Avrupa’da tecrit protestoları yayılıyor-YENİLENDİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecrit ve özgürlüğü talebi ile Avrupa’daki eylemler yayılıyor.

Birçok merkezde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, açlık grevleri, eylemler ile Öcalan’ın özgürlüğünü haykırdı.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları uluslararası güçlerin Türkiye’nin Kürtlere ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecride sessiz kaldıkları için Avrupa’nın yaklaşımı protesto edildi.

Rennes kentinde 10 gündür düzenlenen açlık grevi bugün yapılan bir yürüyüş ile sona erdi. Saat 15.30’düzenlenen yürüyüş belediye önünde yapılan basın açıklaması ile dost kurum ve derneklerin konuşmaları ile sona erdi. Yürüyüşte sık sık, “Biji Serok Apo”, “Be Serok jiyan na be” sloganları ile sona erdi.

CREIL

Fransa'nın Creil kentinde Demokratik Toplum Merkezi tarafından Öcalan’a yönelik uygulanan tecrit protesto edildi.

Saat 17.00’de kitlenin Creil garı önünde bir araya gelen kitle Öcalan ve Leyla Güven’in posterlerini açarak yürüyüşe geçti.

Kadınlar DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in fotoğraflarını yüzlerine tutarak “Hepimiz Leyla'yız, onurlu direnişini selamlıyoruz” mesajı verdi.

“Biji Serok Apo”, “Liberte pour Öcalan”, “Terörist Erdoğan”, “Faşist Erdoğan” sloganları ile devam eden eylemde Öcalan’a uygulanan tecrit kınanırken, AKP/MHP faşist iktidarının Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için Güven’in, zindanlardaki PKK ve PAJK’lı tutsaklar ile Strasbourg’da başlatılan açlık grevi selamlandı.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpeiller kentinde de Öcalan’a yönelik uygulanan tecrit protesto edildi.

Montpellier Demokratik Kürt Toplum Merkezin düzenlediği yürüyüş Peyrou Pitot Parkında başladı ve Comedie Meydanı’na kadar sürdü.

Yürüyüş boyunca “Katil Erdoğan”, “Terörist Türkiye”, “Bijî serok Apo”, “PKK, YPG, YPJ halktır, halk burada”, “Kürtlere saldırılara son”, “Liberté Öcalan”, “Kürdistan’a özgürlük” sloganları atıldı. Bildirilerin de dağıtıldığı eylem Comedie Meydanı’nda ise bir mitinge dönüştü.

Burada bir konuşma yapan CDK-F Eş Başkanlık divanı üyesi Cevat Güneş, “Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecrit derhal kaldırılması ve avukatlarıyla ile ailesiyle görüşmesini sağlanmalıdır” dedi.

Leyla Güven’in eylemini de selamlayan Güneş, milyonların tecridin kaldırılmasını talep ettiğini belirtti.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde de Türkiye’nin Rojava’ya yönelik düzenlediği saldırılar ve ABD’nin saldırılara zemin sunması protesto edildi.

PKK, YPG, YPJ ve Öcalan’ın bayrak ve posterlerini açan kitle, Türk devletinin Erdoğan’ın teröristleri finanse ettiği ve onlara sınır kapılarını açtığını belirten pankart ve Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal saldırılarını kınadı.

Eylem, bildirinin okunması ardından sonra erdi.

OLDENBURG

Almanya’nın Oldenburg kentinde tecrit protesto edildi. Oldenburg, Bremen ile çevre kentlerde yaşayan Kürdistanlıların katıldığı eylemde, “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana İmraliyê”, “Biji berxwedana YPG, YPJ” sloganları atıldı.

Leyla Güven’in eylemini desteklemek amacıyla başlatılan eylemlerin de selamlandığı eylemde kent merkezinde sık sık oturma eylemi de düzenlendi.

Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde ABD’nin kararının Türk devletinin saldırılarına zemin olmak anlamına geldiği belirtildi.

