Avrupa’da 15 Şubat protestoları sürüyor-YENİLENDİ-I

Avrupa’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik devletler arası gerçekleştirilen 15 Şubat komplosuna karşı protestolar sürüyor.

15 Şubat uluslararası komplosu, Avrupa’nın birçok merkezinde düzenlenen yürüyüşlerle protesto edildi.

LEFKOŞA

Lefkoşa’da yürüyen kitle, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü haykırdı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 15 Şubat 1999'da esaret alınmasına yol açan uluslararası komplo, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'da uzun bir yürüyüş ile protesto edildi.

Yürüyüş, yüzlerce Kürdistanlının Lefkoşa'nın Dali beldesinde bir araya gelmesiyle başladı.

Yürüyüş kortejinde "Freedom for Öcalan” yazılı pankart ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri taşındı.

Lefkoşa’nın en işlek caddelerinde devam eden yürüyüş esnasında kitle, sık sık "Bijî Serok Apo”,"Bê Serok jiyan nabe", "Selam selam İmralı'ya bin selam", "Faşist Türkiye" ile “Abdullah Öcalan'a özgürlük” sloganları Kürtçe, Rumca ve Türkçe olarak atıldı.

Zaman zaman caddeleri trafiğe kapatan kitle, yürüyüşünü Kıbrıs'ta bulunan Yunanistan Konsolosluk binasının önüne kadar sürdürdü. Konsolosluk binasının önüne siyah çelenk bırakılırken, “Bijî Serok Apo” sloganları yükseltildi.

Ardından Kürt siyasetçi Lezgin Serhat bir konuşma yaptı.

Serhat şunları vurguladı:  "Uluslararası komplo Önder Apo şahsında tüm dünya halklarının özgürlük umuduna karşı yapılmıştır. Önder Apo'ya karşı yapılan uluslararası komplonun üzerinden 23 yıl geçti. Bu aslında Kürt ve Kürdistan halkı başta olmak üzere tüm dünya halklarının 23 yıl boyunca esaret altında olduğunu gösteriyor. Bugün Ortadoğu'da ve tüm dünyada halklar nezdinde özgürlük vaat eden tek sistem Önder Apo'nun paradigmasıdır. Komplocu güçler Önder Apo'yu esir alarak Kürt halkına karşı soykırımı tamamlamayı hedeflerken, Önder Apo İmralı duvarlarını yerle bir ederek kendisini, düşüncesini ve özgürlük ideolojisini milyonlara ulaştırarak komplocu güçlerin heveslerini kursaklarında bırakmıştır. Muazzam direnişi ile bir yandan komplocu güçlerin korkulu rüyası olurken, aynı zamanda tüm halklara da büyük bir umut kaynağı olmuştur. Önder Apo'nun direnişi hiçbir odaya sığmaz. İmralı tecrit tünelinde milyonlar dalga dalga akıp tüm dünyaya yayılmaya başladı. Bugün alanlarda Önder Apo'ya özgürlük sloganlarını atan Kürt, Arap, Ermeni, Süryani ve enternasyonalistler, aslında tüm dünya halklarına özgürlüğü haykırmaktadırlar. Komplocu güçler şunu çok iyi bilsin ki milyonları arkasına almış bir önderi kimse hapsedemez.

Buradan Yunanistan devletine de seslenmek istiyorum. Yunan devletinin başta Önder Apo'ya ve özgürlük umudunu Önder Apo'da bulan tüm halklara bir özür borcu vardır. Bu özür dilenmedikçe kara bir leke olarak tarihte yerini alacaktır."

Yunanistan Konsolosluğunda alınan yüksek güvenlik önlemi altında kalabalık kitle sloganlar atarak eylemi sonlandırdı.

BERLİN

Başkent Berlin’de 15 Şubat uluslararası komplosu düzenlenen bir yürüyüş ile protesto edildi.
Hermanstrasse’de başlayan yürüyüşte kitle, sık sık “Bijî Serok Apo”, “Es Lebe Öcalan”, “Bi can bi xwîn em bi te re ne ey Serok”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Hoch die Internationale solidaritat”, “Solidaritat heißt Wiederstand” sloganlarını attı.

Annelerin tililileri, gençlerin ıslıklarının sloganlara eşlik ettiği yürüyüşte, karanlığın çökmesiyle el fenerleri ve telefon ışıkları yakıldı.

Yürüyüş güzergahında Berlin polisinin “Bijî Serok Apo” sloganının yasak olduğunu söylemesi üzerine kitle daha gür sesle “Bijî Serok Apo” diye haykırdı.

Nav-Berlin Meclis üyesi Mazlum Karagöz, Avrupa devletlerinin komplodaki rolüne dikkat çekerek “Başta Almanya olmak üzere komplocu güçler şunu bilmelidir; Serok Apo diz çökmedi, Kürtler diz çökmedi, Güneşimizi Karartamazsınız diyerek bedenlerini ateşten topa dönüştürenler diz çökmedi” dedi.

