BM önünde 45’inci hafta: Önderliğimizi ve Kürdistan'ı özgürleştireceğiz"

Kürdistanlıların 45’inci kez BM önünde bir araya geldiği oturma eyleminde, “Kürt halkına, Kürt halkının Önderliğine ve Kürdistan'a yönelen saldırılara karşı alanlarda soykırımcı güçleri teşhir etmeyi sürdüreceğiz" vurgusu yapıldı.

İsviçre'nin Cenevre kentinde yaşayan Kürdistanlıların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde yaklaşık bir yıldır başlattığı oturma eylemi sürüyor.

Bu hafta düzenlenen oturma eylemi, işgalci ve katliamcı Türk devletinin dün Şengal'e yönelik  Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile düzenlediği saldırıda şehit düşen Özerk Yönetim Eşbaşkanı Merwan Bedel şahsında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Salih Sağlam, Merwan Bedel'i anarak başladığı konuşmasında, soykırımcı güçleri ve ortaklarını teşhir etmeyi sürdüreceklerini vurguladı.

Sağlam, şöyle konuştu:

"Ocak ayından bu yana Kürdistanlılar olarak BM önünde "Dem Dema Azadiyê ye" hamlesini sahiplenerek Önderliğimize yönelik tecride karşı BM'ye sorumluluğunu hatırlatarak, bir an önce  harekete geçmeye çağırıyoruz. Türk devleti katliamcı yüzünü dün Şengal'e yönelik saldırısıyla bir kez daha göstermiştir. Türk devleti içinde çocukların yer aldığı araca saldırmış, bu saldırıda siyasetçi Merwan Bedel'i katletmiştir. Başta Medya Savunma Alanları'nda Kürt gerillalarına yönelen kimyasal silah saldırıları, Kürt siyasetçilerini hedef alan suikast saldırıları, genel olarak Kürdistan'a yönelen işgal saldırılarıyla "Dem Dema Azadiyê ye" hamlesi hedef alınmıştır."

Sağlam, 3 Aralık'ta Kürt gençlerinin Den Haag’da Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) önünde düzenlediği eyleme Hollanda polisinin orantısız güçle saldırısının Türk devletinin soykırım ve işgal saldırılarından bağımsız olmadığını da belirterek, “Bizler Kürdistanlılar olarak Kürt halkına, Kürt halkının Önderliğine ve Kürdistan'a yönelen saldırılara karşı alanlarda olmayı sürdürerek soykırımcı güçleri teşhir edeceğiz."

ANF’ye konuşan Kürt siyasetçi Metin Mintaş da 12 Aralık’ta İsviçreli siyasi parti, insan hakları örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin işgale, tecride ve soykırım konseptine karşı Cenevre’de düzenleyeceği eyleme katılım çağrısı yaptı.

Mintaş, "Kimyasal silah kullandığı her türlü belge ve dökümanla açıkça ortada olan Türk devletini uluslararası areneda teşhir etmek ve yine Türk devleti ile ortaklarının Rojava işgalini genişletme saldırılarını protesto etmek için 12 Aralık'ta Kürt dostları öncülüğünde Cenevre kentinde yapılacak eyleme, Kürdistanlıları, dostlarını ve tüm demokrasiden yana herkesi çağırıyoruz."