Avrupa’da Türk devletine tepkiler sürüyor

Kuzey Doğu Suriye'ye yönelik işgal tehditlerine karşı bugün de alana çıkan Kürdistanlılar, Türk devletini protesto etti.

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırı ve işgal

Almanya’nın birçok kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin saldırı tehditlerini protesto etti.

KÖLN

Almanya'nın Köln kentinde bugün akşam saatlerinde bir miting gerçekleştirildi.

Dom Katedrali yanında yapılan miting Tevger a Ciwanên Şoreşger ve Jinên Ciwanên Azad öncülüğünde yapıldı. Alman devrimci örgütlerinin gençlik hareketleri de eyleme destek verdi.

Eylemde bir konuşma yapan Zora Genç Kadın Hareketi temsilcisi Alman Dışişleri Bakanı’nı eleştirdi. Birkaç gün önce Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'ye gittiğini ve Türk hükümetini destekleyen ifadeler kullandığını söyleyen temsilci, "Alman halkı olarak bu ifadeleri kabul edemeyiz" dedi.

Türk devletinin işgal planlarının anlatıldığı mitingde, "Türk devleti Kürt ulusuna düşmanlık ediyor" denildi.

NÜRNBERG

Nürnberg’de de Kürtler ve dostları eylemdeydi. Lorenzkirche Meydanı’nda düzenlenen eyleme Linke Liste, MLPD, Aveg-Kon, Atik, Solidarite gibi parti ve kurumlar da katıldı.

Mitingde yapılan konuşmalarda Kürtlerin Rojava’da tüm insanlık için savaştığını, dünyanın en demokratik sistemini kurduğu ve dünyanın için umut kaynağı yarattığını, ama bugün Türk devletinin işgal saldırıları ile karşı karşıya kaldığını dile geldi.

Miting Perşembe ve Cumartesi günü yapılacak eylem çağrıları ile sonlandırıldı.

STUTTGART

Stuttgart kentinde de eylem adresi HBF önüydü. Yüzlerce Kürdistanlı ve Alman dostları Rojava’ya ses ver eylemini başlattı.

MLPD, Partizan, MLKP, YXK, JXK, Insitiative Kürdistan, Kürdistanlıların katıldığı eylemde halk HBF’den Rotebühl Platz'a doğru yürüdü.

“Bütün işgalciler Kürdistanı terk et”, “Biji berxwedana Rojava”, “Terorist Erdoğan”, “Bijî Serok Apo” sloganlarının atıldığı eylemde bildiriler de okunarak, dağıtıldı.

Eylem, Cumartesi günü saat 15:00’de Stuttgart da Rojava için ses ver yürüyüşüne katılım çağrı sona erdi.

ESSEN

Essen’de ise eylem Şehit Berivan Şengali Kadın Meclisi öncülüğünde gerçekleşti. Rojava’yı sahiplenen sloganlarla düzenlenen yürüyüş ardından yapılan konuşmalarda Türk devletinin planlarına dünyanın sessizliği protesto edildi.

FREIBURG

Freiburg kentinde yüzlerce kişinin katılımıyla düzenlenen yürüyüş ile Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırı ve işgal tehditleri protesto edildi.

Alte Synagoge meydanında bir araya gelen halk YPG ve YPJ flamaları ile şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca "Biji berxwedana YPG/YPJ", "Katil Erdoğan Kürdistan'dan defol", "Biji Serok Apo" sloganları ile yürüyen kitle adına şehir merkezinde bir basın açıklaması yapıldı.

Barbar DAİŞ çetelerine karşı insanlık değerleri adına destansı bir savaş veren Kürtlere karşı ABD başta olmak üzere uluslararası güçlerin nankörce davranarak Türkiye'nin işgal girişimine seyirci kaldığının belirtildiği açıklamada, "Kürtler faşizme karşı kırk yıldır kendi öz gücüne dayanarak bir mücadele veriyor. Rojava'ya yönelik gelişen ve uluslararası güçlerin seyirci kaldığı bu işgal girişimine karşı da Kürtler kendi öz gücü ile direniş sergileyecektir. Tüm uluslararası güçleri bu nankörce tavırdan vazgeçerek, Kürt hakkına minnet borçlarının gereğini yapmaya çağırıyoruz" denildi.

