Efrîn'de Türk ordusu ve çeteler arasında talan anlaşmazlığı

Türk ordusu ve ona bağlı çetelerin Efrîn'de kimi gruplara karşı başlattığı tasfiye hareketi devam ediyor. Tasfiye hareketinin nedeninin ise zeytin hasadı üzerinde yaşanan anlaşmazlık olduğu öğrenildi.

Efrîn'de işgalci Türk ordusu ve ona bağlı grupların kentin işgaline katılan bazı grupları tasfiye etmek için bugün başlattığı operasyon sonrası kentin birçok noktasında yer yer yaşanan çatışmalar devam ediyor.

Kente çok sayıda özel harekatçı sevk eden Türk devleti, Ceyşül Wetenî (Suriye Ulusal Ordusu) adı altında bir araya getirdiği gruplar, bugün sabah saatlerinde çoğunluğu Dêra Zor'da DAİŞ'ten kopan ve Ehrar Şerqiye ismiyle bir araya gelen gruba karşı tasfiye hareketi başlattı.

Edinilen bilgilere göre, Türk ordusu ve Sultan Murat Tugayları isimli çeteler öncülüğünde Ehrar Şerqiye grubuna yakınlığıyla bilinen Tecemma isimli gruba karşı başlatılan tasfiye operasyonu sonrası çatışmalara Ehrar Şerqiye grubu da dahil oldu.

Türk ordusunun kente yaptığı askeri sevkiyat sonrası sabah saat 05.00 sularında kent genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilerek başlatılan tasfiye hareketi sonrası Efrîn'in Eşrefiye, Mahmudiye, Welat Caddesi, Suk El Hal, Kawa Meydanı ve sanayi bölgesinde yer yer çatışmülar yaşanmaya devam ediyor.

Türk ordusunun keşif uçakları desteğiyle başlattığı harekatta doçka, panzer, tank ve hafif silahlar kullanılıyor. Kentin birçok noktasında yaşanan çatışmalar devam ederken her iki taraftan da ölüler olduğu bildirildi.

Efrîn kent merkezinde yaşanan çatışmalar yer yer devam ederken, MİT'in Efrîn sorumlusunun ise Ehrar El Şerqiye çetelerine Ceyşül Wetenî'ye biat etmeleri, aksi halde tasfiye edileceklerini ve görüşmelerin devam ettiği öğrenildi.

Ehrar El Şerqiye ile MİT kontrolündeki Sultan Murad Tugayları arasında uzun süredir gerilim yaşanıyordu. Tasfiye harekatının Türk medyasının "Efrîn'de hırsızlık ve talan yapan kimi gruplara karşı operasyon" şeklinde servis etmesinin aksine, zeytin hasadı üzerinde yaşanan anlaşmazlık olduğu belirtiliyor.

Türk devleti, Efrîn zeytinlerinin yüzde 85'ine el koyup Türkiye'ye getirmeye çalışırken, kentteki birçok grup denetimlerinde tuttukları bölgelerdeki zeytinleri kendileri işleyip satmak istiyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda HDP'li vekillerin Efrîn'deki zeytin talanı yönündeki sorularına "Yani Efrîn'de biz hükûmet olarak PKK’nin eline gelir geçsin istemiyoruz, çok net. Yani Efrîn'de biz gelirlerin bir şekilde bize geçmesini istiyoruz bu hâkimiyetimizde olan bölgede" sözleriyle zeytin talanını itiraf etmişti.

Ehrar El Şerqiye grubu daha önce Dêra Zor kırsalında DAİŞ'ten kopan bir grup tarafından kurulmuş ve Türk ordusu ile birlikte Cerablûs, Bab ve Efrîn işgaline katılmıştı.