Barış Hareketi’nden Fransa hükümetine çağrı: OPCW’yi harekete geçirin

Barış Hareketi, Fransa’nın Kürdistan’da kimyasal silahların varlığını ve kullanımını araştırmak için OPCW’yi acilen yerinde inceleme başlatmaya çağırmasını istedi.

Le Mouvement de la Paix (Barış Hareketi), yaptığı yazılı açıklamayla Fransa'yı, Kürt köylerine yönelik kimyasalla bombalama şüpheleri üzerine uluslararası bir soruşturma komisyonu kurmaya çağırdı.

Barış Hareketi’nin açıklaması şöyle:

“23 Nisan 2021'den bu yana Türk ordusu, Türkiye'nin güneyi ve doğusunda, çoğunlukla Kürtlerin ve Êzidîlerin yaşadığı bölgelerde nadir görülen şiddet eylemleri gerçekleştiriyor. Suriye ve Irak topraklarında da durum aynı. Amaç, özellikle Suriye'nin kuzeyinde binlerce yıldır yaşayan halklara köylerini terk ettirerek onların yerine cihatçı grupların yerleşmesini sağlamak. Türkiye’nin sınır bölgelerindeki Kürt nüfusa yönelik saldırıları, Birleşmiş Milletler Bağımsız Suriye Komisyonu’nun raporuyla kamuoyuna açıklanan bilgilerin ardından 2020'den itibaren basın tarafından bu şekilde nitelendirilen gerçek bir etnik temizlik operasyonunun parçasıdır.

2014 ve 2015 yıllarında cihatçı saldırılara kahramanca direnen Kobanê şehri, bir kez daha Türkiye'nin ve onun koruması altında olan cihatçı grupların hedefi oluyor.

İFADELER, FOTOĞRAFLAR, FİLMLER DOĞRULUYOR

Türk ordusu kimyasal silahların kullanımını yasaklayan uluslararası anlaşmaları ihlal ederek, kimyasal silahlarla defalarca köyleri bombaladığından şüpheleniliyor. Köylülerin ortaya çıkan semptomlarla ilgili ifadeleri, fotoğraflar ve filmler ne yazık ki bu iddiayı mümkün kılıyor. Daha şimdiden çok sayıda sivil yaşamını yitirdi.

SESSİZLİĞİN KIRILMASI ÖNEMLİ

Bu durum karşısında, bu bölgedeki trajik durumun tüm Fransız kamuoyunun dikkatine sunulması ve bu konudaki mevcut sessizliğin kırılması önem arz etmektedir. Kurdistan’la İngiliz Dayanışma Koalisyonu’ndan bir heyetin yakında bu bölgeyi ziyaret edeceğini öğrendik. Rojinfo'ya göre, "Gazeteciler, politikacılar ve bilim insanlarından oluşacak bir heyet, Türk ordusunun kimyasal silah kullanmakla suçlandığı bölgeleri ziyaret etmek ve etkilenenlerle görüşmekle görevlendirilecek. Ziyaret sonunda Cenevre'de Birleşmiş Milletler'e sunulacak bir rapor hazırlayacak. "

TALEPLER

Barış Hareketi, başta Birleşmiş Milletler Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) olmak üzere uluslararası kuruluşları, bölgede kimyasal silahların varlığını ve kullanımını araştırmak için acilen yerinde inceleme yapmaya çağırıyor.

Barış Hareketi, Cumhurbaşkanına ve Fransız hükümetine şu çağrıda bulunuyor:

- Birleşmiş Milletler Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nü (OPCW) bölgede kimyasal silahların varlığını ve kullanımını araştırmak için acilen yerinde inceleme başlatmaya çağırın.

- Türk hükümetinin suçlu olduğu insan hakları ihlallerini ve uluslararası anlaşmaları resmiyete geçirin.

- Fransız topraklarındaki siyasi mülteci statüsündeki insanları koruma yükümlülüğüne saygı gösterin.

- Kürt halkının haklarına saygı gösterilmesi de dahil olmak üzere bu bölgelerde barıştan yana çözümler için harekete geçin.”