Ayaz ve Nupelda kardeşler toprağa verildi

Dersim’in Ovacık ilçesinde askeri bir karakol yakınlarında bir cismin patlaması sonucu hayatını kaybeden Ayaz ve Nupelda Güloğlu’nun cenazeleri, yan yana toprağa verildi.

Patlama, Bilgeç köyüne bağlı Çakılçeşme mezrasında, Pazartesi günü meydana gelmişti.

Patlamada Ayaz Güloğlu (8) ve Nupelda Güloğlu (4) kardeşler hayatını kaybetmişti.

Güloğlu kardeşlerin cenazeleri, Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan otopsi ardından, aile bireyleri tarafından alınarak, kalabalık bir kitle eşliğinde toprağa verildi.

Cenaze törenine, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Tunceli Valisi Tuncay Sonel, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Cenaze töreni öncesi Elazığ’dan getirilen bir Cemevi hocasının “Devlet büyüklerimizin kurallarına göre cenaze töreni yapacağız” demesi, törene katılanların tepkisine neden oldu. Tepkiler üzerine Pir Zeynel Batar, cenaze töreninde dini vecibelerin yerine getirilmesi için öncülük etti.

Baba Ali Ekber ile anne Cebriye Güloğlu’nun törende ağıtlar yaktı. Patlamaya ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan çocukların amcası Zeynel Güloğlu, “Mayın olduğunu tahmin ediyorduk ama cenazeleri gördükten sonra belirsiz bir patlayıcı olduğunu düşünüyoruz. Patlayıcı maddenin ne olduğunu, nereden geldiğini bilmiyoruz. Her yıl oraya gidiyorlar. Orası hayvan ve insanların geçtiği bir yer. Herhangi bir sıkıntı yoktu. O nedenle patlayıcı nasıl geldi, bilmiyoruz. Savcı yaptığı incelemeye ilişkin bize bilgi vermedi. Otopsi raporunun beklememizi söyledi savcı” dedi.

Amca Güloğlu'nun olay yeri incelemesi yapılırken kendilerine haber verilmediğine de dikkat çekerken, bölgede bulunan Kuşluca Karakolu’na sadece 15 dakikalık mesafede olduğunu söyledi.

Dersim Barosu da bir açıklamada bulundu. Baro şunları belirtti: "Ölümlere sebebiyet veren patlayıcının türü adli soruşturma neticesinde açıklığa kavuşturulacaktır. Bizler de Baro olarak bunun takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz. İlimizin can ve mal güvenliğini ağır şekilde ihlale uğratabilecek bir mayın gerçekliği de var. Ülkemizin, Birleşmiş Milletler'e (BM) 2004 yılında sunduğu raporlara göre, Tunceli’de 10.557 kara mayını/anti-personel mayını bulunmaktadır. Bir belirlemede bulunalım, Türkiye’de sınır illeri hariç en fazla mayının bulunduğu il Tunceli’dir. Ülkemizin de taraf olduğu anti-personel mayınlarının imhasına dair Ottowa Sözleşmesi hükümleri yerine getirilerek bu anti-personel mayınları imha edilmeli ve gerek sözleşmeden ve gerekse hukukumuzdan kaynaklı gerekli tedbirler alınmalıdır. İlimizde son dönemlerde yaylacılık, hayvancılık, arıcılık faaliyetlerinin arttığı nazara alındığında can ve mal güvenliğinin tesisi bakımından bölgede Yaşam Hakkı'nın ihlaline sebebiyet verebilecek Mayınlar ve ‘Serbest patlayıcılar’ (Havan Topu, El Bombası ve sair) ivedilikle temizlenmelidir. İnsanlığın ve onun olmazsa olmaz olan yaşam hakkına yönelik her türlü ihlalin karşısında yer alacağız"