Almanya’nın birçok kentinde irade gaspına tepki

AKP’nin Amed, Van ve Mardin belediyelerini gasp etmesine tepkiler sürüyor. Almanya’nın onlarca kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları bu durumu protesto etti.

Almanya’nın onlarca kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar, AKP’nin belediyeleri gasp etmesini protesto etti.

HAMBURG

Hamburg kentinde belediyelerin gasp edilmesi kitlesel bir yürüyüş ve mitingle protesto edildi. Hamburg Tren İstasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, AKP hükümetinin Kürt halkının iradesine karşı yaptığı bu saldırının kabul edilemez olduğuna dikkat çekti.

Eylemde konuşma yapan Hamburg Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, Martin Dolzer, hukukçu Yavuz Fersoğlu, AGİF, DİDİF, ADHK ve ATİK temsilcileri, AKP hükümetinin belediyeleri gasp etmesinin Kürt halkına karşı açık bir savaş ilanı olduğunu belirtti.

Konuşmalardan sonra kitle eyalet parlamentosuna doğru yürüyüşe geçti.

Öfkeli olan halk, yürüyüş boyunca, “Diktatör Erdoğan”, “HDP halktır halk burada”, “Kahrolsun faşist Erdoğan”, “Halkın iradesini engelleyemezsiniz” sloganları attı.

Yürüyüşte “Faşist diktatörlüğe karşı HDP ile dayanışma” pankartı ve HDP bayrağı taşındı.

BREMEN

Bremen’de de kitlesel bir eylemle belediyelerin gasp edilmesi protesto edildi. Eylemde bir konuşma yapan KON-MED Eşbaşkanı Sait Bilgin, Kürt örgütlerini terör örgütleri listesine alan bu anlayışın, bugün diktatör Erdoğan ve AKP-MHP faşist zihniyetine yardım etme anlayışı olduğunu söyledi.

KON-MED olarak bütün demokratik kesimleri, kesintisiz eyleme de çağran Bilgin, HDP ve belediyeleri sahiplenme eyleminin süreceğini de belirtti.

AVeg-KON Kuzey Eyaleti Temsilcisi Galip Atiş de yaptığı konuşmada belediyelerin gasp edilmesinin, Kürdistan’da yaşanan savaşı daha da derinleştireceğini belirtti.

Miting konuşmalardan sonra, “Biji berxwedana HDP” sloganları ve alkışlarla sona erdi.

FRANKFURT

Frankfurt’ta da Haupwache’de bir araya gelen Kürdistanlılar, “Erdoğan diktatörü, Van, Amed ve Mardin belediyelerine el koydu” pankartı ile eylem yaptı. Sık sık, “Eslebe HDP”, “Faşist Erdoğan”, “Biji berxwedana HDP” sloganlarının atıldığı eyleme AGİF ve Alman sol gruplar da destek verdi.

NÜRNBERG

Nürberg kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları da belediyelerin gasp edilmesini bir mitingle protesto etti.

Die Linke ve AGİF üyelerinin de katıldığı mitingde bildiriler dağıtıldı.

Miting, cumartesi günü düzenlenecek eyleme katılım çağrısı ile sona erdi.

HILDESHEIM

Hildesheim’de ise Kürdistanlılar ve dostları tren istasyonu önünde bir araya gelerek belediyelerin gasp edilmesini protesto etti.

“Politischer Putsch in der Türkei: Die AKP Regierung verhaftet Gemeindevertretern”, “Türkiye’de siyasi darbe: AKP iktidarı Toplum temsilcileri tutukluyor” pankartı açılan eylemde HDP bayrakları taşındı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde TJK-E adına Hekime Yousef bir konuşma yaptı. “Abdullah Öcalan’ın barış, çözüm ve kardeşlik çağrısını Türk devletti ciddi almadı ve belediyelerimize kayyum atanmasını esas aldı” diyen Yousef, Kürt halkının bu duruma sessiz kalmayacağını belirtti.

Konuşmadan sonra bildiri okunması ile devam eden eylemde, “HDP halktır, halk burada”, “Biji berxwedana HDP”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “HDP’ye uzanan eller kırılsın” ve “Her yer kayyum, her yer direniş” sloganlarla sona erdi.

KÖLN

HDP’li Belediyeler şahsında Kürt halkının iradesinin gasp edilmesine karşı Köln’de eylem düzenlendi.

Türk devletinin Amed, Van, Mardin belediyelerini gasp etmesi ve siyasi soykırım operasyonlarıyla 500’e yakın kişiyi gözaltına alması ardından Köln, Aachen, Düsseldorf, Düren ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar ile dostları bir protesto eylemi düzenledi.

Avrupa’daki diğer eylemlerle eşzamanlı olarak saat 18.00’da Köln Hauptbahnof önünde biraraya gelen kitle, HDP bayrakları ve flamalarını taşıdı. Eylemde “Kürt belediyelere özgürlük”, “AKP seçilmiş belediyelere darbe yaptı”, “AKP faşizmi ve diktasına hayır” yazılı pankart ve dövizlerle saldırı kınandı. Eyleme AvEG-Kon, YS, HDK, ADHK, Partizan, Alman KA (Köln Antifa) da destek verdi.

Yapılan Almanca konuşmalarda Türk devletinin Kürt halkının iradesini gasp ettiğine dikkat çekildi. dayanışma ve eylem çağrısı yapıldı.

STUTTGART

Belediyelerin AKP tarafından gasp edilmesi Stuttgart’ta da kitlesel bir eylemle protesto edildi.

Stuttgart Schlotzplatz’da (Kobanê Meydanı) bir araya gelen DTKM bileşenleri, HDK-A, AGİF, Partizan,  ve Kürdistanlıların katıldığı eylemde Rojava bayraklarıyla Öcalan posterleri taşındı.

“Yaşasın HDP”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma”, “Terörist Erdoğan” sloganlarının atıldığı eylemde Almanca konuşma yapıldı. Eylemde sık sık “Kahrolsun faşist Erdoğan”, “Kayumlarınızı alın Kürdistandan defolun”, “İrademizi gasp edemezsiniz” sloganları atıldı.

PFORZHEM

Pforzhem kentinde de Kürdistanlılar eylemdeydi. Onlarca Kürdistanlı Leoplats’da bir araya gelerek belediyelerin gasp edilmesini protesto etti.

Eylemde yapılan konuşmada Kürt halkının iradesi bir kez daha saray rejimi tarafından gasp edildiği belirtildi.

Erdoğan’ın ülkeyi adeta yaşanmaz hale getirerek Kürt Türk çatışmasının önünü açtığı da dile geldi.

SAARBRÜCKEN

Saarbrücken kentinde de belediyelerin gasp edilmesi Europa Galeri önünde düzenlenen eylemle protesto edildi. Yüzlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş organize edildi. Çok sayıda bildirinin dağıtıldığı eylemde sık sık, “Faşist Erdoğan” ve “Türk devleti Kürdistan’dan defol” sloganları atıldı.

Halk, tren istasyonu önünde oturma eylemi ve sloganlarla eylemi sonlandırdı.

MÜNİH

Münih’teki eylem adresi ise Marienplatz’dı. Belediyelerin AKP tarafından gasp edilmesi ve siyasi soykırım operasyonlarının protesto edildiği eylemde bildiri okundu ve sloganlar atıldı. Siyasi darbeye karşı tüm demokrasi güçlerinin birlik olması gerektiği belirtildi.