KASSEL

Kassel kenti ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları işgalci Türk devletini protesto etmek için miting düzenledi. Saat 17:30'da Kassel şehir merkezinde bulunan Konigsplatz'ta bir araya gelen onlarca Kürdistanlı ve dostları Erdoğan'ın Rojava’yı işgal tehdidini protesto etti. Yüzlerce bildirinin dağıtıldığı eylem yapılan konuşmalar ile devam etti.

Eylemde, Erdoğan ve Türk devleti aleyhine sloganların atıldı.

Almanya’nın Göttingen kentine de yaşayan Kürdistanlılar aynı amaç ile yürüyüş düzenledi.

FRANKFURT

Frankfurt da yaşayan Kürdistanlılar tepkilerini Frankfurt ABD Konsolosluğu önünde bir mitingle dile getirdiler.

Sık, sık “Biji berxwedana Rojava” sloganları eşliğinde düzenlenen eylem yaklaşık bir saat sürdü.

Mitingde yapılan konuşmalarda Kürtlerin Rojava’da tüm insanlık için savaştığını, dünyanın en demokratik sistemini kurduğu ve dünyanın için umut kaynağı yarattığını, ama bugün Türk devletinin işgal saldırıları ile karşı karşıya kaldığını dile getirdi.
Miting “Biji berxwedan Rojava” sloganları eşliğinde sona erdi.

DORTMUND

 

İşgalci Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal tehditleri Dortmund’da Tevgera Ciwanên Şoreşger’in çağrısıyla protesto edildi. Dortmund HBF önünde toplanan Kürdistanlılar 9 Ekim komplosunu ve Rojava’ya yönelen işgal saldırılarını protesto etti.

Eylem “Bijî Serok Apo” ve “Katil Erdoğan” sloganlarıyla son buldu.

DÜSSELDORF

Almanya'nın Düsseldorf kentinde Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırı girişimleri kitlesel olarak protesto edildi. Eyleme Düsseldorf ve çevresi kentlerden çok sayıda Kürdistanlı ve dostları katıldı.

Saat 18.00'da Düsseldorf HBF önünde devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylemde MED-FED adına Ahmet Elmasi bir konuşma yaptı.

9 Ekim komplosunun devam ettiğine dikkat çeken Elmasi, Kürt halkının nerede olursa olsun kazanımlarına güçlü bir şekilde sahip çıkacağını ve Rojava devrimini savunacağını belirtti.

Türk devletinin Rojava'yı işgalinin başta Kürtler olmak üzere tüm dünya halklarına saldırı olduğunu söyleyen Elmasi, devrimci ve demokrat güçleri Rojava için ayağa kalkmaya çağırdı.

Oldukça öfkeli olduğu gözlenen kitle sık sık “Rojava'da işgale son”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın halkların dayanışması”, “Yaşasın Rojava direnişi” sloganları attı. Almanca bildirilerin okunduğu eylemde çok sayıda bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.

Saat 19.00'a kadar süren eylem 9 Ekim günü Brüksel'de yapılacak uluslararası komploya yönelik merkezi eyleme güçlü katılım çağrısıyla son buldu.

MÜNİH

Münih’te de Türk devleti protesto edildi. Sendlingerstrase’de bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, işgale karşı pankartlar açtı, bayraklar taşıdı ve bildiri dağıttı.

“Alman silahlarıyla ve Alman parasıyla insanlar dünyada katlediliyor”, “Terörist Erdoğan”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Faşist Erdoğan Kürdistan’dan defol” sloganlarının atıldığı eylemde Münih’te devam eden TKPML davasına katılan on avukat da yer aldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda birlik ve seferberlik ruhuyla Rojava’ya sahip çıkılması çağrısında bulunuldu.

Son olarak Münih’te 12 Ekim 2019 Cumartesi günü yapılacak yürüyüşe kitlesel katılım çağrısında da bulunuldu.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal tehditleri yapılan bir mitingle protesto edildi.

Avusturya Parlamentosu önünde bir araya gelen yüzlerce kişi YPG, YPJ bayrakları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, “Rojava işgaline dur de” pankartları taşıdı.

Mitingde Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına bir konuşma yapıldı. “Rojava’ya yönelik işgal tehditleri ortadan kalkıncaya kadar sokaklarda olacağız” denilen açıklamada, demokratik kurumlara işgale karşı durmaları çağrısı yapıldı.

