Erdoğan’a ve OHAL’e rağmen HDP barajı aştı-YENİLENDİ IV

Türkiye’de 24 Haziran cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde yoğun manipülasyon, baskı ve hilelere rağmen HDP yüzde 10 barajını geçti.

Yüksek Seçim Kurulu’nda oy sayımı devam ederken, henüz kesin olmayan sonuçlara göre HDP'nin oy oranı yüzde 11.71'larda gösteriliyor. seçim sonuçlarına göre HDP’nin elde ettiği sandalye sayısı 70.  

En az 11 kentte birinci parti olan HDP’nin yükselişi devam ederken, başta Amed olmak üzere birçok kentte kutlamalar başladı.

AKP iktidarının oluşturduğu faşist iklimde, bağımsız ve inandırıcı bir kaynaktan sonuçları elde etmek son derece güç hale geldi. Seçimler OHAL koşullarında yapılırken, adil ve şeffaf bir seçim yapılmadı.

Başta HDP olmak üzere muhalefet benzeri görülmemiş baskılara maruz kaldı. HDP’nin cumhurbaşkanı adayı cezaevinde seçim kampanyasını yürütmek zorunda kaldı.

Buna rağmen kesin olmayan sonuçlara göre Demirtaş oyların yaklaşık yüzde 9’unu alırken, CHP-İYİ Parti-SP’nin oluşturduğu Millet İttifakı 30’undan fazlasını aldı. AKP’nin oyu yüzde 43 olarak sonuçlara yansırken, ittifakı MHP yüzde 10’un üzerinde oy elde etti.

Yüzde 87 oranında katılımın sağlandığı seçimlerin sonuçlarına ilişkin halen ciddi şüpheler var. AKP’nin sözcüsü Anadolu Ajansı kaynaklı seçim sonuçları, muhalefet tarafından reddediliyor. CHP ve HDP, manipülasyonlara tepki göstererek, seçmenlerini dikkatli ve duyarlı olmaya çağırdı. YSK ise henüz herhangi bir sonuç vermedi.