Avrupa’da Türk işgaline tepkiler sürüyor

Yunanistan’ın başkenti Atina ile Selanik, İtalya’nın başkenti Roma Fransa’nın Marsilya ile Lyon ve İsveç’in Borlänge kentinde Türk devletinin işgal ve soykırım saldırıları kitlesel eylemlerle protesto edildi.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Academia Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi, ABD Konsolosluğu’na doğru yürüyüşe geçti. YPG-YPJ bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterini ve işgal saldırılarına ilişkin dövizler taşıyan binlerce kişi sık sık "Diktatör Erdoğan" sloganı attı. Yürüyüşe, sol ve sosyalist ile anarşist grup üyeleri de destek sunarken, Yunan halkının da evlerinden ve dükkanlarından çıkarak yürüyüşe dahil olduğu. Bir grup gencin Türk Konsolosluğuna girmek istemesi üzerine Polis ve eylemciler arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Kitle daha sonra ABD konsolosluğuna kadar yürüdü.

SELANİK

Selanik’te de Kamara Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi bayrak ve dövizlerle ABD Konsolosluğu'na kadar yürüdü. Sık sık "Diktatör Erdoğan" sloganları atan kitle, işgal saldırılarına ilişkin bildiriler de dağıttı. Kitle, ABD konsolosluğu önünde açıklama yaptı.

ROMA

İtalya'nın başkenti Roma'nın Rieti ilçesinde bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve İtalyan Türk devletinin Rojava'ya yönelik katliamlarını protesto etti. Controvento Anpu ve Komit Kurda öncülüğünde yapılan eyleme İtalya Sosyalist Partisi ve CISL, UIL, CGIl sendikaları temsilcileri de katıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda, Rojava'da Kürt halkının kazanımlarına saldırı olduğu ve toplu katliamlarına yapıldığı belirtildi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris'te Fransa Parlamentosu önünde yapılan ve Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarını protesto eyleminden sonra, Paris'in büyük tren istasyonu Gare du Nord'da sivil itaatsizlik eylemi gerçekleşti.

Kürdistanlılar ve dostlarının birlikte gerçekleştirdiği eylemde, Erdoğan faşizmi ve Rojava'ya dönük saldırıları protesto edildi. Pankartlar ve flamalarla sloganların atıldığı eylemde, Fransızca olarak basın bildirisi okundu. Eylem, Cumartesi günü yapılacak olan merkezi büyük yürüyüşe çağrıyla sona erdi.

MARSİLYA

Türk devletinin işgal saldırıları Fransa’nın Marsilya kentinde düzenlenen protesto mitingiyle kınandı. Avrupa Birliği temsilciliğin önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları “Katliamlara ortak olma, hava sahasını kapatın” pankartları açtı. “Erdoğan’ın eşittir DAİŞ”, “Katil Erdoğan” ve “Diktatör Erdoğan” sloganları atılan mitingde çok sayıda bildiri dağıtıldı. Yaklaşık iki saat süren miting DTM adına konuşmaların ardından sona erdi.

LYON

Fransı’nın Lyon kentinde bulunan Türk konsolosluk binası, Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırısını kınamak isteyen bir grup aktivistin gerçekleştirdiği sivil itaatsizlik eyleminin hedefi oldu. Binanın dış duvarlarına kırmızı ve yeşil boyalarla "Defend Rojava" (Rojava'yı Savun) ve "Rise up 4 Rojava" (Rojava için ayağa kalk) yazıları yazıldı.

BORLANGE

İsveç’in in Borlänge şehrinde de Kürdistanlılar ve dostlarının katılımıyla bir protesto gösteri düzenlendi. İktidardaki sosyal demokratların organize ettiği gösteriye NCDK de destek verdi. Gösteride konuşan Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Roza Güçlü, Türk devletine işgal ve katliamlara son verme çağrısı yaptı. İsveç kamuoyuna seslenenen Güçlü Rojava için duyarlılık çağrısı yaptı. Ncdk adına yapılan konuşmalarda Türk devletinin barbarlığına dikkat çekildi. Gösteri okunan marşlar ve direniş şarkılarıyla sona erdi.