Düsseldorf’ta 20 bin kişi polis yasasına karşı yürüdü

NRW’nin “Yeni Polis Yasası”nı yürürlüğe koymak istemesi, Düsseldorf’ta 20 bin kişinin katıldığı bir yürüyüşle protesto edildi. Yürüyüşte yapılan konuşmalarda, demokrat, sol çevrelere ve Kürtlere yönelik baskılar eleştirildi.

Almanya’nın Bavyera eyaletinde yürürlüğe konulan “Yeni Polis Yasası”nın NRW eyaletinde hayata geçirilmek istenmesi, 300 örgütün çağrıcısı olduğu ve 20 bin kişinin katıldığı kitlesel bir yürüyüş ile protesto edildi.

Almanya’nın NRW Eyaleti de Bavreya Eyaleti’nde yürürlüğe konulan “Yeni Polis Yasası”nı yürürlüğe koymak istiyor. Önümüzdeki hafta NRW Eyalet Parlamentosu’nda konuya ilişkin tartışmalar yapılacak. Yasanın yürürlüğe konulmak istenmesine tepkiler de büyüyor. Bugün Düsseldorf kentinde Die Linke, NAV-DEM’in de aralarında olduğu 300 dolayında siyasi parti, sivil toplum örgütü, gençlik ve kadın hareketlerinin çağrısıyla “Polis Yasasına Hayır” yürüyüşü düzenledi.

Renkli görüntülere sahne olan yürüyüşte sık sık polis karşıtı sloganlar atıldı. PKK bayraklarının yasaklanmasının da yuhalandığı yürüyüş Düsseldorf HBF önünde başladı. NRW Parlamentosu önüne kadar yapılan yürüyüş ardından da bir miting düzenlendi.

NRW Eyaleti çapında yapılan yürüyüşe taraftar grupları, gençlik örgütleri, siyasi parti, Türkiyeli sol hareketler, Ciwanên Azad, NAV-DEM başta olmak üzere yüzlerce örgüt kendi pankart ve flamalarıyla katıldı. Atılan sloganlar ve taşınan pankartların ortak mesajı ise; “Yeni Polis Yasası”na duyulan öfke oldu.

ROJAVA İLE DAYANIŞMA MESAJLARI

Yürüyüşte bir konuşma yapan Die Linke Federal Parlamento Milletvekili Ulla Jelpke, Merkel hükümetinin politikalarını eleştirdi. Jelpke, yasanın özgürlükleri kısıtlayacağını ve Almanya’nın polis devletine doğru yol alacağını söyledi. Almanya’nın Kürt politikalarını da eleştiren Jelpke, şöyle devam etti: “Almanya özellikle Efrin saldırısında Türkiye ciddi anlamda silah satışı yaparak, destek sunmuştur. Almanya Türkiye ile ticari ilişkilerini askıya almalı.”

NAV-DEM Eşbaşkanı Ayten Kaplan da konuşmasında, polis yasasını eleştirdi. Özellikle kendilerine yönelik baskıların Türk devletiyle olan işbirliği çerçevesinde yapıldığını söyleyen Kaplan, bunların son bulması çağrısında bulundu.

Birçok kurum ve kuruluş temsilcisi de yaptığı konuşmada Alman devletinin çıkaracağı yeni polis yasasının sert bir dille eleştirirken, YPG, YPJ ve Rojava devrimine dayanışma mesajları verdi.

YASADA POLİSE TAM YETKİ VERİYOR

Geçtiğimiz dönemde Bavyera’da yürürlüğe giren polis yasası şimdi de NRW’de hayata geçirilmek isteniliyor. Yasa ile polise şu yetkiler veriliyor: Şüphelilerin vücudunun taranması, dron, kamera ve böcekle sürekli kontrol altında tutulması, ev hapsi, elektronik kelepçe ile kontrol, herhangi bir dayanak olmadan internet bilgilerinin araştırılması, değiştirilmesi ve silinmesi, polisin en küçük şüphede hukuki b ir karar olmadan insanları gözaltına alması ve gözaltı süresinin uzatılması.