CDU’dan Bozkurt ve Rabia işaretleri yasaklansın kararı

Almanya’nın Hamburg kentinde dün sonuçlanan iktidar partisi CDU’nun kongresinde Türk faşistlerinin Bozkurt ve Müslüman Kardeşler’in yaptığı Rabia işaretinin yasaklanması istendi.

Özellikle Erdoğan rejiminin Almanya’da artan faaliyetlerinden dolayı Türk faşist yapılanma olan Ülkücüler ile Müslüman Kardeşler bir süredir ülkenin gündemindeydi. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz Eylül ayında Almanya’ya gerçekleştirdiği ziyaretten sonra Bozkurt ve Rabia işaretlerinin de yasaklanmasına yönelik tartışmalar artmıştı.

Zira Erdoğan kendisini Berlin ve Köln’de Bozkurt işaretleri yaparak karşılayan AKP-MHP’li yandaşlarını Rabia işareti yaparak selamlamıştı. Erdoğan’ın bu tavrına ilişkin Berlin yönetimi açıklama yapmazken medya ve muhalefet Türk cumhurbaşkanının Almanya’da yasaklı bir örgüt olan Müslüman Kardeşler’in işaretini yaptığına dikkat çekmişlerdi.

KARAR CDU’LULARIN OY ÇOKLUĞUYLA ALINDI

MHP-AKP yanlısı Türk milliyetçilerinin sembolü olan her iki işaretin yasaklanması için Almanya’dan ilk adım geldi. Her iki sembol, Hamburg’da önceki gün başlayan ve dün akşam sona eren iktidar partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’nun kongresinde de gündeme geldi.

CDU’nun Berlin’deki Friedrichshain-Kreuzberg, Neukölln ve Mitte ilçe teşkilatları kongreye sundukları öneride Bozkurt ve Rabia işaretlerinin Almanya’nın iç güvenliğine zarar verdiğine dikkat çekerek, her iki sembolün yasaklanmasını talep ettiler. Öneri daha sonra oylamaya sunuldu ve delegelerin oy çokluğuyla kabul edildi.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Erdoğan iktidarının faaliyetlerine bir süredir tepki gösteren Hıristiyan demokratlar, Bozkurt ve Rabia işaretlerinin yasaklanmasına ilişkin karar önerisiyle de rahatsızlıklarını dolaylı şekilde Türk devletine göstermiş oldular. Peki bundan sonra ne olacak? CDU kongresinde alınan kararların hayata geçirilmesi için görev partinin Federal Meclis’teki grubuna düşüyor.

CDU’lu Angela Merkel’in liderliğindeki federal hükümetin her iki ırkçı ve ayrıştırıcı sembolü yasaklaması için mecliste çoğunluğu elinde bulunduran CDU grubu bugünden itibaren çalışmalarına başlayacak. CDU’nun yasaya ilişkin hazırlayacağı tasarı daha sonra Federal Meclis’e sunulacak. Ancak bunun için bir takvim çıkarılmadı.

CDU’dan önce Sol Parti de daha önce birçok kez hükümete yaptığı çağrılarda Bozkurt ve Rabia işaretlerinin yasaklanmasını istemişti. Birçok Alman siyasetçi ve uzmana göre Bozkurt işaretinin 2. Dünya Savaşı’nda yıkılan Nazi rejiminin Hitler selamından bir farkı yok.

YASAK İÇİN İLK ADIMI AVUSTURYA ATMIŞTI…

Avusturya’da muhafazakar-sağcı hükümet de her iki işaretin yasaklanmasını öngören ve 1 Mart 2019’dan geçerli olması beklenen yeni bir yasa tasarısı üzerine çalışıyordu. Her iki işareti yapanların para cezaları almasını ön gören yasa tasarısı geçtiğimiz Kasım ayında Bakanlar Kurulu’na sunulmuştu.

Bakanların son şeklini vermesi ardından tasarının önümüzdeki günlerde Avusturya Parlamentosu’na sunulması bekleniyor. Tasarı için İçişleri Bakanlığı da yasa kapsamında bir süredir “kara liste” adı verilen ve birçok siyasi işaretin yapılmasını yasaklayan bir listeyi hazırlıyordu. Tasarıya göre sadece halka açık alanlarda değil, aynı zamanda camii ve kapılı mekanlarda da işaretlerin yapılması yasaklanacak.