Eylem slogan ve alkışlarla sona erdi.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde de tecridi protesto etmek amacıyla açlık grevinde bulunan DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevine ilişkin Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin dış ilişkiler komisyonu üyeleri SPD Emmendingen Milletvekili Johannes Fechner ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Güven'in başlattığı ve bir çok cezaevinde tutsakların da katılımıyla devam eden süresiz-dönüşümsüz açlık grevi ile ilgili Fechner'ya bilgi veren komisyon üyeleri, Öcalan'ın sağlığı hakkında duyulan kaygıya da vurgu yaptı. Türkiye'de AKP hükümetinin Kürtlere yönelik imha konseptinin bir parçası olan bu tecrit politikasına karşı Almanya hükümeti ve uluslararası güçlerin harekete geçmesi gerektiği belirtildi.
Son dönemde ABD'nin Rojava'dan çekilme tartışmaları ve Türk devletinin de işgal hazırlığı içinde olması hakkında da tartışmalar yürütüldü. Ziyaretten memnuniyetini dile getiren Johannes Fechner ise, tartışılan konularla ilgili süreci yakından takip ettiğini ve Leyla Güven ile ilgili de konunun takipçisi olacağını söyledi.

NEWPORT

 

İngiltere’nin Galler eyaletine bağlı Newport kentinde de Leyla Güven’in açlık grevine destek olmak amacıyla başlatılan açlık grevi sürüyor. Süresiz dönüşümsüz açlık grevi düzenleyen Kürdistanlı İmam Şiş'in yanı sıra Kürdistanlılar günlük dönüşümlü olarak açlık grevine katılıyor. Eylemciler, eylemlerinin tecrit ortadan kaldırılıncaya kadar eylemlerin süreceği mesajı veriyor.

Eylemde bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Mehmet Aksoy, Galler ve Britanya’da yaşayan Kürt toplumunu ve dostlarını greve destek vermeye çağırdı.

MALMÖ

İsveç’in Malmö kentinde de bir protesto eylemi düzenlendi. Triangel Meydanı'nda gerçekleşen mitingde derneğin yaptığı açıklama okundu.

Açıklamada ABD ve Türk devleti arasında yapılan kirli pazarlıklar teşhir edildi. Erdoğan rejiminin amacının Kürt halkının kazanımları ortadan kaldırmak ve yok alma sürecindeki DAİŞ çetelerine kan vermek olduğuna dikkat çekildi.

Demokratik ve ilerici kamuoyuna Türk devletinin saldırı planlarına karşı tutum alma, Birleşmiş Milletlere Kuzey Suriye'ye gözlemci gönderme çağrısında bulunuldu.

Konuşmaların ardından kitle, il merkezine doğru yürüyüşe geçti. Rojava devrimini destekleyen ve Türk devletinin katliamlarını kınayan pankartların yanı sıra PKK, KCK, PYD, YPG/YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Öcalan'ın resimlerinin bulunduğu flamaların taşındığı yürüyüşte “Mücadele sürüyor, faşizm ezilecek”, “Katil, faşit Erdoğan”, “Kanlı ellerinizi Rojava'dan çekin”, “Türk devleti Kürdistan'dan defol” ve “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde de tecrit ve Erdoğan’ın faşizan saldırıları protesto edildi. Saygı duruşu ile başlayan eylemde bir konuşma yapan Hannover DKTM Eş Başkanı Ciwan Çewlig, “Faşist Erdoğan bütün dünyanın gözü önünde Kürtlere saldırıyor ve tehdit ediyor, Türkiye devletti NATO’dan izin almadan açık açık Kürtlere savaş ilan etmiştir” dedi.

Konuşmadan sonra ise kitle “Biji Serok Apo” sloganları ile yürüyüşe geçti. Alman polisinin müdahale girişimine rağmen kitle yürüyüşünü sürdürdü.

Yürüyüşte bir konuşma yapan Yılmaz Kaba ise Türk-Alman devletin işbirliğini dile getirdi ve kınadı. Feminist Kampanya, ATİK temsilcilerinin konuşması ardından eylem sona erdi.