Amed’de direniş: Kürt ittifakına ihtiyaç var-YENİLENDİ II

Amed’de belediye gaspına karşı oturma eylemi yapan HDP’liler basın açıklaması yaptı. HDP’li vekil Leyla Güven, bu politikalara karşı “Kürt ittifakına" ihtiyaç olduğunu belirtti. Polis saldırılarında en az 15 gözaltı var.

Amed'de bugün bir kez daha büyükşehir belediyesi binası önünde eylem yapıldı. HDP milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının da bulunduğu kitle Lise Caddesi’nde toplandı.

Kalabalık grup, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Hak hukuk adalet HDP ile gelecek”, “Direne direne kazanacağız” ve “Amed halkındır” sloganlarını attı.

HDP’li vekillerin ön sıralarda yer aldığı eylemde, polis halkın ve vekillerin etrafını kuşattı. 

Bunun üzerine grup oturma eylemi başlatırken Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’de destek vermek amacıyla eyleme katıldı.

Güven'in eyleme katılması coşkuyla karşılandı.  Eylem sırasında HDP'li vekiller LEyla Güven ve Rıdvan Turan birer açıklama yaptı. Güven, Kürtlere ve Türkiye halklarına birlik çağrısı yaptı.

Güven, “Kürt halkı bu darbeye karşı ayaktadır, her alanda direniş vardı” dedi.

Tüm polisiye tedbirlerine ve kirli politikalarına karşı halkın ayakta olduğunu ifade eden Güven, bu politikalara karşı Kürtler arası birliğe ve Kürt ittifakına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Güven, dört parçada direnmek gerektiğini vurguladı.

"İŞİN MUHATTABI BİZ KÜRTLERİZ"

"Türkiye cephesinde destek gelse de bu işin muhatabı biz Kürtleriz" diyen Güven,  "Halkın iradesine el konulmuştur. Kayyum ataması bir darbedir. Buna karşı her gün eylem, her gün direniş diyeceğiz. Kürt halkı iradesini ortaya koyacaktır” diye ekledi. 

Güven şöyle konuştu: “Ne kazandıysak direnişimizle kazandık. Tıpkı dört parça Kürdistan’da olduğu gibi. Halkımızın öncülüğünde dört parçada bir olup direnmemiz gerekir. Çağrımdır her ne kadar Türkiye’de bunlar yapılıyorsa da ortak olup direnmeliyiz. Alanlarda olmalıyız. Tayyip Erdoğan 15 Temmuz’da herkesi alanlara çağırdı neden çünkü darbe yapıldı. Şimdide Kürtlerin üç şehrinde darbe yapıldı”

AKP ve MHP’nin zorda olduğuna dikkat çeken Güven, İçişleri Bakanlığı’nı Salı günü izlediklerini ve ne kadar zorda olduğunu gördüklerini kaydetti.

Güven şöyle devam etti: “Dünyanın dört bir yanından kayyımlara tepkiler geldi. Türkiye tarafından da çok karşı olan var. Türkiye halkına diyoruz ki geç kalmayın destek verin bugün biziz yarın sizsiniz. Kürt halkı iradesine atanan kayyımı kabul etmiyor. Halk sandıklara gitti ve iradesini ortaya koydu kararını verdi.”

Güven, “Direneceğiz, kayyım geldi kalsın demiyoruz direneceğiz, kayyım gidecek. Tüm dünyada halkın gücünü herkes biliyor bizde biliyoruz. Asla ama asla yapılan bu haksızlığa karşı Kürt halkı da alternatifsiz kalmıyor, her şeyi tartışıyoruz. Dün akşam gördük AKP ve MHP kayyıma kılıf bulamıyor. Geçmişte yetersiz kalmış olabiliriz ama bugün direneceğiz. Dün FETÖ yargılandığı gibi yarın onlarda yargılanacak. Akıllarını başlarına alsın Kürt halkının iradesine kimse dokunamasın” ifadelerini kullandı.

Güven,  “Gelecek güzel günler bizimdir buda direnişimize bağlıdır. En büyük desteği Türkiye halklarından bekliyoruz aynı zamanda Neçirvan Barzani’den tutum bekliyoruz. Bunları birlikte aşabiliriz” diye noktaladı.

HDP’li Rıdvan Turan da yaptığı konuşmada, “Ne yazık ki bir kez daha modern bir ıslahat programı devreye konulmaya çalışıyor. Şimdi yine siyasi irademiz yok sayılıyor” dedi.

“Her kim ki bizim kayyum darbesiyle şişeceğimizi sanıyorsa yanılıyor” diyen Turan, eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Turan, “Şunu bilmelidirler; bugün halkımız kayyum zulmüne gereken cevabı vermekten geri durmayacak” vurgusunu yaptı.

Kayyumun yolsuzlukları ve bıraktığı borçları da hatırlatan Turan, kayyumların siyaseten bir meşruiyetinin kalmadığını söyledi.

“Dün kayyumu halkımız nasıl süpürdüyse bugün yine süpüreceğiz” diyen Turan, şöyle konuştu:

“Kayyum da gidecek, AKP-MHP koalisyonunuzu da tarihin çöp sepetine atacağız”

KİTLE YÜRÜYÜŞE GEÇTİ, 15 GÖZALTI

Yapılan açıklamanın ardından 5 dakika oturma eylemi yapılarak eylem sonlandırılırken, polis saldırıda bulundu. Kitle yürüyüşe geçti. Polis kitleye saldırıda bulunacakları tehditlerinde bulundu. Lise Caddesi üzerindeki protesto sırasında en az 5 kişi, Ofis'te ise 10 dolayında kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.