Mitingde akademisyen ve yazar Thomas Schmiedinger da bir konuşma yaptı.

ATİNA

Yunanistan’da, Türk devletinin Rojava’ya dönük işgal tehditleri Türk Konsolosluğu önünde yapılan basın açıklaması ile protesto edildi. Yunanca, İngilizce ve Kürtçe pankartların açıldığı açıklamaya, Kürtlerin yanı sıra Türkiye sol ve sosyalist örgüt üyeleri ile Yunan anarşist grupları katıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın dev posteri ile YPG ve YPJ bayraklarının açıldığı açıklamada, sık sık "Faşist Erdoğan", "Diktatör Erdoğan" ve "Rojava faşizme mezar olacak" sloganları atıldı.

Burada konuşan Yunanistan Halk Meclisi Eşbaşkanı Sedat Xerzan, Türk devletinin Kürdistan’ın dört parçasına dönük saldırıları ile Kürt halk kazanımlarını yok etmek istediğini belirtti. Rojava halkının insanlık değerlerine savunabilmek için DAİŞ gibi barbar örgütlere karşı efsanevi direnişler sergilediğini hatırlatan Xerzan, Kürt halkı ve dostlarının olası işgal saldırılara karşı da direnişi tekrarlayacaklarını vurguladı.

Açıklama sloganlar eşliğinde sona erdi.

MARSİLYA VE DRAGUIGNAN’DA EYLEM

Fransa’nın Marsilya kentinde de iki gündür eylemler aralıksız devam ediyor.

Bugün Marsilya'da saat 19.00’da bir araya gelen Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Antifa grup üyeleri 9 Ekim Uluslararası komplo ve Rojava’ya yönelik işgal tehdidini protesto etmek amacıyla meşaleli bir yürüyüş düzenledi.

Marsilya merkezden La Plane Meydanı’na kadar süren yürüyüşte sık sık, “Biji berxwedana Rojava”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

Eylemde bildiriler de dağıtıldı.

DRAGUIGNAN

Draguignan’daki Kürdistanlılar ve dostları da bir yürüyüş ile Trük devletinin saldırı tehditlerini protesto etti.

YPG, YPJ flamaları taşıyan Kürdistanlılar sık sık, "Faşist Erdoğan", "Diktatör Erdoğan", "Rojava faşizme mezar olacak" sloganlarını attı. Dört yola kadar süren yürüyüş ardından da bir miting düzenlendi. Eylem konuşmalar ardından sloganlarla sona erdi.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde Türk devletin Rojava’ya yönelik işgal ve tehditleri yapılan bir yürüyüşle protesto edildi.

DKTM ve Delal Amed Kadın Komünü tarafından düzenlenen yürüyüş Peyrou Pitot Parkı’nda başladı ve Comedie Meydanı’na kadar sürdü. Yürüyüş boyunca saldırı ve tehditler ilişkin hazırlanan bildiri dağıtıldı.

Yürüyüşte sık sık “Katil Erdoğan”, “Terörist Türkiye”, “Rojava yalnız değildir”, “Her yer Rojava, her yer direniş”, “Öcalan’a özgürlük”, “Kürtlere saldırılara son” sloganları atıldı.

Comedie Meydanı’nda ise miting düzenlendi. Yapılan konuşmalarda “Avrupa kamuoyu buradan çağrı yapıyoruz. Eğer Rojava’ya Türk devleti saldırırsa DAİŞ’e alan açılacaktır. Türk devletine karşı durmanızı çağrısını yapıyoruz. Kürt halkı olarak ne pahasına olursa olsun sonuna kadar her yerde direneceğiz” denildi.

MİLANO

İtalya’nın Milano kentinde de bir eylem düzenlendi.

Birçok kurumun desteklediği ve katıldığı eylemde kurum temsilcileri ve Milano Kürt komitesi adına yapılan konuşmalarda Erdoğan'ın bu savaş politikasının insanlık suçu olduğunu ve tüm uluslararası kurumların buna dur demeleri gerektiğini belirtildi.

Konsolosluğun bulunduğu sokağa "Katil Erdoğan”, “Faşist Türkiye” ve “Rojava'yı savun" yazılı pankartlar asıldı.

YPG ve YPJ bayraklarının taşındığı eylemde sık sık

"Katil Erdoğan" sloganları atıldı.