DKTM kongrelerinde açlık grevi direnişçileri selamlandı

Avrupa'nın bir çok merkezinde yapılan DKTM kongrelerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin sona ermesi için açlık grevinde olan direnişçiler selamlandı.

Almanya’nın Duisburg kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) 7.kongresini, Wuppertal'da Viyan Kadın Meclisi de ara dönem toplantılarını gerçekleştirdi. Duisburg DKTM'de yapılan kongreye çok sayıda delegenin yanı sıra, PYD,CÎK ve FEDA temsilcileri de katıldı. ATİF de (Almanya Türkiyeli İşçiler Fedarasyonu) kongreye dayanışma mesajı gönderdi. Kongrede kısa bir konuşma yapan FED-MED Eşbaşkanı Engin Sever, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında uygulanan tecridi kırmak için Leyla Güven öncülüğünde başlatılan direnişe güçlü destek verilmesi gerektiğini belirtti. Sever'in, açlık grevinde olan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç'un selamını iletmesi coşkuyla alkışlandı.

Duisburg DKTM salonunda 29 gündür açlık grevi direnişini devam ettiren Mustafa Tuzak da (Melle) yaptığı konuşmada, bedeli ne olursa olsun direnişini devam ettireceğini ve bu direnişin mutlaka başarıya ulaşacağını belirtti. Mustafa Tuzak başta kadınlar ve gençler olmak üzere direnişin güçlü sahiplenilmesi çağrısında bulundu. Tuzak'ın konuşması "Bê Serok Jiyan nabe " sloganıyla ayakta alkışlandı. Yıllık faaliyet ve mali raporların okunmasının ardından 11'i kadın hareketinden, 7'si gençlik hareketinden olmak üzere 57 kişiden oluşan yeni meclis oluşturuldu ve eş başkanlar seçildi.

WUPPERTAL

Viyan Kadın Meclisi Wuppertal’da 2 yılda bir yapılan kongrelerin ara dönem toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya HDP eski milletvekili Besime Gonca da katıldı. Açılış konuşması ve saygı duruşuyla başlayan toplantıda şehit Viyan Soran'ın şahadetinin 13. yılında anmasıyla devam etti. Toplantıda, Leyla Güven’in başlattığı 'Tecridi kıralım faşizmi yıkalım' açlık grevlerinin direnişi ve önderliği sahiplenme üzerine geniş değerlendirmeler yapıldı. Daha sonra meclise yeni katılımların oylanması, eşbaşkanlar ve meclis sözcülerinin seçilmesiyle toplantı sona erdi.

VİLLENEUVE ST GEORGES

Paris banliyösü, Villeneuve St Georges (94) bölgesi, 200 neden fazla delegenin katılımlıyla 6. kongresini gerçekleştirdi. Leyla Güven öncülüğünde başlayan açlık grevlerine dikkat çekilen kongrede, bu direnişin Kürt halkının özgürlük yürüyüşünde, önemli bir etap olduğuna değinildi.

Kongrede konuşan eski HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Kürt halkının ilk defa kendine bir ideolojiye sahip olduğunu belirterek, "Bu ideolojinin mimarı sayın Öcalan üzerinde tecrit daha ağırlaştırılarak halkımızın mücadelesi kırılmak isteniyor. Bugünlerde vekilimiz Leyla Güven, siyasi tutsaklarımız, Strasbourg, Hewlêr ve dünyanın bir çok yerinde açlık grevinde olan yoldaşlarımızın, bu sürecin hassasiyetine dikkat çekmek ve Kürt halk önderi üzerindeki tecrit kırmak için bir direniş başlatmıştır. Halkımızın bu süreçte güçlenerek çıkacağına inancımız tamdır" dedi. Yıllık çalışma raporunun okunmasının ardından 32 kişilik yeni meclis ve meclis eş başkanları seçildi.

