‘Erdogan not welcome’nin hazırlıkları erken başladı

28-29 Eylül tarihleri arasında Berlin’de resmi temaslarda bulunacak olan Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın protesto edilmesi için birçok kuruluşun katılımıyla ‘Erdogan not welcome’ (Erdoğan hoş gelmedin) adıyla bir kampanya başlatıldı.

Merkel’in başbakanlığındaki Hıristiyan demokratlar/ sosyal demokratlar hükümetiyle ilişkilerini son dönemde güçlendiren Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2014 yılından bu yana başkent Berlin’e ilk resmi ziyaretini yıllar sonra yeniden gerçekleştirecek.

Türkiye’de yapılan 24 Haziran seçimleri öncesinde planlanan ancak Erdoğan’ı resmi gelişinin AKP iktidarına açık destek anlamına gelmesinden korktuğu için Berlin yönetimi, bu ziyaretin 28-29 Eylül tarihlerinde yapılmasına karar verilmişti.

Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından kırmızı halıda devlet protokolüyle karşılanacak Erdoğan 80 kişilik büyük bir heyetle Berlin’e gelmeyi planlıyor. İki günlük temaslarda Alman devletiyle ekonomik, siyasi ve stratejik işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan Erdoğan’ın gelişi ülkeyi ise ikiye bölmüş durumda.

29 EYLÜL’DE DEV PROTESTO

Hükümet partileri CDU/CSU ve SPD dışında bütün muhalefet partileri, Erdoğan’ın bu şekilde karşılanmasına sert şekilde karşı çıkıyorlar. Başta Kürdistanlı ve Türkiyeli göçmen kuruluşlar olmak üzere sendikalar, kadın dernekleri, siyasi partiler ve sol gruplar ise Erdoğan’ı protesto etmeye hazırlanıyor.

Tek adam rejimini kuran Erdoğan’ın hak ettiği için protesto gösteriyle karşılanması için ‘Erdogan not welcome’ adıyla bir platform kuruldu. Birçok kuruluş ve organizasyonu ile barış hareketlerini bir araya getiren platform gösterinin hazırlıklarına başladı.

Platformun geniş bir çerçeve ulaşması için de “erdogannotwelcome.wordpress.com” adıyla bir internet sitesi yayın hayatına başladı. Sitede yapılan açıklamada Erdoğan’ın Berlin’de Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na yapıldığı gibi çay servisiyle karşılanması yerine Den Haaag’daki Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi’nde yargılanması gerektiği belirtildi.

Platformun organizesiyle Erdoğan’ın Alman hükümetiyle görüşmeler yaptığı saatte 29 Eylül’de saat 12.00’de Alexenderplatz meydanındaki “Neptunbrunnen” noktasından başlamak üzere kitlesel bir gösteri düzenlenecek. Gösteriye sadece Berlin ve çevresinde değil bütün Almanya’dan kitlesel katılımların olması bekleniyor.

Geçtiğimiz günlerde Erdoğan’ın gelişine ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise “Erdoğan ile sorunları konuları ele alacağız” ifadesini kullanmıştı. SPD’li bakan ayrıntı vermeden Erdoğan ile görüşmelerin zorlu geçeceğini ima etmişti. Türk ordusunun işgali altında bulunan Efrîn’in de görüşmede gündeme geleceğini duyuran Alman bakan “Türkiye ile gelecekte normal bir ilişki dönemini yaşamak istiyor” diye konuşmuştu.