Defend Kurdistan üyeleri: KDP ve MİT engellemek istedi

Defend Kurdistan delegasyon üyeleri, Güney Kürdistan'da KDP ve MİT tarafından engellenmek istendiklerini, KDP'nin halk ile bütünleşemediğini gözlemlediklerini söyledi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de Defend Kurdistan delegasyon üyeleri, Güney Kürdistan’da yaşadıklarını bir panelde anlattı.

Frei Kurdische Gemeinde Berlin (Nav Berlin) ve Cenî e.V (Kürt Kadın Barış Bürosu) tarafından düzenlenen panele yaklaşık 80 civarı kişi katılım sağladı. Barış delegasyon üyeleri Jana Forsler ve Thomas Sonkara, 'barış çağrısı' için gittikleri Güney Kürdistan’da yaşadıklarını, KDP'nin tutumunu anlattı.

Ermeni Hukukçu Gevoukien, Osmanlı devletinin zamanında uyguladığı politikalara değinerek şimdiki AKP-MHP faşist blokunun Osmanlı dönemindeki sınırlara ulaşmayı hedeflediğini belirtti. Erdoğan rejiminin 24 Temmuz 1923’te Lozan ile çizilen sınırların 100 yıllık süresinin dolması ile 2023’te Osmanlı sınırlarına ulaşmak istemesi ve bununla birlikte karşısında güç olarak gördüğü Kürtlere saldırdığını anlattı.

Gevoukien, Osmanlı devletinin 1915’te Ermenileri katletmesi gibi günümüzde de Türk devletinin aynı katliam ve soykırımı Kürtlere uygulamak istediğine dikkat çekti.

'KDP HUKUKSUZLUK YAPIYOR'

Delegasyon üyesi Jana ve Thomas , Almanya’da ekolojik sistemi savunan bireyler olarak Kürdistan’ı, Kürdistan tarihini, ekolojik yaşamını ve Kürt halkını tanımak için Güney Kürdistan’a gittiklerini ve burada yaşadıkları sıkıntıları anlattı.
Delegasyon üyeleri, Güney Kürdistan’da karşılaştıkları sorunlara değinerek, KDP hükümetinin hukuksuzluk uyguladığını, halk ile bütünleşemediğini söyledi. KDP yönetiminin bu yaklaşımlarına karşı orada örgütlenip bir barış delegasyonu oluşturarak diplomatik görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyleyen üyeler, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Delegasyon üyeleri, bu görüşmeleri gerçekleştirdikleri sırada Türk devletinin MİT elemanları tarafından takip edildiklerini ve bu görüşmelerin engellenmek istendiğini söyledi.

Panel soru-cevap kısmından sonra son buldu.