Avrupa’daki Kürtler, tecride karşı alanlara çıktı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek ve Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü için açlık grevleri eylemleri ile dayanışmak amacıyla Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar ayakta.

Avrupa’nın birçok kentinde alanlara çıkan kitle, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek, Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü için DTK Eş Başkanı Leyla Güven, PKK ve PAJK’lı tutsaklar ile Fransa’nın Strasbourg kentinde 17 Aralık’ta başlayan süresiz, dönüşümsüz açlık grevi ile dayanışmak için eylem yaptı.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Dört Parça Kürdistan’dan kitlenin katılımı ile bir yürüyüş düzenlendi. Syntgma Meydan’ında başlayan yürüyüşe, Türkiyeli sol, sosyalist örgütler ve Yunanlı dostlar da destek verdi.

Öcalan’ın posterlerinin yanı sıra, PKK, KCK, HPG bayrakları ile yürüyüşe geçen kitle, yol boyunca, “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana zindana”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Tecride son, Öcalan’a özgürlük”, “Kurdistan goristan ji bo faşistan”, “Katil, faşist Türkiye”, “Kahrolsun AKP”, “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı.

Türk konsolosluğu önünde ise bir miting düzenlendi. “Çerxa şoreşe” marşı eşliğinde bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Metin Bingöl, açlık grevi direnişçilerini selamladı.

Öcalan özgürleşene kadar mücadelenin devam edeceğini söyleyen Bingöl, “Önder Apo nasıl 40 milyon Kürdü özgürleştirdiyse, Kürtler de önder Apo’yu özgürleştirip, tecridi kıracaktır” dedi.

Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen üç Kürt kadın devrimciyi de anan Bingöl, Fransız devletine de katliamı açığa çıkarma çağrısında bulundu.

Bingöl, şu anda yürütülen direnişin Öcalan özgürleştirilene kadar süreceği de vurguladı. Eylem, sloganlar eşliğinde sona erdi.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de Kürdistanlılar ve dostları tecride karşı eylemdeydi. Hamburg HBF önünde başlayan yürüyüşe Hamburg ve Stade kentinden Kürdistanlılar ile birlikte Hamburg ATIK, MLKP üyeleri de destek verdi.

Yürüyüş başlamadan önce bir konuşma yapan Stade DKTM Eş Sözcüsü Abdullah Değer, “Kişiliğinde hala onur ve vicdan taşıyan her Kürt mutlaka Leyla Güven başta olmak üzere bedenlerini ölüme yatıran insanların taleplerine destek sunmalıdır” dedi.

Günün evde oturma günü olmadığını da vurgulayan Değer’in konuşması sık sık, “Biji Serok Apo”, “Leyla Güven irademizdir”, “Biji berxwedana zindana” sloganları ile kesildi.

Konuşmadan sonra ise kitle “Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecrit ve izolasyona son” pankartı açarak yürüyüşe geçti. Zılgıt ve alkışlar eşliğinde Hamburg Eyalet Parlamentosu önüne kadar devam eden yürüyüşte İmralı’ya acilen bir heyetin gitmesi için başlatılan imza kampanyası için imza da toplandı.

Yürüyüş 12 Ocak’ta Paris’te yapılacak Paris katliamını protesto yürüyüşüne katılım çağrısı ile sona erdi.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde de Kürdistanlılar kitlesel bir şekilde alanlardaydı.

Europagalerie önünde bir araya gelen kitle bir miting düzenledi. Mitingde bir konuşma yapan DKTM Eş Başkanı Dexil Ibrahim, tecridi kınayarak, açlık grevleri eylemleri etrafında kenetlenme çağrısı yaptı.

DKTM Eş Başkanı Dilan Akdoğan ise yaptığı konuşmada Avrupa ülkelerini Kürtlere yönelik uyguladığı sessizliği kırmaya davet etti.

Almanya’nın daha fazla sorumluluk üstlenmesi ve Öcalan’a uygulanan tecridi kınaması gerektiğini de Akdoğan sözlerine ekledi.

Êzidî kadınları adına bir konuşma yapan TAJÊ sözcüsü Qashem Agirman da açlık grevi eylemcilerini selamladı. Agirman bu onurlu duruşun Kürt halkını mutlaka başarıya götüreceğini belirtti.

PYD adına ise Zerdesht Isa bir konuşma yaptı. Türk devletinin Rojava’ya yönelik tehdit ve işgal girişimlerine karşı Alman devletinin ve uluslararası güçlerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

MLPD Saarbrücken adına konuşan Rolf Tickert ise, Öcalan’ın Kürt halkı ve Rojava direnişini temsil ettiğini vurguladı.

