Danimarka gazetesinde 'Abdullah Öcalan'a Özgürlük' ilanı

Danimarka'daki Information gazetesinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü istendi, Türk devletinin işlediği tecrit suçuna tepki gösterildi.

Danimarka'nın günlük gazetelerinden Information, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecridi anlatan bir ilan yayımladı. Abdullah Öcalan'ın bir an önce özgür olmasının gerektiğinin vurgulandığı ilanda, şöyle denildi:

'İNSANLIK DIŞI KOŞULLAR'

"Bugün 10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları Günü ve Abdullah Öcalan'a özgürlük talebi için iyi bir fırsat!
Kürt özgürlük kahramanı Abdullah Öcalan, 15 Şubat 1999'dan bu yana İstanbul'un güneyinde Marmara Denizi'ndeki İmralı adasında bir hücrede hücre hapsinde tutuluyor.
Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Abdullah Öcalan'ın İmralı adasındaki kapalı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ndeki koşullarını belgeleyen Ağustos 2020 raporunda, Abdullah Öcalan'ın insanlık dışı cezaevi koşullarını doğruladı. 1999'dan beri tutuklu. cezaevindeki tüm mahkumlar için dış dünyayla (yazışma dahil) temas tamamen yasak.
CPT raporunda 'böyle bir durum kabul edilemez ve ilgili çeşitli uluslararası insan hakları prosedürlerine ve standartlarına açıkça aykırıdır' diyor. CPT ayrıca, Türkiye'nin cezaların ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin kanunun (LESSM) 'temelden kusurlu' olduğunu tespit etti ve 'sadece İmralı cezaevinde değil, tüm cezaevi sisteminde revize edilmesi gerektiği' sonucuna vardı. Avukatların 7 Ağustos 2019'dan beri Abdullah Öcalan'a danışması engelleniyor ve 1999'dan beri Abdullah Öcalan'ın bir aile üyesiyle, yani 27 Nisan 2020'de yalnızca bir gerçek telefon görüşmesi var. Bu, temel insan haklarının açık bir ihlali ve BM Asgari Standardı'nın ihlali anlamına gelir.

ULUSLARARASI KARARLAR HATIRLATILDI

Ocak 2019'da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Türk makamlarını 'bir demokraside muhalif politikacıların ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlüğü de dahil olmak üzere haklarına tam olarak saygı duymaya' çağıran 2260 sayılı kararı kabul etti.
(...)
AKPM, Ekim 2020'de, Türkiye'deki durumun iyileşmediğini ve son aylarda siyasi muhalefet ve iç çekişmelerin ciddi şekilde bastırıldığını belirterek, bunu şiddetle kınadı.
Kararda ayrıca, Türk makamları 2016 CPT raporunun daha fazla gecikmeden yayımlanmasına izin verme ve Abdullah Öcalan ve diğer tutukluların durumuyla ilgili olanlar da dahil olmak üzere geri kalan tüm CPT tavsiyelerini uygulama çağrısı yinelendi."
İlanda Abdullah Öcalan'a Özgürlük İnisiyatifi'nin sitesinin ve yine Abdullah Öcalan'ın kitaplarının linkleri de verildi.

INFORMATION GAZETESİ

Danimarka'nın günlük gazetelerinden biri olan  Information, Alman işgaline karşı duran direniş güçleri tarafından çıkarılan direniş basınının haber servisinden doğdu ve Børge Outze tarafından 5 Mayıs 1945 tarihinde eski bir Nazi gazetesinin binasında kuruldu.
450'yi aşkın üyesi bulunan Information Çalışanları Derneği ve Bilgi Dostları Derneği'nin desteği ile yayın yapan gazetenin çok sayıda okuru var.