Yürüyüşün son bulduğu Hermannplatzda kitleye seslenen Nav-Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz da, “Komployu boşa çıkaran Önder Apo’dur, dağlarda direnen gerilladır. Önderlik etrafında kenetlenen yurtsever hakkımızdır” ifadelerini kullandı.

KASSEL

Almanya'nın Kassel Kentinde komplonun yıl dönümü ve Alman devletinin PKK yasağı, yürüyüş eylemi ile protesto edildi.
Saat 16:00’da Kassel Hauptbahnhof önünde toplanan çok sayıda yurtsever Kürt ve enternasyonal, yürüyüş boyunca Almanca bildirilerin okuyup dağıttı. Eylemde “Zamanı geldi, Öcalan'a özgürlük” pankartı ve “Bijî Serok Apo” sloganları eşliğinde Königplatz meydanına kadar yürüdü.

İki saat süren eylem, yapılan miting ve sloganlarla sona erdi.

HAMBURG

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a karşı gerçekleştirilen uluslararası komployu kınamak amacıyla Hamburg Türk Konsolosluğu önünde bir protesto mitingi düzenlendi.

Hamburg Rojbin Kadın Meclisi bileşenleri tarafından organize edilen miting, Kürdistan ve dünya devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

Mitingde ilk konuşmayı yapan Hamburg Rojbin Kadın Meclisi Eşsözcüsü Leyla Kaya, Abdullah Öcalan’ın Kürt halkının iradesi olduğunu belirterek komployu kınadıklarını ve her zaman Öcalan’ın ideolojisinin takipçileri olacaklarını söyledi. İnsan hakları aktivisti Yazar Anja Flach da yaptığı konuşmada komplonun hiçbir zaman amacına ulaşmayacağını söyledi. Abdullah Öcalan’ın yalnız bir halk lideri değil aynı zamanda büyük bir felsefeci olduğunu söyleyen Flach, İmralı’da esaret altına olsa da görüş ve düşüncelerinin başta Rojava olmak özere Kürdistan’ın dört parçasında yaşam bulduğunu söyledi. Mitingde sık sık “Kahrolsun 15 Şubat komplosu”, “Yaşasın Önder Öcalan”, “Yaşasın Devrimci dayanışma sloganları atılırken, PKK yasağının kaldırılması için başlatılan kampanya çerçevesinde çok sayıda imza toplandı

PARİS

Paris'in Evry banliyösünde Çiçek Botan Kadın Meclisi öncülüğünde Grigny derneğinde bir araya geldi. Gringy postanesine kadar süren yürüyüşte, 15 Şubat komplosu protesto edildi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talep edildi.

Yürüyüş boyunca "Bijî berxwedana zindanan”, “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî" sloganları atıldı.

Paris’te diğer bir eylem noktası ise işlek bir meydan olan Trocadéro-Eyfel meydanıydı. Burada bir araya gelen Kürdistanlılar, ellerinde “Liberté pour Öcalan (Öcalan’a özgürlük)” harfleri ile yazılmış kartonları alarak, 15 Şubat Uluslararası komplosunu sloganlarla kınadı. 

Kalabalık meydanda ilgi çeken Eylem “Öcalan’a özgürlük”, “Kürdistan için siyasi çözüm” ve “Diktatör-Katil Erdoğan” sloganları ile sona erdi. 

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplo Kürdistanlılar ve dostları tarafından protesto edildi.

Viyana Demokratik Toplum Merkezi'nin düzenlediği eylem Kürdistan özgürlük mücadelesinde şehit düşenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu başladı.

Saygı duruşunun ardından yapılan açıklamada, "Türkiye'de onurlu barışın ve demokratik çözümün mimarı olan Abdullah Öcalan’ın ve tüm siyasi tutsakların özgürlüğünü talep ediyoruz" denildi. Karlsplatz Opera önünde bir araya gelen eylemciler Türk büyük elçiliğine doğru yürüyüşe geçti.

Almanca bildirilerin dağıtıldığı yürüyüş yaklaşık iki saat süren miting ile sona erdi. 

AMSTERDAM, DEN HAAG VE ARNHEM

Hollanda Kürt kadın hareketi öncülüğünde Den Haag, Amsterdam ve Arnhem kentlerinde 15 Şubat komplosu protesto edildi.

Eylemler Amsterdam Dam meydanında, Arnhem tren istasyonu civarında ve Den Haag Lahey adalet divanı önünde yapıldı.

Kürt Halk Önderi Öcalan'ın özgürlüğünün talep edildiği Den Haag'daki eylemde KCDK-E bildirisi okundu. 

