BAE: Türkiye Libya’da maskesini düşürdü

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, Fransız Le Point dergisinde “Türkiye Libya’da maskesini düşürdü” başlıklı bir makale yazdı. Gargaş, dünyayı Ankara’nın Libya çatışmasındaki rolüne karşı durmaya çağırdı.

Gargaş, Türk gemisi ile Fransız gemisi arasında 10 Haziran günü yaşanan karşılaşmayı hatırlatarak, bu durumun “Türkiye’nin niyetlerini istemediğinden fazla bir şekilde ortaya koyduğunu” ifade etti.

Gargaş şunları yazdı: “Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açık bir şekilde Avrupa ile Arap Dünyası arasında bir köprü olmak istemediğini gösterdi: Daha çok Türkiye’yi emperyal geçmişine göre yeniden biçimlendirme ve her iki varlığın rakibi ve düşmanı olarak pozisyon aldırmayı seçti. Cumhurbaşkanı Macron bu gerçekliği ve tehlikeyi açık bir şekilde gören ilk Avrupa lideri oldu. Emmanuel Macron, Avrupa Birliği ve NATO’ya, Türkiye’ye Libya ve Suriye’de kafa tutması için meydan okuyarak, Türkiye ve Akdeniz’deki güvenlik konusunda sesini Arap dünyası ile birleştirerek Fransa’yı Avrupa’nın stratejik lideri olarak konumlandırdı.

Türkiye’nin İslam’ın agresif ve sapık yorumunu bir kılıf şeklinde kullanarak Arap dünyasında kaos yaratma gibi Katar ve Müslüman Kardeşler’le giriştiği eski teşebbüsleri ile vereceği çok hesabı var. Sadece son aylarda Erdoğan Suriye ve Libya’daki mültecileri Avrupa’ya baskı yapmak için kullandı; Irak’ta batı yanlısı Kürtleri bombalamak için İran ile işbirliği yaptı ve Afrika Boynuzu’ndaki istikrarsızlığı kendi lehine kullanmak için aktif arayışa girdi.

Libya, kendi kendini ilan eden 'neo-Osmanlı' yayılmacılığının inkar edilemez bir platformudur.”

Libya’daki faaliyetler konusunda uluslararası toplumun öncelikle Türkiye’ye açık ve net bir şekilde “davranışlarının kabul edilemez” olduğu mesajını göndermesi gerektiğini kaydeden Gargaş, şöyle devam etti:

“İkincisi, tüm ağırlığını, Libya'nın dışarıdan gelen düşmanca eylemlerden uzak bir siyasi sürece geri dönmesine izin verecek bir ateşkes çağrısının arkasına koymalıdır. Bunun için bir mekanizma var: Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Berlin konferansının tavsiyelerine dayanarak Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah al-Sisi'nin 6 Haziran’da yaptığı Kahire açıklaması. Açıklama, derhal ateşkes, yabancı savaşçıların Libya'dan çekilmesi ve seçimlerin önünü açan çok yönlü görüşmeler yapılmasını öngörüyor.

Türk devletinin Libya’da muhaliflerini insani kriz yaratmakla suçladığını hatırlatan Gargaş, Türkiye destekli milislerin doğuya doğru kaydığını, intikam eylemleri gerçekleştirdiğini ve tüm Libyalıları itaate çağırdığını ifade etti. Gargaş, “Kıyı kenti Sirte etrafındaki mevcut çıkmaz 60 bini aşkın kişiyi tehlikeye atıyor. Bununla birlikte ülkenin her yerinde yaşamlar tehdit altında” diye ekledi.

sadece savaş son vermek olmadığını belirten Gargaş, şöyle noktaladı: “İşlevsel bir liderlik ve kaynakların akıllıca yönetimi ile Libya, ekonomik büyüme ve uyumda bölgesel bir üs potansiyeline sahiptir. Afrika, Avrupa ve Arap dünyasının kesişme noktasında istikrarsızlaşan bir varlık değil, istikrarlı bir Libya. Bunun Libyalılar adına cesaret ve bağışlama olmadan gerçekleşemeyeceği açıktır. Libyalıların, ideoloji ile iç içe bölgesel tahakküm arayışına çekilmeden ülkeyi toparlamasına izin verilmelidir.”