Brüksel’de binler işgal saldırılarını protesto etti

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal ve soykırım saldırılarını protesto etmek amacıyla Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen yürüyüş miting ardından sona erdi.

Defend Rojava platformunun çağrısı ile Fransa, Almanya, Hollanda ve Belçika’dan binlerce kişinin katıldığı yürüyüş Gare Central önündeki meydanda düzenlenen miting ile sona erdi.

YPG ve YPJ bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının bulunduğu flamalar taşındığı eylemde Türk devletinin soykırım saldırılarına dikkat çekilen sloganlar atıldı.

Gare Central önünde ise bir miting düzenlendi. Mitingde konuşan PYD eşbaşkanı Şahoz Hesen, Türk devleti ve çetelerinin bütün Rojava’ya saldırdığını söyledi.

Bu saldırılara karşı Rojava’da büyük bir direniş yürütüldüğünü de vurgulayan Hesen, “Biz bütün demokrasi güçlerine sesleniyoruz, Kürt halkı bugün bir bütündür. Gelin siz de bizimle demokrasi mücadelesini hep beraber verelim” dedi.

Miting esnasında bugün İsviçre’nin Cenevre kentinde Kürt genci Ali Wazir’in Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal ve soykırım saldırılarını protesto etmek amacıyla bedenini ateşe verdiği haberi de duyuruldu.

Mitingde Katalan Ulusal Kongre Temsilcisi Eva Riera bir konuşma yaptı. Sanatçı Şivan Perwer ise mitingde Kürtçe, İngilizce ve Türkçe bir konuşma yaptı. “Rojava’nın tüm Kürtleri bir araya getirdiğini ve bu bütünlüğünün bir şans olduğunu” dile getiren Şivan Perwer, Kürtlerin halkların düşmanı olmadığını, kendi ülkesinin özgürlüğünü istediğini de sözlerine ekledi.

Perwer daha sonra ise kitle birlikte “Herne peş” marşını seslendirdi.

Belçikalı NVA Partisi Senatörü Mark Demesmaeker ise Kürt halkına halklarının selamını getirdiğini ve bu mücadelede dayanışma içinde olduklarını belirtti.

TEV-DEM Eşbaşkanı Xerîb Huso ise, Rojava’da devam eden savaşın yüzyıllık bir savaşın devamı olduğunu söyledi. Bunun Lozan’dan bugüne gelen bir süreç olduğunu da sözlerine ekleyen Huso “Ancak Kürtler bu sefer direnişleriyle bütün oyunları bozacaktır” diye konuştu.

Tevgera Azadî adına eyleme katılan Berîvan Mihemmed de şunları belirtti: “Yolumuz özgürlük ve barış yoludur. Bu yol aynı zamanda Rojava’dan geçer. Dünyanın her yerinde Kürdistanlılar ayaktalar. Tam zamanıdır bir an önce Kürt ulusal kongresi yapılmalıdır.”

Mitingde söz alan Belçika Yeşiller Partisi’nden Robert de Lille ise Kürt halkı ile dayanışma mesajları verdi.

Miting konuşmalar ardından sloganlarla sona erdi.