‘Balkanlar Erdoğanlaşıyor!’

Die Welt gazetesi, Erdoğan rejiminin başta Bosna-Hersek olmak üzere Balkan ülkelerini Osmanlı’nın mirası üzerinde “Erdoğanlaştırmak” için kapsamlı bir çalışma başlattığını duyurdu.

Almanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden Die Welt Erdoğan rejiminin son dönemlerde Balkan ülkelerine yönelik yürüttüğü çalışmalara dikkat çeken bir haber-araştırmaya yer verdi. Krsto Lazarevic imzalı araştırmada özellikle Bosna-Hersek’te liberal İslami eğilimlerin Erdoğan rejiminin desteğiyle radikalleştirilmek istendiği belirtildi.

Türk devletinin Bosna-Hersek’e ciddi oranda para aktardığını ve Osmanlı’nın mirası üzerinde yeniden bölgeyi yeniden dizayn etmek istediğine dikkat çekilen haberde bu amaç için AKP iktidarının Müslüman Kardeşler örgütüyle de işbirliği yaptığı ifade edildi. Gazeteye göre iç savaş sırasında cumhurbaşkanı olan Izetbegovic de Erdoğan gibi Müslüman Kardeşler geleneğinden geliyor ve Erdoğan bu yüzden sürekli onu “kardeşim” şeklinde anıyor.

TÜRK DEVLETİ SADECE CAMİLER İNŞA ETMİYOR…

Die Welt’e göre Erdoğan iktidarının Bosna-Hersek’te dengeleri değiştirmek ve kendi amaçları doğrultusunda yeni bir İslam anlayışı yaymak için sadece camiler değil, aynı zamanda enerji sektörü, finans ve telekomünikasyon sektörlerinde de ciddi yatırımlar yapmaya başladı.

Gazete, başta Almanya olmak üzere batı Avrupa ülkelerinin 24 Haziran seçimleri öncesinde AKP’nin seçim mitinglerini yasaklaması üzerine Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da 20 bin kişinin katılımıyla miting yapmasının tesadüf olmadığını hatırlattı. Söz konusu mitinge sadece Almanya’dan 5 bin Erdoğan yandaşının katıldığı tahmin ediliyor.

AKP’nin Bosna-Hersek’te BPS adlı milliyetçi bir parti kurduğu da belirtiliyor. BPS’nin AKP’nin logosunu ve parti içeriğini olduğu gibi kopyaladığına dikkat çekilen Die Welt gazetesinin araştırmasında “Osmanlı’nın Bosna-Hersek’ten çıkmasından 140 yıl sonra bölge Erdoğanlaşıyor” görüşü dile getirildi.