Bildiride, "Kürt tarafından barışın temel koşulu, Kürt toplumunun en önemli siyasi temsilcisi Abdullah Öcalan'ın tecridine son verilmesidir. Öcalan, Şubat 1999'da Kenya'nın başkenti Nairobi'deki Yunanistan büyükelçiliğinden uluslararası hukuka aykırı olarak kaçırıldığından beri İmralı'da tutuklu bulunuyor. Milyonlarca insan yıllardır Öcalan'ın özgürlüğü için kampanya yürütüyor. “Avrupa Guantanamo'sunda” izolasyon ve keyfi yaklaşım sürüyor. Uzun süreli tecrit ve hücre hapsi, diğer şeylerin yanı sıra duyusal yoksunluk yoluyla mahkumları psikolojik ve fiziksel olarak kırmayı amaçlar. Bu tür gözaltı koşullarına “beyaz işkence” denir" ifadeleri yer aldı.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde Jakominiplatz'da bir araya gelen Kürdistanlılar 15 Şubat komplosunu protesto etti.

Mitingde kitle taşıdıkları pankartlar ve sık sık attıkları "Es lebe Öcalan", "Turkische Army raus aus Kurdistan", "Freiheit für Öcalan Frieden in Kürdistan" ve "Terörist Türkei" sloganları ile komplo ve komplocuları kınadı.

KOPENHAG

Kopenhag’da 15 Şubat komplosunu protesto amacıyla nöbet eylemi gerçekleştirildi.

Seve Kadın Meclisi öncülüğünde Belediye meydanı Radhurplads’ta yapılan nöbet eyleminde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talep edildi. Eylemde Kürtlere Adalet kampanyası kapsamında imza toplandı. 

Nöbet eylemi 5 saat sürdü. Yoğun ilgi gören eylemde Danimarkalılara Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tüm halklar için öneminin anlatıldığı bildiriler dağıtıldı. Ayrıca PKK’nin terör listelerinden çıkarılmasına dönük imza toplandı.

Abdullah Öcalan’ın "Sosyalizmde ısrar insan olmakta ısrardır”, “Direnişim özgürlük içindir”, “Abdullah Öcalan’a özgürlük hemen şimdi” , 15 Şubat komplosunu kınıyoruz" biçiminde pankartlar asıldı. Projektör ile Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları da ışıklandırma yöntemiyle gösterildi. 

Eylem 21.00 sularında “Bijî Serok Apo” sloganıyla son buldu. 

STOCKHOLM

İsveç’in Stockholm kentinde de bir gru Kürdistanlı sembolik nöbet eylemi yaptı. Amara Kadın Meclisi tarafından iki saat boyunca sürdürülen eylem için Sergels Torget meydanında toplanıldı.

Abdullah Öcalan’ın afişlerinin taşındığı eylemde onlarca bildiri dağıtıldı.

Nöbetçiler, “Bijî Serok Apo”, “Abdullah Öcalan halktır, halk burada” ve “Kahrolsun komplocular” sloganlarıyla çevredekilerin ilgisini eylemlerine yöneltti.

ATİNA

Yunanistan’ın Maratona kentinden başlayıp Atina’da son bulan yürüyüşte, “Önderliğimizin özgürlüğü için sonuna kadar mücadele edeceğiz” mesajı verildi.

Yunanistan’ın Maratona kentinde başlayan Yürüyüş Atina'nın Akademiya meydanında son buldu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik komployu kınamak ve özgürlüğünü talep etmek için Yunanistan'da başlatılan uzun yürüyüş, halkın büyük desteği ile sonlandırıldı. Sık sık " Bê Serok jiyan nabe" ve " Bijî Serok Apo" sloganları atıldı.

Yunanistan'da planlanan iki günlük yürüyüşün ilk günü Maratona'da yapıldı. Kürt gençlik hareketleri TCŞ ve TekoJin öncülüğündeki “Özgürlük Yürüyüşü” ikinci gününde ise Palinia kentinde devam etti.

Avrupa’nın birçok ülkesinden Kürdistanlıların ve gençlerin katıldığı yürüyüşte, eylemciler, uluslararası 15 Şubat komplosunun yıl dönümü dolayısıyla merkezi yürüyüşün yapılacağı Atina’ya doğru ilerledi.

Atina’nın Akademiya meydanında eylemcileri bekleyen halk, buradan kitlesel olarak slogan ve flamalarla Yunanistan Parlamentosu ve Atici Valiliğine Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi içeren bir dosya teslim etti.

Eylemciler son olarak Türk Konsolosluğu’na yürüdü. Burada basın açıklaması yapıldı.

Açıklamayı Kürdistan Kültür Merkezi adına Erkan Ekin okudu.

Erkan Ekin 15 Şubat uluslararası komplonun 23. Yıl dönümünde parmağı olan bütün uluslararası güçleri kınayarak, “Önderliğimizin özgürlüğü için sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.  

Ekin şöyle devam etti: "15 Şubat 1999’dan günümüze kadar şehit düşen bütün yoldaşlarımızı sevgi ve saygı ile anıyorum. İki gündür yürüyen yoldaşlarımızı da emeklerinden dolayı kutluyorum. Biz Kürt halkı olarak Önderliğimize sahip çıkmalıyız. Bizim özgürlüğümüz Önderliğimizin özgürlüğünden geçmektedir. Buradan bir kez daha bütün emperyalist güçlere sesleniyoruz; kanımızın sonuna kadar Önderliğimize sahip çıkacağız. "