Avrupa’da PKK’nin 40’inci yıldönümü kutlamaları sürüyor

Almanya’nın Düsseldorf, Münih ile Fransa’nın Rennes ve Montpellier kentlerinde diriliş bayramı kutlandı.

Almanya'nın Düsseldorf kentinde yaşayan Kürdistanlılar PKK'nin 40'ıncı yıldönümünü görkemli bir şekilde kutladı.

Etkinliğin gerçekleştirildiği solona Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Mam Zeki Şengali (İsmail Özden), Atakan Mahir'in (İbrahim Çoban) ve PKK'nin kurucu kadrolarının yanı sıra Arin Mirkan ve Awesta Xabur'un dev posterleri asıldı. Kutlamaya yaklaşık 1500 kişi katıldı.

Saat 14.00'da Kürdistan ve devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kutlama Koma Arya'nın folklor gösterimi oldu.

Kutlamada bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Kemal Aktaş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki insanlık dışı tecride değinerek, “genç-yaşlı, kadın-erkek hepimiz O'nun fiziki özgürlüğü için çaba sarf etmeliyiz” diye konuştu.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık’ın PKK’nin 40. kuruluş yıl dönümüne ilişkin gönderdiği mesaj ise sinevizyon aracılığıyla izlendi.

Kitle sık sık, ABD'nin Kürt Özgürlük Hareketi öncülerine yönelik aldığı kararı protesto eden sloganlar attı.

Sanatçı Sena Dersimi ve Hozan Xelil Xemgin'in sahne almasından sonra PKK'nin 40 yıllık mücadelesini anlatan sinevizyon gösterisi izlendi.

Hozan Şemdin'in sahne almasıyla kutlama halaylara devam etti.

Kutlama saat 18.30'da “Biji Serok Apo!”, “Şehid namirin”, “Jin Jiyan Azadî!” sloganlarıyla sona erdi.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde de PKK’nin kuruluşunun 40’inci yıl dönümü bir gece ile kutlandı.

Münih Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve SARA Kadın Komünü tarafından organize edilen kutlamaya 800 dolayında kişi katıldı.

Kutlama salonuna, Öcalan’ın ve PKK’nin öncü kadrolarının posterleri asıldı.

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kutlamada halk meclisi eş başkanları ve kurum temsilcileri birer konuşma yaptı.

Gecede Rotinda, Hivron, Çetin Oraner, Zozan Zudem, Guerilla Sistem ve Koma Avaşin sahne aldı.

PKK’nin 40 yıllık mücadelesinin konu alındığı sinevizyon gösterimi ardından halaylarla sona erdi.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de PKK’nin kuruluş yıl dönümü kutlandı.

Espace Bel-Air salonunda düzenlenen anma, Rennes Demokratik Toplum Merkezi, Sara ve Sêvê Kadın Meclisi tarafından organize edildi.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kutlamada KONGRA-GEL Eş Başkanı Remzi Kartal da bir konuşma yaptı.

Kartal, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve şehit aileleri başta olmak üzere, Kürdistanlıların diriliş bayramını kutladı.

Dağlarda, zindanlarda, yaşamın her alanında diktatörlüğe karşı direnen herkesi selamlayan Kartal, “PKK’nin 41’inci yılının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlük yılı olacak” dedi. Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çeken Kartal, Türkiye’nin hukuk mekanizmasının işlemediği ülke haline geldiğini ve Avrupa Birliği’nin buna göz yumarak parçası olduğunu söyledi.

ABD’nin PKK’nin öncü kadrolarına ilişkin aldığı karara da vurgu yapan Kartal, “Önder Apo’nun duruşu ve Kürdistanlıların sahiplenişi ile nasıl ki uluslararası komplo boşa çıkarılmışsa, Kürdistanlıların bulunduğu her alanda direnişle boşa çıkarılacaktır” dedi.

Gecede söz alan Bretagne Kürt Dostluk Derneği onursal başkanı André Métayer de Kürt halkı ile dayanışma mesajı verdi.

Gecede Hozan Farqin, Hozan Aydın ve yerel sanatçılar sahne aldı.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde de diriliş bayramı kutlandı.

Öcalan posterleri ve PKK bayrakları ile donatılan salonda kitle sık sık, “Biji PKK”, “Biji Serok Apo”, “Şehit namirin” sloganları atıldı.

Saygı duruşu ile başlayan gecede Montpellier Kadın Meclisi üyesi Seher Kavşut bir konuşma yaptı. PKK’nin değerlerine dikkat çeken Kavşut, “PKK direnen kadınlardan, ezilen halklardan ve ezilen bütün halklardan direniş rengini alan bir gelenektir” dedi.

Arin Mirkan’ların, Avesta Xaburların direnişi ile ruhlanan kadınların gözlerini yeni yaşama açtığını da Kavşut sözlerine ekledi.

Konuşma ardından kitle, “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları attı.

Gecede bir konuşma yapan Kürt siyasetçe Xebat Öcalan da “PKK’nin kuruluş yıldönümünü kutluyorum. PKK, Önder Apo’nun liderliğinde mutlaka kazanacaktır” dedi.

Alternative Libertare adına bir konuşma yapan Mult Yalumdia ise, Rojava devrimini selamlayarak Ortadoğu’daki faşizmin PKK ve enternasyonal direnişle kırılacağını söyledi.

Fransa MLKP’nin mesajının da okunduğu kutlama sanatçıların sahne alması ve çekilen halaylarla sona erdi.