Ehmed: BM katliamları durdurmak için harekete geçmeli

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı İlham Ehmed, başkent Stockholm'de düzenlediği basın toplantısında Birleşmiş Milletler ve uluslararası topluma Türk devletinin işgalini durdurmaları için harekete geçmeleri çağrısı yaptı.

2 günden bu yana İsveç'te diplomatik temaslarda bulunan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı İlham Ehmed, başkent Stockholm'de bir basın toplantısı düzenledi.

İsveç medyasının yoğun ilgi gösterdiği basın toplantısında Ehmed, Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırıları ve sonuçları hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

9 gündür Rojava ve Kuzey Doğu Suriye'nin Türk devletinin saldırılarına uğradığını hatırlatan Ehmed, Türkiye'nin saldırdığı bölgelerde Kürtlerin yanı sıra Arap, Asuri-Süryani, Türkmenlerle savaştan kaçan sığınmacıların bulunduğuna dikat çekti.

TÜRKİYE SURİYE'NİN EN BARIŞCI BÖLGESİNE SALDIRDI

Ehmed, Türkiye'nin Suriye'nin en barışçı ve insanların bir arada yaşadıkları bölgelere saldırdığını belirttikten sonra tüm uzlaşma ve sorunu diyalogla çözme çabalarına rağmen Türk devletinin savaş ve işgal politikasında ısrar ettiğini belirtti.

Rojava'nın Türkiye veya bölgede olan ülkeleri hiçbir zaman tehdit etmediğini, Türkiye'nin saldırılarından kaçınmak için ellerinde bulunan ağır silahları geriye çektiklerini söyledi.

ABD'nin Türkiye'nin saldırılarını durdurmasını umut ettiklerini söyleyen Ehmed, “Ama ne yazık ki ABD güçlerini geri çekti ve Türkiye'nin saldırmasına imkan tanıdı” diyerek ABD'nin tutumuna tepki gösterdi.

SDG ve Kürt güçlerinin sınırları ve halkı koruyabilmek için Rusya ve Suriye rejimiyle pazarlık yapmak zorunda kaldıklarını söyleyen Ehmed, Rojava'da halkın karşı karşıya kaldığı tehdit ve katliamlara şu ifadelerle dikkat çekti.

“Türk devletinin saldırıları sonucu çok sayıda sivil yaşamını yitirdi. 500 civarında ölü ve yaralımız var. Durum oldukça ciddi ve kaygı verici, yüzbinlerce insan topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Bölgede bulunan tüm yardım kuruluşları çekildi.”

TÜRK DEVLETİ SİVİL YERLEŞİM BİRİMLERİNE SALDIRIYOR

Türk savaş uçaklarının sivil yerleşim birimlerine saldırdığını, su ve elektrik sistemine zarar verdiğini ve bölgeden konvoylar oluşturarak kaçmaya çalışan sivillere yaptığı saldırılarda çok sayıda sivili katlettiğini söyledi.

Türk devletinin güdümündeki cihatçı çetelerin de Türk askerleriyle birlikte karadan saldırdıklarına dikkat çeken Ehmed, “Türkiye'nin Özgür Suriye Ordusu olarak adlandırdığı bu cihatçlılar eski DAİŞ çeteleridir” dedi.

Kuşatma altında bulunan Serêkaniyê'de durumun oldukça vahim olduğunu ve kentte su ve elektrik bulunmadığını söyledi.

Türkiye'nin kimyasal silah kullanıldığını gösteren belirtiler olduğunu söyleyen Ehmed, Birleşmiş Milletler ve uluslararası kurum ve kuruluşları bölgede araştırma yapmaları çağrısı yaptı.

SERÊKANIYÊ'YE ACİL HÜMANİTER KORİDOR AÇILMALI

Binlerce sivilin yaşamının tehlikede olduğunu hatırlatan Ehmed, “Serêkaniyê’de için hümaniter koridor oluşturulmalı. Bu Birleşmiş Milletler'in sorumluluğunda ve BM sorumluluğunu üstlenerek harekete geçmeli” dedi.

TÜRK DEVLETİNİN SALDIRILARI YENİ BİR HALİFELİĞİN KURULMASINA YOL AÇABİLİR

Türk devletinin saldırılarının Kuzey Suriye'de DAİŞ'ın güçlenmesi ve yeni bir halifeliğin kurulmasına yol açabileceği uyarısında bulunan Ehmed, bunun sadece bölge için değil ve Avrupa ve tüm dünya için bir tehdit oluşturacağına vurgu yaptı.

Ehmed, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm ülke ve kurumlara sorumluluklarını üstlenmeleri ve Kuzey Suriye'de süren işgali ve insanlık dramını durdurmaları çağrısı yaptı.