Danimarka hükümetine 'Güven' ve 'Demirtaş' sorusu

Danimarka Kızıl Yeşil Koalisyon Partisi "Enhedslisten" Milletvekili Søren Søndergaard, HDP'li Leyla Güven ve Selahattin Demirtaş'ın durumuna ilişkin Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod'un yanıtlaması için soru önergeleri verdi.

Sondergaard, Facebook sayfasında partisi adına yaptığı açıklamada, hakkında 22 yıl 3 ay hapis cezası verilen ve tutuklanan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven'in durumuna dikkat çekti.

Rehine tutulan HDP'li Leyla Güven ve Selahattin Demirtaş'a ilişkin Danimarka Dışişleri Bakanlığı'na soru önergesi veren Sondergaard, "Leyla Güven´in tutuklanması ne kadar saçmaysa, Selahattin Demirtaş’ın halen cezaevinde tutuklu bulunmasının en az o kadar saçma olduğunu" vurguladı.

 Søndergaard, önergesinde Danimarka hükümetinin Türkiye'yi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 22  Aralık’ta HDP'nin eski eş başkanı ve eski cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ın serbest bırakılması kararını uygulamaya çağırmasını talep etti.

Søndergard, Dışişleri Bakanı Jeppe Kofoed'in cevaplaması talebiyle şu iki soruyu yöneltti:

1-    Sayın Bakan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 22 Aralık 2020'de, tutuklu muhalefet lideri Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması yönündeki açık emrini takiben, Türk rejimini bu karara uyması için baskı yapmak amacıyla hem Türkiye ile karşılıklı hem de AB' düzeyinde davayı gündeme getirecek mi?

2-   Sayın Bakan, muhalefetteki HDP'yi,  TBMM'de temsil eden Leyla Güven hakkında Türk rejiminin 22 yıl hapis cezasına çarpıttırılması hakkında ilgili kaynaklardan bilgi alacak ve kararın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne çıkarılmasına ve Danimarka'da bir ailesi olan Leyla Güven'in,  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesindeki davası sonuçlanıncaya kadar serbest bırakılması talebini destekleyecek mi?