‘Dağınıklık diğer ittifakların işine yarıyor’

Bern’de “Türkiye’de Demokrasi Mücadelesi ve İttifaklar” başlığı altında düzenlenen panelde konuşan HDP eski milletvekili Sibel Yiğitalp, demokrasi çevrelerinin dağınık durmasının Cumhur ve Millet ittifakının işine yaradığını kaydetti.

İsviçre’nin Bern şehrinde Avrupa Demokratik Güç Birliği tarafından “Türkiye’de Demokrasi Mücadelesi ve İttifaklar” başlığı altında bir panel düzenlendi.

Panelin moderatörlüğünü HDP eski milletvekili Demir Çelik yaparken Demokrasi için Birlik Platformu üyesi Ayşegül Devecioğlu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyon Başkanı Hüseyin Mat ve HDP eski milletvekili Sibel Yiğitalp konuşmacı olarak yer aldı.

Panel demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler adına düzenlenen bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. 

TÜRKİYE ÇETE VE MAFYALARIN ELİNE BIRAKILDI

Panelde ilk sözü alan Demokrasi için Birlik Platformu üyesi Ayşegül Devecioğlu, Türkiye’deki siyasi atmosferi değerlendirerek şunları dile getirdi: “Türkiye’de dinci ve faşist bir rejim inşa ediliyor. Ülkenin tüm kaynakları yağmalanıyor. Yargı iktidarın sopası haline getirildi. Kadınlar kıyıma uğratılıyor. Ülke tamamen çete ve mafyaların eline bırakıldı. Bu şartlar altında toplumsal sorunlara cevap olabilecek, 40 yıldan fazladır süren savaşı durdurabilecek bir muhalefetin oluşmadığını görüyoruz. Altı muhalefet partisinin birlikte açıkladığı maddeler gerçek anlamda cevap olamıyor. HDP’nin bu anlamda misyonu önemlidir. Demokrasi İçin Birlik Platformu olarak yakından HDP’yi takip ediyoruz.”

ALEVİLER HAKLARINI KOLAY ELDE ETMEDİ

Daha sonra söz alan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyon Başkanı Hüseyin Mat, Avrupa’da yaşayan Alevilerin bulundukları ülkede birçok hak elde ettiğini belirterek Avrupa’da yaşayan Alevilerin Türkiye’yi yakından takip ettiğini kaydetti.

Eş, dost, yoldaşları ve kutsal değerlerinin Türkiye’de olduğunu ifade eden Mat, “İktidar, Türk ve Sünni bir kimliği dayatıyor. Özelikle laiklik sadece Metin üzerinde kalıyor. Avrupa’daki devletler Alevi haklarını kolay vermedi. Kapitalist diye nitelendirdiğimiz devletler dahi kısmi demokrasi uyguluyor. Ama Türkiye’de böyle bir durum söz konusu değildir. Yasalarda olmasına rağmen hak ve demokrasi adına hiçbir adım atılmıyor” dedi.

Avrupa devletlerin Türkiye’deki siyasal İslam’ın yarattığı olumsuzlukları çok geç fark ettiğini belirten Mat, Erdoğan ve siyasal İslam’ın ne kadar kötü olduğunu Avrupalı siyasetçilere anlatmak için uzun soluklu bir mücadele verdiklerini kaydetti. 

DEMOKRASİ ÇEVRELERİNİN DAĞINIKLIĞI MİLLET VE CUMHUR İTTİFAKINA YARIYOR

Türkiye’deki tüm farklılıkların birlikte mücadele yürüttüğü siyasal zeminin HDP’de mevcut olduğunu dile getiren HDP eski milletvekili Sibel Yiğitalp ise, herkesin ortak yolda buluşması ve mevcut iktidara karşı muhalefet etmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye’deki demokrasi çevrelerinin dağınık durmasının Millet ve Cumhur ittifakını işine geldiğini vurgulayan Yiğitalp, “Aleviler, Kürtler, kadınlar, emekçiler, tüm ötekiler daha güçlü bir birliktelik oluşturmalıdır” dedi.

Türkiye’de artık insanların cenazelerinin kargo ile gönderildiğini belirten Yiğitalp, yakın zamanda  DAİŞ’in Ankara’nın göbeğinde Êzidî bir kadını sattığını hatırlattı. 

HDP’ye yönelik saldırılara dikkat çeken Yiğitalp, Deniz Poyraz’ın HDP İzmir il binası içinde organizeli bir şekilde katledildiğini ifade etti.

Efrîn’in işgali esnasında ciddi hak ihlallerinin yaşandığını dile getiren Yiğitalp, buradaki zeytin ağaçlarının buradaki pazarlarda dahi satıldığını belirtti. 

Panel katılımcıların soruları ile devam etti.