Bakan Annen: Tecrit kalkmalı

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan’ın başkanlığındaki bir heyetle bir araya gelen Alman Devlet Bakanı Niels Annen’in görüşmede Türk hükümetinin demokratik değerlere saygı göstererek İmralı’daki tecridin kalkmasından yana olduklarını belirtti.

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan başkanlığındaki HDP heyetinin Almanya’nın başkenti Berlin’de iki gündür başlattığı diplomasi trafiğinin son bölümünde Alman Devlet Bakanı Niels Annen ile görüşme vardı. Buldan’ın yanı sıra HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, HDP eski Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre Belediyesi eski eş başkanı Leyla İmret ve HDP Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru’nun da yer aldığı heyetin bakan Annen ile görüşme olumlu havada geçti.

Türkiye ve Kürdistan’daki gelişmeler, özellikle de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinden uygulanan tecridin gündeme geldiği görüşmede Sosyal Demokrat Partisi (SPD) üyesi bakan Annen’in başta İmralı’daki tecridin kaldırılması olmak üzere Türkiye’deki cezaevlerindeki koşulların düzeltilmesinden yana görüş belirttiği öğrenildi.

Görüşmenin ardından her hangi bir basın açıklaması yapılmazken bakan Annen, sosyal medya hesabından HDP Eşbaşkanı Buldan ile gerçekleştirdiği görüşmede İstanbul’daki seçimlerin yenilenmemesi ve Türkiye’nin demokratik prensiplere saygı gösterilmesi konusunda görüş belirttiğini aktardı.

HDP’DEN ‘ALMANYA ROLÜNÜ OYNASIN’ ÇAĞRISI

Almanya’nın dış işlerinden sorumlu devleti bakanı olan ve aynı zamanda hükümetin ortağı SPD’nin yönetiminde yer alan Annen ile gerçekleşen görüşmeye ilişkin ANF’ye bilgi veren HDP Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru ise “Bakan bize genelde tecride karşı bir siyasetlerinin olduğunu söyledi. Ayrıca Annen Almanya’nın Avrupa Birliği Bakanı’nın Ocak ayında tecridin kaldırılmasına yönelik açıklamasını hatırlatarak bu siyasetlerinin sürdüğünü belirti” bilgisini verdi.

Görüşmede Alman bakanın İmralı’daki tecridin kaldırılması konusundaki tavırlarının net olduğunu ifade ettiğini aktaran Doru devamla görüşmenin ayrıntılarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Bizler ise görüşmede açlık grevi eylemcilerinin durumunun kritik bir aşama geldiğini ve Almanya’nın artık girişimlerde bulunması gerektiğini söyledik. Tecridin kalkmasına yönelik isteğimizin tamamen Almanya’nın da altına imza attığı Avrupa Konseyi üyelik anlaşmasının bir gereği olduğunu hatırlattık. Almanya’ya bu konuda önemli bir rol düşüyor.”

İki günlük temasların olumlu bir havada geçtiğini belirten Doru, bütün görüşmelerde Almanya’nın Türkiye ile sıkı işbirliği ve dostluğundan dolayı bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söylediklerini ifade ederek şöyle konuştu: “Bu görüşmelerimizde hem Türkiye ve Kürdistan’daki gelişmeleri hem de açlık grevi eylemlerinin geldiği düzeyi siyasi partiler ile hükümet temsilcilerine aktarma fırsatı yakaladık.”

Buldan’ın başkanlığındaki HDP heyeti bakan Annen ile görüşmesinin yanı sıra Merkel hükümetinin ortağı Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) Genel Başkanı Andrea Nahles, Sol Parti Eş Başkanı Berndt Riexinger,  Sol Parti’nin kurucularından Gregor Gysi ve Yeşiller Partisi’nin temsilcileriyle bir araya gelmişti.