Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Alman Savunma Bakanı’ndan Türkiye’ye uyarı

Rojava’ya saldırı hazırlığı içinde olan Türk devletini uyaran Alman Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Ankara’ya “bölgede istikrarsızlığa yol açacak adımlardan kaçının” çağrısında bulundu.

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik işgal tehditlerine ilişkin bir süredir Almanya’dan tepkiler vardı. Sol Parti ve Yeşiller gibi muhalefet partileri Türk devletinin ciddi şekilde uyarılarak Erdoğan rejimine silah ambargosu uygulanmasını isterken, Angela Merkel başbakanlığındaki federal hükümetinin yetkilileri şimdiye kadar direkt bir açıklama yerine, hükümet sözcülerinin basın toplantılarında gazetecilerin sorularına üzerine açıklamalarda bulunuyorlardı.

Ancak bu kez Almanya’da üst düzeydeki bir isimden işgal hazırlığı içinde olan Türk devleti uyarı geldi. Mali’de görev yapan Alman askerlerini ziyareti sırasında konuşan Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Ankara’ya “bölgede istikrarsızlığa yol açacak adımlardan kaçının” çağrısında bulundu.

Fransız Haber Ajansı (AFP)’nin haberine göre aynı zamanda başbakan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) Genel Başkanı da olan Annegret Kramp-Karrenbauer Türkiye’yi kast ederek şu çağrıyı yaptı: “NATO partnerimizden bölgedeki istikrarı bozacak adımlar yerine var olan istikrarı güçlendirecek adımlar bekliyoruz.”

Türkiye’nin Suriye sınırında oluşturmayı planladığı “güvenli bölge” için de “oldukça tehlikeli” ifadesini kullanan Alman bakan, “ABD’nin bölgedeki askerlerini çekeceğini açıklaması bölgede Alman askerlerinin ne kadar önemli bir görevde bulunduğunu gösteriyor. Kesinlikle bölgede kalmaya devam etmeliyiz” diye konuştu.

DAİŞ ile mücadele kapsamında Ürdün, Irak ve Güney Kürdistan’da görev yapan Alman askerlere yönelik tezkere 31 Ekim’de sona erecek. Ancak Merkel hükümetinin ortakları CDU ve SPD, Irak ordusu ile peşmergeleri eğiten Alman askerlerinin görev sürelerinin Ekim 2020’ye kadar uzatılması konusunda anlaşmıştı.

Aynı şekilde bu tarihe kadar Ürdün’de bulunan gözlem uçakları AWACS’ların da DAİŞ ile mücadele kapsamında görevlerini sürdürmesi hedefleniyor. Ancak hükümet Tornado uçaklarının görev süresine sınırlama getirecek ve bu da 5 ayı geçmeyecek. Yeni tezkerenin önümüzdeki günlerde meclise gönderilerek kabul edilmesi bekleniyor.