızlandırma” adıyla kurulan kamp 9 Eylül’e kadar sürecek. Kampın katılımcılarının öncülüğünde yarın Rheinmetall’in fabrikasına doğru kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirilecek. Saat 13.00’de başlayacak yürüyüşe Almanya çapında gelecek savaş karşıtlarının da destek vermesi bekleniyor.