Almanya: Türkiye’nin saldırısını engellemeye çalışıyoruz

Federal Meclis’in bugünkü oturumunda Sol Parti’nin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Müsteşarı Michael Roth, Türk devletinin Suriye’nin kuzeyine yönelik saldırılarını engellemek için çalıştıklarını söyledi.

Alman Federal Meclisi’nin bugünkü oturumda Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet’ten yetkililer değişik konularda parlamenterlerin yönelttiği sorulara cevaplar verdiler. Sol Partili parlamenter Heike Hänsel ise oturumda Rojava Kürdistanı ve Suriye’nin kuzeyine yönelik Türk devletinin tehditlerini gündeme getirdi.

Hänsel’in “Federal Hükümet, yeni bir uluslararası hukuk ihlali anlamına gelecek Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik gerçekleştirmek istediği saldırıyı engellemek için BM nezdinde siyasi inisiyatif alacak mı?” şeklindeki sorusunu Dışişleri Bakanı Müsteşarı Michael Roth yanıtladı.

‘TÜRKİYE SADECE İNSANİ AMAÇLI SURİYE’DE OLMALI’

Türk ordusunun Suriye’nin kuzeyine yönelik yeni bir askeri saldırısına kesinlikle karşı olduklarını belirten Roth, bunun için de başta Ankara hükümetiyle olmak üzere diğer partnerlerle sıkı bir biçimde temas halinde olduklarını bildirdi. Alman hükümet yetkilisi “Türkiye Suriye’de sadece sivil insanlara yardım etmek ve insani yardımlar için bulunabilir” diye konuştu.

Ancak Roth’un yanıtını yetersiz bulan Sol Partili parlamenter Heike Hänsel, tekrar söz alarak Almanya’nın iki yıl için BM Güvenlik Konseyi’nin üyesi olduğuna dikkat çekti ve devamla şu soruyu yöneltti: “Efrîn’deki işgalin uluslararası hukuka aykırı olduğunu düşünüyor musunuz?”

Dışişleri Bakanı Müsteşarı Michael Roth soruya kaçamak cevaplar vererek, Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırısını başlattığı sırada Berlin yönetiminin yaptığı “Askeri operasyona karşıyız” açıklamalarını hatırlatmakla yetindi. Federal hükümet yetkilisi parlamenter Hänsel’in “Mademki yeni bir saldırıya karşısınız, neden Türkiye’ye silah satışını durdurmuyorsunuz” sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

Federal Hükümet’e yazılı olarak yöneltilen sorulardan birisi de İmralı Adası’nda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde devam eden ağırlaştırılmış tecrit ve açlık grevi eylemini sürdüren DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in durumuydu. Bugünkü oturumda soruya sözlü yanıt vermesi beklenen Dişleri Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde yazılı olarak cevaplayacağı öğrenildi.