Almanya'da ölüm oranlarının düşük olmasının nedenleri

Korona salgını nedeniyle haftada yarım milyona kadar test yapılan Almanya'da diğer ülkelere oranla düşük ölüm oranlarının sebepleri tartışılıyor.

 Yeni koronavirüs Covid-19 tüm dünyada giderek daha fazla yayılırken, kimi ülkelerde ölüm oranları oldukça yüksek çıkıyor. Vakaların sadece çok küçük bir kısmının tespit edildiği aşikar olan İtalya'da dün itibariyle 80 bin kadar vakaya karşılık 8 bin 200'ün üzerinde ölümün yaşandığı duyurulmuştu. Oysa uzmanlar, kesin olmamakla birlikte vakaların yüzde 0,5 ile 1-2 arasında ölümle sonuçlandığını düşünüyor.

İtalya'nın tersine on binlerce vakanın yaşandığı Almanya'da bu oran yüzde 0,5 civarında. Covid-19 salgınına dair istatistiklerde yetkili kuruluş olan Robert Koch Enstitüsü'ne göre, dün itibariyle 36 bin 508 olan vaka sayısına karşılık 198 ölüm kayıtlara geçti.

HAFTADA 500 BİN TEST YAPILMASININ SONUCU

Ancak Almanya'da ölüm oranlarının düşük olmasının en önemli nedeni olarak diğer ülkelere oranla daha fazla kişiye virüs testi yapılması. Bu sayede 9 bin 200 civarındaki vakaya karşılık 131 ölümün gerçekleştiği Güney Kore'den de daha düşük ölüm oranları kayıtlara geçmiş oldu.

Son verilere göre, Almanya'da haftada 500 bin kişiye korona virüsü testi yapılıyor.

GENÇLERE DAHA FAZLA BULAŞMASI DA ETKİLİ OLDU

Öte yandan Almanya'da virüs testi pozitif çıkanların önemli bir kısmının gençlerden oluşması da önemli bir avantaj. Vakaların yarısından çoğunun 20 ila 50 yaş arası bireylerde görüldüğü bildiriliyor. Bu yaş grubunda ölüm riskinin daha yaşlı bireylere oranla çok daha az olduğu biliniyor.

HASTANELERİN YATAK KAPASİTESİ DAHA FAZLA

Almanya'da Covid-19'un daha az oranda kişinin yaşamına mal olmasında hastanelerin yoğun bakım kapasitelerinin yüksek olmasının da etkili olduğu düşünülüyor. 83 milyon nüfuslu Almanya'da özellikle reanimasyon için gerekli olan teçizata sahip yatak sayısı 25 bin civarında. Bu sayede çok daha fazla hastanın Covid-19 nedeniyle boğularak ölmesi önlenmiş oldu.

Şimdiye kadar 29 bin 500 kadar vakada 1700 ölümün gerçekleştiği Fransa'da bu kapasite 7 bin yatakla sınırlı. İtalya ile İspanya'da da ise çok daha düşük olduğu ve özellikle yaşlı bireylerin yoğun bakım yataklarının yetersizliği  nedeniyle hayatını yitirdiği ortaya çıkmıştı.