SKÅNE

İsveç'in güney illerini kapsayan İsveç Skåne Bölge Demokratik Kürt Toplum Merkezi 1. kongresini Leyla Güven ve açlık grevindeki direnişçilere adadı. Kongreye çok sayıda Kürdistanlının yanı sıra Sol Parti Helsingborg İl Başkanı Claudia Velasques, İl Yönetim Kurulu Üyesi Rebecca Thell, Rojava Komitesi'nden Natalia ve Linus de hazır bulundu. Velasques, Güven ve açlık grevi direnişçilerinin eylem ve sağlık durumlarını yakından izlediklerini, Sol Parti olarak eylemcilere destek verdiklerini söyledi. Sol Parti'nin PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını istediklerini vurgulayan Velasques, "Tecrit kaldırılmalı ve Öcalan serbest bırakılmalı" dedi.

Rojava Komitesi'nden Natalia ve Linus, komitelerinin Rojava ve İsveç'te sürdürdüğü çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Natalia, İsveç ve Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'ye silah satışlarını durdurması için başlattıkları kampanyanın desteklenmesini istedi. İsveç DKTM Eşbaşkanı Rıdvan Altun, Rojava'daki direnişin ve demokratik oluşumun sömürgeci devletlerin planlarını bozduğunu, Ortadoğu ve dünyanın ezilen halklarına ilham verdiğini söyledi. Çalışma raporunun okunmasından sonra seçimlere geçildi. Amara Mardin ve Ferman Amed Eşbaşkan seçildi.

GÄVLE

İsveç'in orta kesimlerinde çalışma yürüten Gävleborg DKTM 10. kongresini gerçekleştirdi. DKTM Eşbaşkanları Muazzez Batte ve Mirza Behram, kongre açılış konuşmalarında Öcalan'a uygulanan tecrit için sürdürülen mücadeleyi yükseltmenin önemine vurgu yaptı. Açlık grevindeki Leyla Güven, tutsaklar ve Strasbourg'daki eylemcileri selamladı. Öcalan'ın avukatlarından Cüneyt Caniş de kongrede bir konuşma yaptı. Öcalan'la olan anılarını katılımcılarla paylaşan Canik, konuşmasını daha çok Rojava'daki gelişmeler ve Öcalan'a uygulanan tecridin nedenleri üzerinde yoğunlaştırdı. Leyla Güven ve diğer açlık grevcilerinin eylemlerini selamlayan Caniş, Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için çağrıda bulundu.

Sol Parti Gävle İl Başkanı Tord Fredriksen, PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep etti. Açlık grevci direnişçileri ile dayanışma içinde olduklarını söyleyen Fredriksen, ”Kavganızı selamlıyoruz” dedi. Kürdistan Komünist Partisi adına konuşan Nermin Halili, Kürtlerin ulusal birliklerini gerçekleştirmelerinin önemine vurgu yaptı. Çalışma ve mali raporun okunmasından sonra 30 üyeden oluşan yeni bir yönetim oluşturuldu. Gävle DKTM'nin eşbaşkanlıklarına Makbule Çolak ve Enwer Engin seçildi.

VÄSTERÅS

Västerås DKTM 3. kongresini Avesta, Hedemora, Sala ve Eskilstuna yerleşim birimlerinden gelen 124 delegenin katılımıyla gerçekleştirdi. Kongrede, Västerås Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Sol Parti yöneticilerinin yaptığı konuşmalarda tecride karşı mücadelenin güçlendirilmesi ve Kürtlerin direnişleriyle dayanışmanın önemine değinildi.

YNK adına yapılan konuşmada ulusal birliğin önemine dikkat çekildi ve Kürt halkının sömürgeci güçlere ortak direnişinin örgütlenmesinin önemine vurgu yapıldı. İsveç DKTM adına yapılan konuşmada ise, Leyla Güven ve açlık grevi eylemcileriyle kesintisiz dayanışma eylemleri düzenleneceği belirtildi. Çalışma ve mali raporun okunmasından sonra 35 kişiden oluşan yeni yönetim seçildi. Eşbaşkanlığa da Hülya Nusaybin ve Ferhat Rojhelat getirildi.