Berlin'de 'Leyla Güven, Rojava, Şengal yalnız değil' eylemi

Almanya'nın Berlin kentinde düzenlenen bir eylemle DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in tutuklanması ile Rojava ve Şengal'e yönelik Türk saldırıları kınandı.

Berlin Hermannplatz meydanında TCŞ ve TEKO Jin öncülüğünde öncülüğünde toplanan Kürtler, Türk devletinin Leyla Güven'i tutuklaması, Kuzey ve Doğu Suriye'nin Eyn İsa bölgesine saldırısını ve Şengal halkı aleyhine yapılan KDP-Ankara-Bağdat anlaşmasını protesto ettiler. Gösteriye Dest-Dan Kadın Derneği, Berlin Rojava Derneği, Berlin Özgür Kürdistanlılar Derneği, Tevgera Ciwanen Şoreşger, Kürdistan Komünist Partisi, HBDH-Berlin de destek verdi. Eylemciler Kottbusser Tor’a doğru yürüdü.

Eylem sırasında bir konuşma yapan Berlin Rojava Derneği sözcüsü Silîman Hecî, Türk devletinin Rojava'ya saldırılarını kınadı ve QSD'nin direnişini selamladı.

Heci, "Buradan Berlin’den bir kere daha tekrarlıyoruz: Ne Leyla Güven Ne Rojava ne de Şengal yalnızdır! Dört parça Kürt’lerinin kaderi bir olduğu gibi direnişleri de birdir!" dedi

Berlin Êzidî toplumu adına yapılan bir açıklamada, "KDP-TC ve Irak hükümetleri arasında Şengal aleyhine yapılan anlaşmanın yeni bir soykırım girişimi" olduğu belirtildi.

Açıklamada, "KDP ve Erdoğan Şengal halkının öz evlatları olan Şengal Savunma Birliklerini sanki illegal yapılarmış gibi sunması kabul edilemezdir" denildi.

Eylemde, Leyla Güven'e 22 yılı aşkın hapis cezası verilmesi ve tutuklanması da bir açıklama ile kınandı.

Eylemciler adına yapılan açıklamada, Güven'in Kürt olduğu için, kadın olduğu için, İmralı tecridine karşı açlık grevi ile canını ortaya koyduğu için, Şengal ve Rojava'daki işgal saldırılarına karşı durduğu için, demokrasi ve eşitliği savunduğu, barıştan yana oluğu için tutuklandığı kaydedildi.

HDP Amed önceki dönem milletvekili Sibel Yiğitalp yaptığı konuşmada, "Diktatörün yargılanması için 100 neden” adlı kampanyasına dikkat çekerek "Kürt kadınları Erdoğan’a karşı asla diz çökmedi, çökmeyecek" dedi.

Yiğitalp,  " Erdoğan rejimi soykırım rejimidir! Kadın kırımı rejimidir” diye ekledi.