Öcalan’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirten Tickert, tecridin kırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Eylem, “Biji Serok Apo” ve “Öcalan’a özgürlük ve Kürdistan’a statü” sloganları ile sona erdi.

HILDESHEIM

Almanya’nın Hildesheim kentinde de Kürdistanlılar ve dostları açlık grevi direnişçileri ile dayanışmak amacıyla eylemdeydi.

Salzgitter’den de Kürdistanlıların katıldığı eylem saat 15.00'da Hildesheim HBF önünde başladı. Bir dakikalık saygı duruşu ardından kitle, kent merkezine doğru sonra çarşı içinde yürüyüşe geçti. Açlık grevleri direnişlerine dikkat çekilen pankartların açıldığı eylemde Almanca bildiriler dağıtıldı ve okundu.

“Bijî berxwedana zîndanan”, “Bê Serok jiyan nabe" ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

Yürüyüş Hildesheim belediyesi önünde düzenlenen miting ardından sonra erdi.

DÜSSELDORF

Düsseldorf HBF önünde bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişi bir dakikalık saygı duruşu ardından kent merkezine doru yürüyüşe geçti. Fransa’nın Strasbourg kentinde 17 Aralık’ta başlayan açlık grevinde olan KCDK-E Eş Başkanı Yüksel Koç da eyleme telefonla katılarak bir konuşma yaptı.

Koç’tan sonra eyleme, NAV-DEM Eşbaşkanı Ayten Kaplan, FED-MED Eşbaşkanı Engin Sever ve HDP eski Millervekilli Tuğba Hezer birer konuşma yaptı.

Güven’in açlık grevi eyleminin 59’uncu gününe girdiğine dikkat çekilen konuşmalarda, Güven’in sağlık durumunun ciddi bir aşamaya ulaştığı ve CPT’nin derhal harekete geçmesi gerektiği belirtildi.

Kitle konuşmalardan sonra yürüyüşe geçti. Graf-Adolf Platz’da düzenlenen miting ardından kitle eylemini sonlandırdı.

DRESDEN

Almanya’nın Dresden kentinde de açlık grevcileri ile dayanışma eylemi düzenlendi.

Saat 15.30’da Dresden Neustadt Bahnhof’ta başlayan eylem saat 17.00’da Tiyatro Meydanı’nda sona erdi.

Sık sık, “Yaşasın zindan direnişleri” sloganlarının atıldığı eylemde Almanca bildiriler de okundu ve dağıtıldı.

Dresden Meclisi adına yapılan konuşmada Kürtler üzerindeki saldırılar bitene kadar tüm onurlu Kürtlerin direneceğini belirtildi.

Alman Sol İnisiyatifi adına yapılan konuşmada ise Rojava’da Kürtlerin insanlık onurunu savunduğunu kaydetti. Konuşmacı, demokrat ve solcuların bu dönemde Kürtlere borçlu olduğunu dile getirdi.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde de bir stant açılarak bilgilendirme yapıldı ve açlık grevi direnişlerine dikkat çekildi. Comédie Meydanı’nda açılan stantta imza da toplandı. Standa “Sarı yelekliler” yoğun ilgi gösterdi.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde de binlerce kişi tecride karşı yürütülen açlık grevleri ile dayanışmak için alanlardaydı.

Bürkliplatz’da başlayan yürüyüşte kitle, PKK bayrakları ve Öcalan posterleri taşıdı.

Yaklaşık 2 kilometre süren yürüyüş boyunca Öcalan ve Leyla Güven lehine sloganlar atıldı. CPT ve Avrupa Konseyi’ne ulaştırılmak üzere başlatılan imza kampanyası çerçevesinde aktivistler tarafından yürüyüş boyunca imza toplandı. Yürüyüş sonrası Kürdistanlılar Helvetiaplatz’da bir miting yaptı

Saygı duruşu ile başlayan mitingde CDK-İsviçre Eş Başkanı Songül Arslan ile HBDH temsilcisi birer konuşma yaptı.

Kürtlerin kazanımlarına yönelik saldırılara ve Öcalan’a yönelik tecride karşı eylemlerin kesintisiz süreceği konuşmalarda dile geldi.

