Basel’de Can TV ile dayanışma gecesi düzenlendi

İsviçre’nin Basel kentinde Can TV ile dayanışma gecesi düzenlendi. Gecede konuşan Temelli, “Eğer barış istiyorsak, demokrasi istiyorsak, yaşamın kazanmasını istiyorsak, buradan bugün tüm direnişte olan yoldaşlarımızı hep birlikte selamlayalım” dedi.

İsviçre’nin Basel kentinde bugün Can TV ile dayanışma gecesi düzenlendi. Geceye Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Sezai Temelli ve HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül de katıldı.

2000 kişinin katıldığı gecenin açılışı Pir Hüseyin Bildik tarafından gülbanglar okundu, çerağlar uyandırıldı ve lokmalar dağıtıldı.

Gecede Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) İsviçre adına Songül Çelik, Maraş Girişimi adına Aziz Tunç ile Dersim İnisiyatifi adına da Kazım Kabakçı birer konuşma yaparak Can TV ile dayanışma mesajı verirken, FEDA Eşbaşkanı Bedrana Yıldırım, Can TV Genel Yayın Yönetmeni Zeynel Gül de birer yaparak katılımcıları selamladı.

Alevileri topyekün ortadan kaldırmaya yönelik sistematik olarak saldırı politikalarının devreye konulduğuna dikkat çekilen konuşmalarda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride karşı bedenini ölüme yatıran Leyla Güven'in başlatmış olduğu 75. gününde devam eden açlık grevi başta olmak üzere Türkiye cezaevlerindeki açlık grevleri, Strasbourg, Hewlêr, Galler ve Kanada’da düzenlenen süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinin direnişle zafere ulaşacağı vurgulandı. Vicdan sahibi herkesin bu direnişe ses olması istendi.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül’ün ardından söz alan HDP Eş Başkanı Sezai Temelli “Tecrit halkların direnişiyle kırılacaktır” diye konuştu.

Birlikte siyaset yapmak için birlikte mücadele etmenin önemine dikkat çeken Temelli, şöyle devam etti: “31 Mart’ta yerel seçimlere gidiyoruz. Türkiye’de herkese ulaştık. En çok da Alevi toplumu ile yan yana geldik. Biz Alevilerden, canlardan oy istemiyoruz. Birlikte siyaset yapmak, birlikte mücadele etmek istiyoruz. Bunu da hep birlikte başaracağız. Bizi var eden en önemli değerlerin başında eşit yurttaşlık temelindeki mücadele gelir.”

Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in tecride karşı başlattığı açlık grevine değinen Temelli, “Bugün Leyla Güven gibi hem Türkiye’de hem Avrupa’da hem Erbil’de arkadaşlarımız, yoldaşlarımız açlık grevinde. Eğer barış istiyorsak, demokrasi istiyorsak, yaşamın kazanmasını istiyorsak, buradan bugün tüm direnişte olan yoldaşlarımızı hep birlikte selamlayalım. Onların mücadelesine güç, sesine ses katalım. Bu mücadeleyi büyütelim. Bu yoldaşlarımız neden açlık grevinde bunu çok iyi dile getirmek zorundayız. Koca bir ülke tecrit altında. Çünkü tecrit demek savaş demek, tecrit demek zulüm demek. Ya tecrit ya demokrasi ya tecrit ya barış” diye konuştu.

Gecede daha sonra Koro Domanê Dersimi (Dersim Çocuk Korosu) ve Maraşlı Sanatçılar Topluluğu ile sanatçılar Mercan Erzincan, Hasan Sağlam, Abdal Haluk Tolga sahne aldı.