Eylem konuşmalar ardından sloganlarla sona erdi.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde yaşayan Kürdistanlılar da açlık grevleri ile dayanışmak amacıyla başlattıkları iki günlük çadır eylemini sürdürdü. Rebuplique meydanındaki eylemde CPT’ye gönderilmek için yüzlerce imza toplandı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de açlık grevleri ile dayanışmak amacıyla bir yürüyüş ve miting düzenlendi. Saat 15.00’da yıkık kilisenin yanında düzenlenen eylem saygı duruşu ile başladı. Eylemde Güven’in açlık grevinin 59’uncu gününde direnişi selamlandı.

Nollenplatz’da sona eren yürüyüş ardından da bir miting düzenlendi. Mitingde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için başlatılan açlık grevi selamlandı.

“Açlık grevindeki insanlar için seslerimizi yükseltelim. Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kralım” yazılı pankart taşıyan kitle, “Öcalan'a özgürlük, Kürdistan’a statü”, “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana İmrali”, “Tüm işgal güçleri Kürdistan'dan dışarı”, “Erdoğan faşist bir katil”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Jin, Jiyan, Azadi”, “Almanya destekliyor, Türkiye bombalıyor”, “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı.

STUTTGART

Stuttgart’ta, açlık grevleri ile dayanışmak amacıyla bir yürüyüş düzenlendi.

Saat 14.30 sıralarında Stuttgart Lautenschlager Straße’de bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için düzenlenen açlık grevlerine dikkat çekti.

“Leyla Güven onurumuzdur”, “Selam, selam İmralı’ya bin selam”, “Avrupa sesiz kalma suça ortak olma” gibi sloganların atıldığı eylemde yapılan konuşmalarda ise Güven’in içinde bulunduğu koşulları görmemezlikten gelen dış kamuoyu ve CPT, AİHM gibi kurumlara sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı.

Yaklaşık 3 kilometre boyunca yürüyüşe geçen Kürdistanlılar sık sık slogan ve zılgıt attı.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde de açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla bir yürüyüş düzenlendi.

Yaklaşık yüzlerce Kürdistanlının katıldığı yürüyüşte Güven’in eyleminin kritik aşamada olduğunu ve Avrupa’nın bir an önce sessizliğini bozması gerektiğini sloganlarla haykıran Kürdistanlılar CPT ve AİHM’e seslendi.

Yürüyüş boyunca, “Leyla Güven yalnız değildir”, “Ey Avrupa sessiz kalma, katil Erdoğan’a dur de” sloganlarını attı.

FRIEDRISCHAFEN

Almanya’nın Friedrischafen kentinde ise Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü talebi ile düzenlenen açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla çadır açıldı.

MAINZ

Almanya’nın Mainz kentinde de “Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım” sloganı ile eylem düzenlenmek istedi. Polis, Öcalan’ın posterleri ile yeşil, sarı, kırmızı bayrakların açılmasını engellediği için yürüyüşün yapılması engellendi. Kitle bu duruma tepki göstermek için HBF önünde bir araya gelerek bir basın açıklaması yaparak, polisin yaklaşımını protesto etti.

OLDENBURG

Almanya’nın Oldenburg kentinde de Oldenburg ve Bremen’de yaşayan Kürdistanlılar ve dostlarının katılımı ile bir eylem düzenlendi.

Oldenburg HBF önünde başlayan eylem, kent merkezine yürüyüş ile devam etti. “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış”, “Tecrit insanlık suçudur” yazılı pankart taşıyan kitle, bildiri dağıttı.

Kent merkezinde birkaç kez oturma eylemi yapılarak devam eden yürüyüş daha sonra HBF önünde bir miting ile devam etti.

Buradaki mitingde bir konuşma yapan NAV-DEM Eş Başkanı Tahir Köçer, tecride karşı başlatılan direnişi selamladı.

ROTTERDAM

Hollanda'nın Rotterdam kentinde de açlık grevi direnişlerine dikkat çekmek amacıyla bir eylem düzenlendi. Kent belediyesi önünde bir araya gelen Kürdistanlılar uluslararası kurumları bir an önce harekete geçme çağrısında bulundu.

GIESSEN

Almanya’nın Giessen kentinde de bir eylem ile açlık grevi direnişleri selamlandı.

Berliner Platz’ta başlayan eyleme Giessen ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar katıldı.

Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması talepli sloganların atıldığı eylemde Leyla Güven başta olmak üzere, açlık grevleri eylemlerine dikkat çekildi.

Sık sık, “Öcalan’a özgürlük”, “Türk askeri Kürdistan’dan defol”, “Yaşasın uluslararası dayanışma”, “Terörist Erdoğan”, “Kadın/çocuk katili Erdoğan” sloganları atıldı.

Kirchenplatz’da yapılan mitingde 11 Ocak Paris mitingine çağrı ile sona erdi.